LAVINIA HĂLMĂGEAN & CARINA MUT: Visul cipriot

Elisa Stanciu, în varsta de 15 ani, s-a intors in România dupa şase ani, timp în care a locuit în Cipru, acum fiind elevă la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, în clasa a IX-a B. Elisa ne-a dat câteva detalii despre perioada petrecută în Cipru.

elisa-stanciu

ELISA STANCIU

Tatal ei plecase cu ceva timp inainte, asa ca parintii Elisei si ai celor doua surori ale ei au hotarat sa se mute pentru o perioada în Cipru. Cand au ajuns acolo, ea terminase clasa a II-a si, din fericire, nu a fost nevoie sa reia clasa, putând merge in clasa urmatoare.

Elisa a invatat limba intr-un an de zile, ajutata de verisorul ei, dar a prins-o mai mult de la scoala.

Acolo, cursurile incep la ora 7:45 si se termină la ora 13:05, desfasurandu-se in greaca noua si unele in greaca veche, ora de curs durand 40 de minute. Doar dupa doua cursuri se primeşte pauza.

Şcoala in Cipru este putin diferita, aveau in total 13 materii şi o uniforma pe toată ţara. Şcoala din Cipru nu te pregateste mai mult decat cea din Romania.

Relatia dintre elevi şi profesori era una destul de buna si de obicei faceau vizite dirigintei.

Tinerii de acolo, in general, dupa ore merg pe plaja sau in centrul orasului, aceasta fiind cea mai frumoasa parte din zi.

Hotararea parintilor de a reveni in România a fost intr-un fel imbucuratoare, dar si trista pentru Elisa, ea lasand in urma multi prieteni acolo. Şi aici s-a integrat însă foarte repede, fara probleme cu stapanirea limbii române si fiind foarte sociabila.

elisa01

 

In final, am rugat-o pe Elisa sa ne impartaseasca o amintire placuta din Cipru: „Intr-o zi de joi, era sarbatoarea numita Tichopenti, sarbatorita in fiecare an. Se faceau diferite dansuri populare si jocuri cu toti copiii din scoala, iar dupa acestea aveam gustare suvlaki, care era un fel de kebab. Aceste lucruri erau impresionante deoarece se tineau in fiecare an si nu se faceau ore in ziua respectiva!”

Sursă foto: arhiva personală Elisa Stanciu

LAVINIA HĂLMĂGEAN, CARINA MUT

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: