ANDREA BEATRIX: Templu pentru Einstein

Albert Einstein… Nu cred că există în lumea aceasta cineva, cine nu a auzit de acest nume. În toată lumea, Albert Einstein este sinonim cu geniul! El a fost un savant genial, un mare fizician, teoretician, profesor universitar, autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. 

Activitatea sa a fost prezentată în 300 de lucrări științifice și 150 apariţii editoriale în variate domenii şi a fost răsplătită în anul 1921, prin câştigarea Premiului Nobel pentru fizică.

La moartea sa, celebrul fizician și-a lăsat moștenire scrierile și arhiva, care conținea o multitudine de articole, Universității Ebraice.   

În cinstea marelui filosof, guvernul israelian a aprobat înființarea Muzeului Albert Einstein, pe 23 octombrie 2022. Costurile muzeului au fost estimate la 18 milioane USD (64 milioane NIS).

Conform site-ului http://www.israel21c.org, acest proiect include construirea unei clădiri unice în campusul Safra al Universității Ebraice la Givat Ram, un fost planetariu de pe campusul Edmond J., al cărui fondator a fost el însuși. Firma de arhitectură Arad Simon, din Ierusalim, a câștigat un concurs sponsorizat de universitate pentru proiectarea muzeului. Ea va folosi domul vechiului planetariu pentru a găzdui expoziții temporare, un magazin de suveniruri, o sală de conservare a fotografiilor și o sală de conferințe. Totodată, biblioteca istorică a lui Einstein va fi afișată în hol, în spatele unui perete semi-transparent, iar imagini cu repere importante din cariera lui Einstein vor fi proiectate pe cupola fostului planetariu.

Muzeul va găzdui și va prezenta cercetările, activitățile, contribuțiile și documentele originale ale lui Albert Einstein (inclusiv faimoasa sa formulă E=mc²). Vizitatorii vor putea să viziteze o reconstrucție a bibliotecii și biroului lui Einstein, unde vor putea să vadă mai multe lucrări originale ale sale.

Clădirea va găzdui 85.000 de documente, Premiul Nobel al lui Einstein și cele 46 de pagini de notițe originale pe care le-a făcut în 1916, în care elaborează teoria generală a relativității complete.

Acest muzeu va oferi un cămin permanent pentru arhivele Einstein și cu siguranță va și prețui moștenirea celui mai mare om de știință al timpului nostru.

Sunt convinsă de faptul că, Muzeul Albert Einstein va servi drept loc de pelerinaj și cu siguranță va deveni o atracție turistică majoră în Israel, unde sper din tot sufletul că voi ajunge și eu!

ANDREA BEATRIX PODARU

ANDREA BEATRIX PODARU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: