DAN CHIŞ: Portretul unui oraș muribund

Fotograful Oliver Merce și-a lansat de curând un album foto tematic inspirat de două localități foste industriale din perioada comunistă: Orașul Nou și Crivina.

Acest album, intitulat „The Anatomy of Decay”, conține un număr de 111 fotografii alb-negru având ca subiecte oameni și locuri din cele două orașe, din care au mai rămas doar ruine. Această ecuație a ruinelor se regăsește și în viețile oamenilor care nu s-au mutat din acest peisaj apocaliptic.

Amprenta comunismului se poate regăsi peste tot, mai ales in mentalitățile celor rămași din cauza lipsei de viziune a acestora, fiind incapabili de a-și imagina un alt mod de viață decât cel oferit de către defunctul regim comunist.

Autorul surprinde în cadrele sale arhitectura brutalistă, repetitivă, geometrică a fostelor orașe cu blocuri de garsoniere, hale semi-prăbuşite și drumuri de acces decăzute la statut forestier.

Mie, personal, imaginea de la paginile 30-31 mi-a evocat curtea interioară a fostului palat Adevarul, din București, de pe strada Constantin Mile nr. 9, prin degradare și abandon, chiar dacă destinațiile celor două cladiri au fost diferite.

Ca unul care practică fotografia, am remarcat imaginea de la pagina 25 care prezintă o compoziție stranie în care resturi de decorații amintind de curentul Art Nouveau încadrează o arhitectură comunistă degradată.

Florin Șipoș, jurnalistul care semnează eseurile introductive ale acestui album, notează următoarele: „Oliver Merce a ales să documenteze vizual o istorie băgată sub preș, aneantizată împreună cu dramele ei uitate sau ignorate. Imaginile pichetează discret și inflexibil memoria colectivă a acestei părți de lume.”

ÎN DIALOG CU AUTORUL PREFEŢEI

REPORTER: La ce editură a apărut albumul?

FLORIN ŞIPOŞ: Cartea a fost scoasă în regie proprie, ceea ce înseamnă că autorul a plătit toate cheltuielile legate de publicarea albumului. Dacă ar fi fost tipărită prin intermediul unei edituri, aceasta ar fi trimis câteva exemplare autorului, iar restul ar fi fost puse în vânzare, toate beneficiile aparţinând editurii. Pentru cele 200 de exemplare, Oliver Merce a ales să lucreze cu tipografia Master Print Super Offset din Bucureşti. Acest mod de a publica albume / cărţi, fără girul vreunei edituri, e o practică obişnuită printre fotografi.

 

REPORTER: Cum poate fi procurat albumul?

FLORIN ŞIPOŞ: De pe site-ul fotografului: http://www.olivermerce.ro/book-order/books/ Pentru alte detalii, i se poate scrie pe adresa: olivermerce@gmail.com

 

REPORTER: Câteva cuvinte despre Oliver Merce…

FLORIN ŞIPOŞ: Un om deschis şi sincer, parolist, extrem de pasionat de fotografie. Lucrează rapid şi eficient.

 

REPORTER: Ce a însemnat pentru dumneavoastră acest album?

FLORIN ŞIPOŞ: O premieră, în primul rand: este pentru prima dată când mi se cere să scriu prefaţa unei cărţi. Am infinite dubii că merit aşa ceva – o onoare! În al doilea rând, e o carte care poate deveni reper pentru genul acesta de proiecte, dar şi pentru fotografia românească în general.

a consemnat DAN CHIŞ

dan-chis-portret

DAN CHIŞ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: