LOGOPAPER VĂ PREZINTĂ ÎN SERIAL ELEVI AI COLEGIULUI ONISIFOR GHIBU CARE S-AU CALIFICAT ÎN ETAPELE SUPERIOARE, REGIONALE ȘI NAȚIONALE, ALE OLIMPIADELOR ȘI CONCURSURILOR ȘCOLARE ÎN ANUL ȘCOLAR CURENT, 2022-2023.
CITIȚI ÎN CONTINUARE OPINIA ILINCĂI MALIȚA, ELEVĂ ÎN CLASA A VII-A, CALIFICATĂ LA OLIMPIADA NAȚIONALĂ DE LIMBA LATINĂ, PROFESOR ÎNDRUMĂTOR LAURA LAZĂR.
Pasiunea pentru limba latină a apărut la începutul clasei a VII-a, când am descoperit farmecul unei limbi nevorbite de sute de ani, cu o poveste captivantă, care m-a făcut curioasă să-i descopăr toate misterele. M-au fascinat atât zeii nemuritori, cu puterile lor nemaipomenite, cât și nenumăratele terminații ale declinărilor. Întâlnirea mea cu ,,mama limbii române” m-a făcut să o îndrăgesc încă de la început. Acum îmi dau seama că, fără să știu, încă de la începutul clasei a V-a am fost într-o neîncetată căutare a unei materii care să îmbine cunoștințe de istorie și gramatică și să mă determine să aflu cât mai multe lucruri interesante.
Călătoria mea cu limba latină a început atunci când doamna profesoară Lazăr Laura ne-a întrebat la clasă dacă dorim să participăm anul acesta la Olimpiada de Limba Latină. Eu aveam deja răspunsul pregătit, întrucât eram vrăjită de universul descoperit în timpul orelor de curs. Așadar, răspunsul meu la întrebarea doamnei profesoare a venit firesc, fără nicio ezitare. După multele ore de pregătire, mi-am dat seama că drumul nu va fi tocmai ușor, însă am continuat să învăț zi de zi, având convingerea că voi descoperi cât mai multe lucruri noi și interesante.
În ultimul timp am început să mă pregătesc zilnic, cât de mult posibil, pentru a progresa și pentru a obține un rezultat bun la etapa națională. Pregătirea de zi cu zi constă în rezolvarea de exerciții, traduceri de text și analize morfologice. De asemenea, un rol important îl are documentarea din cărți și de pe internet, pentru a-mi îmbogăți cunoștințele cu privire la caracteristicile zeilor și împăraților romani, dar și a elementelor de cultură greco-romană.
Consider că munca reprezintă un procent de 40% din isprava mea, deoarece orele de pregătire, exercițiile rezolvate și orele de documentare m-au făcut să ajung in poziția in care mă aflu. De asemenea, consider că talentul reprezintă un procent de 20% din reușita mea, însă acesta trebuie cultivat zi de zi și îmbinat cu pasiunea pentru disciplina studiată, el mă ajută sa rețin și să înțeleg mult mai ușor și mai rapid. Totodată, cred că motivația reprezintă un procent de 20%, eu fiind determinată să urmez această cale, in principal, de doamna profesoară Lazăr Laura, care m-a susținut și încurajat în această etapă importantă din viața mea, dar și de doamna dirigintă, de părinți și de prieteni. Nu în ultimul rând, automotivația reprezintă un procent de 20%, eu fiind în general o persoană determinată să obțină rezultate foarte bune în tot ceea ce își propune.
Așa cum am spus, doamna profesoara Lazăr Laura m-a ajutat să rămân motivată, jucând cel mai important rol în toată pregătirea mea. Fără susținerea și ajutorul doamnei profesoare nu aș fi reușit să ajung în acest punct în care mă aflu acum, ea având răbdare și încurajându-mă mereu, chiar și atunci când mă simțeam copleșită. Cu alte cuvinte, prin tot ceea ce fac îmi doresc să o fac mândră de mine și să ii transmit admirația mea prin perseverență și prin rezultatele obținute.
Am mai participat anul acesta la Olimpiada de Limba Engleza si la Olimpiada Lectura ca abilitate de viață, la care am obținut rezultate frumoase, însă nu am ajuns atât de departe ca și la Olimpiada de Limba Latină. Cu toate acestea, consider că prin participarea la celelalte olimpiade am căpătat multa experiență, care îmi va fi de folos la examenele și concursurile ce vor urma. Sunt mulțumită că am avut încredere în mine și consider că efortul a meritat in totalitate.
Sincera să fiu, nu cred că există un secret al acestui rezultat. Așa cum am mai arătat, pentru orice reușită este nevoie de pasiune, de multă muncă și de perseverență, toate aceste elemente fiind ingredientele necesare pentru a reuși. Din punctul meu de vedere, un elev care este pasionat de limba latină si dorește să participe la olimpiadă trebuie să studieze mai mult decât prevede programa școlară pentru această disciplină, să-și dorească să ajungă cât mai sus, să fie perseverent și să asculte sfaturile îndrumătorului său.
Când nu învăț pentru limba latină, îmi place foarte mult să citesc și să ascult muzică, de aceea profit de fiecare moment pentru a mă relaxa cu o carte în mână și cu căștile în urechi, atunci când nu sunt implicată în alte activități. Iubesc romanele de ficțiune, ai căror autori rescriu povești mitologice cu zei și monștri, dar și autori contemporani care ne poartă printr-un univers misterios.
Romanul The Secret History al Donnei Tartt m-a captivat, m-a marcat și m-a făcut curioasă să descopăr limba latină, deoarece unul dintre personaje, profesorul Julian, îi spunea noului său elev că „Latina e cea mai satisfăcătoare dintre limbi. O să vezi că e o mare plăcere s-o înveți”.
În egală măsură iubesc să ascult muzica celor de la Guns N’ Roses și Pink Floyd, întrucât sunt fascinată de pasiunea și talentul lor muzical.
Cred că este prematur să mă pronunț cu privire la cariera pe care o voi alege, însă în acest moment mi-aș dori să pot să ajut oamenii, să le ușurez suferințele, să le redau sănătatea și speranța de viață. Îmi place și biologia și rețin cu destulă ușurință termenii din limba latină, termeni universali în lumea medicală. Cred că o carieră în domeniul medical m-ar împlini pe mine ca om, dar timpul este cel care mă va face să decid până la urmă ce carieră voi alege.
Olimpiada de Limba Latină se va desfășura în perioada 19-22 aprilie 2023 la Brăila. Participarea la faza națională a Olimpiadei de Limba Latină din acest an mă responsabilizează, întrucât voi reprezenta Colegiul Național Onisifor Ghibu Oradea, dar în același timp mă și motivează și mă determină să fiu cât mai bună, să îmi depășesc limitele, iar rezultatul final să fie unul de care să ne putem bucura cu toții.
ILINCA MALIȚA