DANIEL PUŞCAŞ: Un pas bun pentru şcoala românească

pozele-pentru-materialul-cu-finlanda-large

Foto: DANIEL PUŞCAŞ

Recent, la Şcoala Nicolae Tonitza din Constanţa, profesorii au decis ca, pentru o perioadă cuprinsă între două si patru săptămâni, elevii să nu primească teme. Această decizie a nemulţumit mulţi părinţi, dar, desigur, a mulţumit mulţi elevi din şcoala respectivă.

Acest concept pare foarte tabu pentru multi oameni care au trecut prin scoala romaneasca, dar pentru cei care au facut scoala in unele tari straine conceptul temelor poate parea bizar. Am luat ca exemplu sistemul scolar finlandez, care este considerat unul dintre cele mai bune sisteme de scoala din lume.

Comparativ cu sistemul scolar romanesc, elevii care invata in cel finlandez nu primesc nici teme, nici teste, iar calificativele sunt introduse abia dupa primii sase ani de scoala.

Elevii finlandezi, de asemenea, dau doar un examen la şaisprezece ani.

Un alt domeniu care este tratat mult mai bine este salarizarea – profesorii castiga anual in jur de 29.000 de euro, comparativ cu un profesor din România, care castiga 5 mii de euro anual, iar la finlandezi acel salariu se poate chiar dubla dupa 15 ani de predat. In Finlanda profesorii au acelasi statut social ca si medicii si avocatii.

Toate acestea rezulta in unul dintre cele mai bune sisteme de invatamant din lume.

Nu cred ca Romania este 100% pregatita sa adopte un sistem educational precum cel finlandez, deoarece nu sunt destule fonduri ca sa  poata plati la fel de bine profesorii de aici.

In ceea ce priveste elevii, pentru ei este un pas bun pentru a-i aduce mai aproape de sistemul educational strain. Desi elevii scapa de teme, acest lucru nu va fi de ajuns sa creasca eficienta scolii romanesti, deoarece cea mai mare problema sunt profesorii care, cu un salariu mic ca al lor, nu sunt asa de incantati sa predea, sa dea note sau sa vina la ore.

Cred ca experimentul facut de scoala din Constanta este un semn bun, dar e doar un pas mic pentru scoala romaneasca, aceasta având inainte un drum lung pentru a deveni un sistem educational precum cele din alte tari.

DANIEL PUŞCAŞ

daniel-puscas

DANIEL PUŞCAŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: