CĂTĂLINA RAŢ: Elevi vs. profesori

Cu toții cred că am auzit de celebrul citat „Sunt spălat pe creier. Am lăsat școala să mă tâmpească” şi desigur că și în acest context părerile sunt împărțite. Cu siguranță, tinerii de vârstă mea, în prag de bac sau nu, sunt de acord cu scrisoarea elevului Andrei Eduard Burghelia, elev al Liceului Tehnologic „Virgil Madgearu” din Constanța. Însă există și o parte care susțin afirmațiile profesorului Radu Iliescu, în replică la scrisoarea tânărului Andrei, iar aceștia tind să cred că ar fi alți profesori sau chiar părinții tinerilor liceeni.

Între aceste două scrisori se poate observa vocea proaspătă a unui elev născut și crescut în democrație și vocea obosită a unui profesor născut și crescut într-un regim totalitar, care, după cum bine știm, restrângea dreptul la opinie. Acest drept este în floare azi, orice persoană fiind liberă să-şi exprime opiniile, gândurile, chiar și un elev, în prag de bac sau nu.

În ceea ce privește scrisoarea colegului nostru, Andrei, sunt de acord în mare parte cu ea, deoarece școala a devenit precum un mecanism de tortură, începând de la cei mai mici până la elevii de liceu. Poate că pare deplasat ceea ce spun, dar în mare parte așa este; când intri pe porțile şcolii, dai de profesori obosiți, frământați de problemele personale și dezgustați de-a dreptul de faptul că în fiecare zi o iau de la capăt – aceiași elevi, aceiași colegi, aceeași materie…

Ce-i drept, nu numai profesorii sunt deseori un impediment în realizarea noastră ca elevi, viitori studenți sau pur și simplu angajați, ci sistemul în sine, așa cum spunea Andrei; suntem nevoiți ore întregi să învăţăm unele noțiuni care până la urmă nu ne vor folosi la nimic, doar ne ocupă timpul şi ne trezim că terminăm liceul și, poate unii dintre noi, și facultatea și ajungem șomeri pe bandă rulantă, pentru că tot ceea ce am învățat în școală a fost să învățăm.

Teoria ca teoria, dar practica ne omoară, spunea o vorbă și tind să cred că așa e. Școala e pură teorie, nu îi învaţă pe elevi lucruri practice, iar școlile care o fac nu sunt frecventate sau nu sunt opțiunea elevilor, deoarece până și părinții sunt derutați în ceea ce privește un liceu teoretic sau unul tehnologic, gândind pe termen relativ scurt, negândindu-se la viitorul copiilor lor, la faptul că în patru ani de studiu aceștia doar vor învăța, dar nu se vor pregăti pentru viață.

Este absurdă replica domnului profesor, în care îi dă elevului Andrei un exemplu dintr-un film; ei bine, viața bate filmul deseori, așa că nu putem lua drept exemple actorii dintr-un film – aceștia joacă un rol; când filmul s-a terminat, revenim la realitate, niciodată un actor în timpul actului artistic nu va fi un exemplu pentru vreo persoană, deoarece actul artistic odată încheiat, actorul devine un om ca oricare altul – ca mine, ca tine și ca Andrei, care se confruntă cu problemele vieții.

Este mare păcat că învățământul este astfel format din elevi care toată ziua tocesc, în loc să învețe lucruri practice. De exemplu, cum să își aleagă meseria ținând cont de abilitățile lor şi de preferințe.

Consider că e mai important să faci ceea ce îți place, dar să o faci bine, cu dedicare. Întrebări precum „Ce job să aleg?” sau „Sunt pregătit pentru viața de adult?” apar adesea în rândul tinerilor. Mulți adulți se plâng de faptul că nu suntem responsabili, dar nu avem cum să ştim ce înseamnă responsabilitatea dacă ceilalți decid în locul nostru și aleg să stăm șase ore în bănci, învățând teorii după teorii, dând examene după examene și susținând că așa vom deveni adulți realizați în viață, prin memorare, nu prin gândire logică.

Consider, de altfel, că prin replica dată de domnul profesor Radu Iliescu colegului nostru, Andrei, acesta a fost tratat cu superioritate de către domnul profesor prin cuvintele adresate, încercând să îi demonstreze lui Andrei superioritatea funcției. Consider că elevii sunt egali cu profesorii lor, deoarece democrația ne-a dat acest drept; și chiar dacă nu l-am fi avut, tot nu ar fi fost moral sau drept să privești o persoană de sus doar pentru că ai terminat o facultate, fiindcă elevul este adultul în devenire și nu se știe niciodată cât talent sau ce abilități se ascund într-o astfel de persoană.

Degeaba numim bacalaureatul examenul maturității, dacă adulții, părinții și profesorii nu se implică în formarea caracterului elevului și nu ajută la maturizarea acestuia.

Haideţi să lăsăm criticile deoparte și să ne unim toți pentru a schimba sistemul de învățământ de care se plâng atât de mulți elevi și pe care unii dintre ei îl și abandonează, distrugându-şi viitorul. Schimbarea stă în mâinile generației noastre.

Așadar, dragi adulți, profesori, nu mai criticați opiniile noastre, ci ajutaţi-ne să schimbăm sistemul de învățământ în această ţară, ca să nu fim nevoiți și noi la rândul nostru să ne părăsim meleagurile natale, pentru a ne fi mai bine…

Puteţi citi cele două texte, al lui Andrei Eduard Burghelia, respectiv Radu Iliescu, la adresele următoare:

http://www.activenews.ro/stiri/Protestul-unui-elev-fata-de-sistemul-de-invatamant-Sunt-spalat-pe-creier.-Am-lasat-scoala-sa-ma-tampeasca.-Bucuria-cunoasterii-a-fost-inlocuita-cu-teroarea-memorarii-130897

http://www.activenews.ro/stiri-educatie/Raspunsul-unui-profesor-la-scrisoarea-elevului-suparat-pe-BAC-Daca-Rocky-ar-fi-un-elev-roman-probabil-ca-si-ar-lua-antrenorul-la-trei-pazeste-reprosandu-i-ca-l-a-suprasolicitat-cu-coarda-cu-gaina-cu-sacul-de-nisip-lucruri-inutile-boxului-adevarat-130914

CĂTĂLINA RAŢ

CĂTĂLINA RAŢ

CĂTĂLINA RAŢ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: