Drumul spre succes sau spre o situaţie financiară nesigură? (p. II)

CITEŞTE ŞI: ANDREI IOVA: Drumul spre succes sau spre o situaţie financiară nesigură?

De exemplu, ne sunt testate cunoştinţele acumulate de-a lungul celor 12 ani de şcoală într-un examen ce durează trei ore şi în care trebuie să demonstrezi ce ai învăţat din monotonia prezentată în clasă.

In fiecare zi aceeaşi programă, 6-7 ore in care stai in banca, acumulezi informatii din care majoritatea nu te vor ajuta cu nimic dupa terminarea cursurilor, dupa care ziua urmatoare raspunzi oral sau printr-o fisa de examinare prescrisa de profesor.

Uneori acumulezi unele informatii ce te ajuta sa iti dezvolti cultura generala, dar deseori ai cerinte in care trebuie doar sa reproduci ca un robot ceea ce ti s-a predat. Ce ar fi daca, in schimb, s-ar examina de exemplu capabilitatea elevilor de a lucra intr-o echipa, cum sa o imbunatateasca sau cum sa procedeze in anumite situatii?

Unii elevi sunt interesati de arta, altii de sport, pe altii ii intereseaza invatatul in sine, iar daca nu iti place sa citesti, desi nu ai o lectura foarte grozava, poate ai un simt artistic dezvoltat si o creativitate mai intensa.

Phone Stand

Daca ai avea mână liberă sa faci tot ce iti doresti cu lucrurile prescrise, cum ar fi? De exemplu, o carte veche citită să o transformi într-o scuză să scapi de plictiseală; mie mi se pare destul de creativ acest exemplu al unui coleg: un fel de phone stand făcut dintr-o carte, unde ai ocazia sa te folosesti de cel mai răspândit lucru din zilele noastre pentru a accesa informaţii, mult mai usor decat daca ai căuta într-o bibliotecă sau ai întreba pe cineva – Internet-ul.

 

Nu doresc să fac din asta o invitaţie la vandalism asupra cărților, dar găsiți astfel de idei in domeniul public, cum sunt tutoriale pe YouTube. Unele pot să vă indispună, altele vă vor da perspective inedite asupra lucrurilor.

Scolile din România inca predau conform cerintelor de acum 20 de ani, cu profesori ce au fost instruiti intr-o era industriala, care predau lucruri normale, dupa parerea lor – asa si este. Nu invinovatesc cadrele didactice ca predau acelasi lucru ce le-a fost predate si lor, dar nu mai suntem in era industriala, suntem in era tehnologiei, unde cu un simplu calculator poti rezolva multe.

Cu acelasi tip de predare monoton, nu e de mirare ca majoritatea elevilor ajung sa aiba un loc de munca mediocru, chiar dupa terminarea unei facultati, şi acelasi lucru se intampla de la o generatie la alta.

O definitie a nebuniei, dupa spusele lui Albert Einstein, fizician, un geniu al omenirii,  este următoarea: „Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru în mod repetat şi să te aştepţi să obţii un rezultat diferit”.

Aveti aici cuvintele unui cantaret de muzica hip-hop si artist, Richard Williams, prezentând lucrurile intr-un scenariu de tip juridic:

ANDREI IOVA

andrei-iova-bis

ANDREI IOVA

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: