LOGOPAPER VĂ PREZINTĂ ÎN SERIAL ELEVI AI COLEGIULUI ONISIFOR GHIBU CARE S-AU CALIFICAT ÎN ETAPELE SUPERIOARE, REGIONALE ȘI NAȚIONALE, ALE OLIMPIADELOR ȘI CONCURSURILOR ȘCOLARE ÎN ANUL ȘCOLAR CURENT, 2022-2023.
CITIȚI ÎN CONTINUARE OPINIA LUI ALEX TOPAI, ELEV ÎN CLASA A XI-A C, CLASA PROF. ALINA LUNCAN, CALIFICAT LA OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE GEOGRAFIE, PROFESOR ÎNDRUMĂTOR CAMELIA TIMOFTE.
Am fost pasionat de geografie de la grădiniță. Încă de mic, îmi plăcea să explorez hărțile și să citesc despre țări și locuri îndepărtate. Primul atlas descoperit a fost al părinților mei, prin clasa a II-a. După, am tot continuat să citesc și să descopăr lucruri noi până am ajuns la concursurile de geografie. Aveam o mare colecție de cărți și atlase pe care le răsfoiam aproape zilnc cu mare plăcere.
Pentru olimpiadă mă pregătesc zilnic câteva ore. Să fac un subiect de olimpiadă din alți ani durează trei ore, pregătirile vreo două și după mai lucrez câteva ore acasă. Dar depinde foarte mult de zi, nu îmi place să mă încarc și atunci nu le fac toate în aceeași zi. Cel mai productiv sunt seara, dar lucrez și de dimineață, cu pauze între, ca să pot reține mai bine materia.
Peste 50% din tot ce am realizat eu a fost bazat pe muncă. A trebuit să depun mult efort și să mă perfecționez continuu ca să ating acele rezultate. Nimeni nu se naște cu talent pentru așa ceva. Trebuie să muncești și să exersezi. Pot să zic că am o memorie bună și acest lucru m-a ajutat să rețin multe detalii care sunt relevante la olimpiade și concursuri, dar nu pe aceasta mă bazez. Așa că aș spune între 10-20%. Restul este ambiția. Într-adevăr am fost motivat și încă sunt motivat să iau un loc cât mai bun. Sunt competitiv și lucrul acesta m-a ajutat să excelez.
Doamna profesoară Timofte Camelia m-a pregătit pentru olimpiadă și îi mulțumesc mult pentru tot ajutorul. N-aș fi reușit această performanță doar pe cont propriu. A știut să îmi explice lucrurile pe care nu le înțelegeam, a avut răbdare să mă pregătească toți acești ani și m-a ajutat să îmi formez gândirea pentru a vedea problemele din perspectivă geografică. Dumneaei îi datorez rezultatele mele, de la etapa județeană, până la internațională.
Am participat și la alte concursuri și olimpiade în trecut, dar nu am rezultate comparabile. Am participat la geografie la Terra din clasa a V-a, iar la olimpiadă, din cauza pandemiei, am fost doar anul trecut prima dată. În clasa a VIII-a, m-am mai calificat la istorie la națională, dar nu s-a ținut, din aceleași motive. Din a X-a m-am axat doar pe geografie așa că nu am mai participat la alte concursuri sau olimpiade.
Nu am niciun secret pentru reușita mea. Eu fac doar ceva ce-mi place, ceva ce vreau să fac și în viitor și la care sunt bun. Am o pasiune pentru geografie și participând de mai mulți ani, am reușit să mă îmbunătățesc în ceea ce fac. În rest, nu e nimic special.
Dacă cineva e pasionat de geografie și are sprit competitiv, va ajunge din inerție la concursuri. Dacă e dispus să munească și să învețe și lucruri care nu neapărat îl pasionează (pentru că sunt multe detalii și lucruri care trebuie memorate), atunci oricine poate să ia premii. La geografie nu e nici o punctare subiectivă, nici una prea rigidă ca la alte materii. Toate subiectele sunt abordabile de la prima vedere. Dacă vrea să învețe din manuale și să lucreze subiecte, treptat se va îmbunătăți, se va obișnui cu subiectele și va obține rezultate. Geografia e un domeniu vast, cu mai multe capitole, astfel că în fiecare an e ceva nou. Chiar dacă nu-i place geografia fizică, în a X-a se studiază geografia umană și dacă își formează puțin bazele și pe partea fizică, are toate șansele să obțină premii și la națională, doar cu cunoștiințe de pe partea umană. Eu îi încurajez pe toți să participe la olimpiadă la geografie. Nu au nimic de pierdut și pot astfel să-și largească orizonturile!
În timpul meu liber, îmi place să mă uit la filme și să citesc. Pe lângă geografie, îmi plac și istoria și literatura. Îmi plac mult limbile străine și atunci mai învăț câte puțin pe parcurs. În weekend sau în vacanțe îmi place să călătoresc cu prietenii și să vizitez alte orașe.
În viitor, vreau să urmez tot ceva în domeniul geografiei, dar nu am ales încă ceea ce vreau să fac, nici universitatea. Am multe opțiuni pentru că îmi plac atât geografia umană cât și cea fizică. Este un domeniu vast, de la amenajare urbană până la geologie. Am considerat și domeniul academic, atât în țară, cât și în străinătate.
Olimpiada națională se va ține în Pitești, între 7 și 14 aprilie. Sunt mândru că voi reprezenta această școală și județul și sper să obțin un rezultat cât mai bun!
De asemenea, am avut ocazia să particip și la Olimpiada Internațională de Geogragie (IGEO). Chiar dacă s-a ținut online (trebuia să fie la Paris), am avut parte de multe experiențe frumoase. Această olimpiadă mi-a lărgit mult perspectivele, arătându-mi cât de diferită este materia studiată de noi față de modul în care e predată în alte țări. Am întâlnit mulți oameni noi, atât din țară, cât și din străinătate, cu care mai păstrez legătura. Am învățat multe lucruri noi, atât despre geografie, cât și despre alte materii și chiar despre alte țări și culturi de la ceilalți care au participat. Am putut să văd care e nivelul meu, concurând cu oameni din toată lumea și eu personal sunt foarte mulțumit de rezultat. Am trăit multe amintiri de neuitat și nu regret deloc că am participat la această olimpiadă!
ALEX TOPAI