DARIUS BALA & ANDREI FULIAȘ: Întâlnire cu SRI-ul. Plus VIDEO

În data de 12 decembrie, în sala festivă a şcolii noastre, clasele de a XII-a şi clasa XI-B au fost prezente la o activitate în cadrul căreia trei membri ai Serviciului Românesc de Informaţii au venit şi ne-au vorbit despre cine sunt ei, ce fac şi cât de interesantă este viața în serviciul cetățenilor, aceasta intalnire având deviza ,,50 de minute cu şi despre SRI”.

 

Musafirii noștri au fost angajați ai SRI, un domn şi două doamne, îmbrăcați în ținute civile, care şi-au susținut opiniile cu imagini care rulau de pe un videoproiector.

Pentru cei ce nu ştiu, SRI are ca misiune protejarea valorilor democratice, apărarea statului de drept, promovarea intereselor naționale şi asigurarea respectării drepturilor şi libertăților cetățenilor, iar pentru a îndeplini această misiune, SRI şi-a orientat activitatea pe următoarele direcții: protecție, prevenirea şi combaterea acțiunilor de spionaj, a terorismului şi a criminalității, promovarea intereselor de securitate ale României şi ale aliaților săi.

Am aflat că SRI-ul protejează siguranța națională de pericole externe (spionaj, terorism şi amenințări cibernetice) și interne, printre acestea din urmă înscriindu-se spionajul economic.

La SRI există trei linii de studii, cu durata de trei sau patru ani, una dintre linii presupunând studii tehnice. Una dintre aceste linii este Academia de Informații; un absolvent al liceului nostru, promoția 2015, este în prezent student al ANI.

De asemenea am aflat că SRI recrutează şi absolvenți ai altor facultăți, care trebuie să facă studiile unui master de specialitate.

Cei care au de gând să urmeze o astfel de carieră trebuie să se grăbească, deoarece dosarele se depun până în februarie. Procesul de selecție este dificil, candidații baieți trebuie să aibă înălţimea de minim 1,75 m, iar fetele 1,70.

Chiar dacă la examen concurența nu e mare (anul trecut au fost 1,6 pe un loc), cei mai mulți candidați sunt eliminați în procesul de selecție care precede examenelor.

Musafirul nostru ne-a recomandat să accesăm site-ul instituției pentru informații de ultimă oră: www.sri.ro.

Aflăm de pe site-ul SRI că „ Serviciul Român de Informaţii îţi oferă mai mult decât un loc de muncă. Dacă eşti dinamic şi responsabil, dacă îţi place să te perfecţionezi şi să înveţi permanent lucruri noi, în SRI ai perspectiva de a-ţi construi o carieră.

Serviciul îţi cere tot ce ai mai bun şi îţi oferă posibilitatea de a lucra cu cei mai buni. Investeşte în tine încredere, timp şi resurse pentru a deveni şi a rămâne un profesionist într-o echipă de elită.

Te sprijină să obţii performanţe şi te încurajează să-ţi dezvolţi cunoştinţele, capacităţile şi aptitudinile, atât în specialitatea în care îţi desfăşori activitatea, cât şi în domenii complementare.”

În timpul acestei acțivități, cei trei membri de la SRI au pus mai multe întrebări de cultură generală, iar cei care răspundeau corect erau răsplătiți cu o şapcă sau cu un tricou.

DARIUS BALA, ANDREI FULIAŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: