Începe o perioada în care în mai toate casele miroase a cozonac. Unul din ingredientele necesare este vanilia, iar în acest text vă prezentăm o scurtă istorie a acestui ingredient.
E vorba de o orhidee, albă, frumoasă, care se cultivă greu. Cererea pe piață a vaniliei naturale este foarte mare, astfel că aceasta este al doilea cel mai scump condiment din lume, primul fiind șofranul.

Istoria vaniliei
Vanilia, original, creștea în America Centrală, adică în Mexic. Ea a fost găsită de niște băștinași și cultivată pentru aroma ei sau pentru floarea sa care se credea că aduce noroc. Aceștia au fost cuceriți de azteci care au folosit vanilia în diverse alimente, chiar și în băutura lor populară de ciocolată. Se credea că vanilia putea s-o îndulcească și să elimine gustul amărui a ciocolatei. Hernán Cortés este cel care a adus vanilia și ciocolata de la azteci în Europa. Europenii au crezut că vanilia este un aliment pentru a îndulci ciocolata, până în secolul XVII, când Hugh Morgan, un farmacist în slujba Reginei Elizabeta I, creează „dulciuri” fără ciocolată, doar din vanilie. Începând cu secolul XVIII, francezii foloseau vanilia pentru înghețată.
Până la mijlocul secolului XIX, Mexic a fost cel mai mare producător de vanilie. În 1819, antreprenorii francezi au încercat să mute culturile de vanilie în insulele Réunion și Mauritius în speranța să cultive vanilie acolo. După 1841, când Edmond Albius descoperă polenizarea vaniliei manuală, culturile au început să crească. După scurt timp, vanilia a fost trimisă din Réunion în Insulele Comoros, Sicile și Madagascar, împreună cu instrucțiunile de polenizare.În 1898, Madagascar, Réunion și Insulele Comoros produc 200 de tone de vanilie, aproape 80% din producția din acel an.Un studiu din 2019, a arătat că Madagascar, urmat de Indonezia, au fost cei mai mari producători de vanilie din anul precedent.
Cultivarea vaniliei
Vanilia se cultivă foarte greu, păstăile având nevoie de soare și umbră pentru a se putea coace. Floarea de vanilie rămâne înflorită doar 24 de ore, în timp în care, natural niște albine specifice polenizează floarea, dar dacă nu sunt acestea, ele trebuie polenizate cu mâna. După ce polenizarea a fost cu succes, păstăile de vanilie trec prin niște pași pentru a ajunge păstăile negre cunoscute. Păstăile negre se opăresc în apă fierbinte la 60-70°C timp de 3 minute. După aceea, se lasă la fermentat timp de 48 de ore, ele începând să devină maronii. În final, se lasă la uscat și se transformă în păstăile negre de vanilie. Lucrul cel mai interesant este că păstăile de cacao, din fructul de cacao, sunt albe, în timp ce vanilia originală este neagră.
De ce vanilia este al doilea cel mai scump condiment din lume?
Vanilia adevărată necesită un proces complex pentru a se produce. Culturile se pot distruge cu ușurință, și este nevoie de multă răbdare pentru a se coace natural. Acest fapt este unul dintre multe altele care a dus la ridicarea prețului de vanilie, pentru a menține relația producător -consumator, prețul mediu de vanilie fiind de 600 €/kg.
Pentru a-și menține existența, mulți producători încep să fabrice vanilie sintetică. Ea nu este dăunătoare, dar gustul de vanilie sintetică diferă puțin de la vanilia naturală. Vanilia naturală este caracterizată prin punctele negre din produs: pe înghețata de vanilie naturală se pot observa niște puncte negre.
Un lucru interesant este că vanilia este singurul tip de orhidee care este comestibil.
IOANA IOVA, BIANCA LEZEU

