ALISIA: Cu proiectul «Erasmus+, Feeling Blue? Go Green!»

Proiectele Erasmus+ reprezintă o oportunitate atât pentru dascăli, cât și pentru elevi de a lua contact cu participanții la educație din alte sisteme, de a face schimburi interculturale, de a vizita și de a privi prin ochii celuilalt. Vorbim, cu alte cuvinte, despre mobilitatea proiectului Erasmus+, Feeling Blue? Go Green!, care s-a desfășurat în perioada 20-23 martie.

În cadrul acestuia, partenerii de la școala italiană Istituto Superiore Statale Mario Rutelli au fost gazde.  Alături de colegiul nostru, la această mobilitate au mai participat școli din Franța (Guiana Franceză), Italia (Palermo) Portugalia (Insulele Azore) și Spania (Tenerife).

Colegiul nostru a fost reprezentat de Diana Szmolen, Giulia Baicu, Lovas Briggita, Bianca Moca și subsemnatam Alisia Ungur. Am fost însoțite de doamna prof. Lucia Cighir (coordonatoarea și inițiatoarea acestui proiect), dar și de prof. Alina Timar.

Pe parcursul mobilității, fiecare fată a locuit la o familie din Palermo.

Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea atitudinii pro-active și de protejare a mediului înconjurător în rândul participanților, sporirea cunoștințelor teoretice și practice  de protejare a zonelor de patrimoniu natural, dezvoltarea simțului civic și al cetățeniei responsabile în rândul participanților, a sentimentului de identitate națională și europeană și îmbunătățirea cunoștințelor de limba engleză. 

Luni, 20 MARTIE

Alături de școlile partenere, am vizitat rezervația naturală din Palermo, Bosco di Ficuzza.  Pe parcursul vizitei, am avut la dispoziție un ghid care ne-a explicat în engleză misterele acestei rezervații naturale.

La finalul acestui tur, am luat prânzul la restaurantul Busambra Agrotourism.

Marți, 21 MARTIE

În această zi a avut loc ceremonia de deschidere a proiectului Erasmus+ Feeling blue? Go green! la scoala  Istituto Superiore Statale Mario Rutelli din Palermo. După aceea, am avut parte de un spectacol de muzică și de dans, susținut de câțiva elevi ai școlii gazdă.

În a doua parte a zilei, elevii au avut de confecționat flori din materiale reciclate. Ziua s-a finalizat cu degustarea produselor aduse de parteneri pentru micul dejun internațional. 

Miercuri, 22 MARTIE

Am vizitat deosebitele atracții  ale orașului  Palermo, prin care se numără Teatrul Massimo, Palazzo Comitini, Catedrala din Palermo și Grădina Botanică.

Joi, 23 MARTIE

Aceasta a fost ultima zi a acestei mobilități. În prima parte a zilei, elevii participanți au prezentat proiectele referitoare la  marile probleme cu care se confruntă mediul înconjurător.

Echipa noastră a avut de pregătit un proiect despre Climate change and increasingly frequent extreme and dangerous weather events, Portugalia a realizat un power-point despre Water pollution and drought. Echipa din Spania a prezentat un material despre Loss of biodiversity. Elevii din Guiana Franceză ne-au vorbit despre Deforestation, iar școala gazdă ne-a prezentat un material referitor la Waste, Recycling and the Environment.

În a doua parte a zilei, am avut din nou parte de un spectacol de muzică și de dans, urmat de o demonstrație de karate. Am fost foarte fericiți că am asistat la un asemena spectacol. La finalul acestei zile, elevii și profesorii implicați în această mobilitate au primit diplome.

Experiența noastră din Palermo a fost una unică din toate punctele de vedere. Am avut ocazia de a descoperi o latură a Italiei care va fi mereu o amintire plăcută. Am cunoscut si oamenii acestui loc, care s-au dovedit a fi foarte prietenoși si ospitalieri.

Mă bucur că am avut șansa să particip la un asemenea proiect. Acest proiect m-a dezvoltat din punct de vedere cultural și emoțional. 

Pentru a afla și despre alte mobilități ale proiectului Erasmus, rămâneți cu ochii pe LOGO paper!

ALISIA UNGUR

Sursă imagini: arhiva personală Alisia Ungur

ALISIA UNGUR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: