IASMINA: Cred că nu o duci bine cu capul…

„Cum poți privi așa ceva?” „Pentru ce te uiți la istoriile lor?” „Cred că nu o duci bine cu capul…” Iată doar câteva dintre afirmațiile de care m-am ciocnit de fiecare dată când spuneam cuiva că ador serialele în care se analizează fenomenul criminalilor în serie.

În urmă cu aproximativ doi ani am început să vizionez aceste seriale, totul începând cu binecunoscuta poveste a lui Ted Bundy, unul dintre cei mai prolifici ucigași în serie din America. Documentarul acestuia mi-a stârnit astfel „apetitul” pentru aceste povești misterioase. Totuși, fiind un subiect care poate fi studiat și analizat constant, acesta a devenit și sursă pentru diferite seriale de acțiune, mister sau thrillere.

Evident, am și eu un anumit top al preferințelor, pe care l-am încropit în decursul a doi ani.

Criminal Minds

Deschide topul unul dintre favoriții mei, serialul Criminal minds. Creat și conceput de Jeff Davis, pelicula este un adevărat manual de procedură, deoarece reflectă activitatea unei diviziuni speciale din cadrul FBI care anchetează cele mai grave infracțiuni contra vieții, sănătății și integrității persoanei, delicte comise de infractori în serie.

Serialul poate fi vizionat pe platforma Paramount+.

Ce are această peliculă mai special decât restul? Pentru început este o reflecție metodică amplă, deoarece fiecare episod elucidează premise, motive și, de cele mai multe ori, persoana infractorului este dezbătută prin prima studiilor științifice existente. Pentru un student sau viitor la criminologie, serialul va fi aidoma unei hărți
pe care poți fixa idei de bază și prelua anumite crâmpeie analitice de valoare.

Un punct forte al peliculei este distribuția impecabilă a actorilor, al căror joc artistic mi s-a părut de-a dreptul inedit. Jason Gideon (Mandy Patinkin), Aaron Hotchner (Thomas Gibson), Elle Greenaway (Lola Glaudini), Derek Morgan (Shemar Moore), Spencer Reid (Matthew Gray Gubler), Jennifer Jareau (A. J. Cook), and Penelope
Garcia (Kirsten Vangsness) – toți formează o adevărată familie de profesioniști gata să pună umărul la contracararea criminalității în serie.

Apropo, fiecare serie este practic un univers separat, iar conlucrarea echipei este unicul fir roșu care leagă serialul într-un tot întreg.

Mindhunter

Pe locul doi este evident serialul lui David Fincher, care a rămas cumva în aer din cauza pandemiei, cu titlul sugestiv Mindhunter. Iată unul dintre serialele despre care pot spune că e demențial. Deși criminalii aici sunt de o speță cu totul aparte, filmul urmărește activitatea a doi agenți FBI, pioneri în analiza comportamentală a criminalilor în serie. Incursiunile lor prin diferite regiuni ale Americii au menirea de a educa poliția să lucreze analitic asupra cazurilor legate de infractorii cu devieri psihice.

Până în acel moment, se lucra exclusiv pe fapta consumată fără a identifica propriu-zis cauza infracțiunilor. Iarăși avem parte de o distribuție aș spune eu impecabilă în rolurile principale: Holden Ford (Jonathan Groff) and Bill Tench (Holt McCallany).

Deși nu se știe dacă va mai exista o continuare, cele două sezoane sunt disponibile pe Netflix și, cu siguranță, vă vor ocupa mințile mult timp după final. 

The Sinner

Al treilea serial care efectiv m-a prins de la primul episod și pe care continui să-l urmăresc cu mult interes este The Sinner, disponibil pe Netflix. Pelicula elucidează fenomenul oamenilor care ucid inexplicabil, fără antecedente anterioare, dar care au în acțiunile lor potențialul unui criminal în serie. Violență, traume psihologice și multe semne de întrebare – iată cum aș rezuma natura acestui serial.

Totuși, țin să precizez că nu este o peliculă prea ușor de privit, cel puțin primul sezon a fost destul de greu de digerat. Scenele explicite de violență pot afecta, dar totodată pot genera întrebări relevante pentru a înțelege esența criminologică a delictelor contra persoanei.

Manhunt: Unabomber

Penultimul serial în topul meu este Manhunt: Unabomber, la fel disponibil pe Netflix, pelicula reflectă o variantă în ficțiune a unei istorii reale. Este o retrospectivă asupra figurii teroristului domestic Ted Kaczynski, zis și Unabomber.

Utilizând o metodă aparte de ucidere, Unabomber a intrat în istorie drept un criminal în serie cu intelect înalt, pe care iluziile l-au zdruncinat, afectându-i rațiunea și gândirea lucidă.

Serial Killer with Piers Morgan

Și închei topul filmelor de ficțiune cu un mini serial de non-ficțiune cu titlul Ucigași în serie, lansat în 2018. Piers Morgan, producătorul și prezentatorul proiectului, decide să ia o serie de interviuri de la cei mai renumiți ucigași în serie ai contemporaneității, care-și ispășesc veacul în închisorile americane.

Serialul documentar este o posibilitate de a înțelege din primele surse ce-i împinge pe oameni să comită crime. Unele interviuri sunt zguduitoare, dar au menirea de a ne scutura de percepțiile noastre comode și de a ne arăta că unele prejudecăți nu mai sunt valabile.

Această peliculă este de asemenea disponibilă pe platforma Netflix.

Este de la sine înțeles acum că ucigașii în serie nu mai au plafoane de vârstă, nu mai țin de categorii intelectuale și au motivații care depășesc mult percepția noastră asupra crimei. Cred că astfel de filme sunt de interes, pentru că pot trezi în noi vigilența și atenția, amintindu-ne că pericolele există și pot fi mai aproape decât credem.

IASMINA SCUTELNICU

IASMINA SCUTELNICU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: