Cunoaștem zicala „Prietenul la nevoie se cunoaște“, ale cărei substraturi subliniază fundamentele amiciției. Legătura dintre oamenii care au valori, principii, idei și percepții comune este una dintre cele mai complexe experiențe ce se pot crea. Dar timpul și situațiile-limită sunt factorii care cern o prietenie. Așa ajungem ca, de-a lungul timpului, să nu mai putem spune că avem foarte mulți prieteni, ci mai degrabă cunoștințe, în ciuda îndemnului venit din social media, de a folosi cuvântul „prieten“, chiar dacă nu ne cunoaștem în viața reală.
Ce se întâmplă într-o prietenie?
Nu de puține ori, auzim că nu există legături de prietenie sinceră între un bărbat și o femeie, dacă între aceștia nu se simte și o atracție erotică. Sau că drumurile se despart, atunci când între oameni intervine rivalitatea. Nu știm clar ce se destramă, de fapt, în noi dacă este doar ideea de competitivitate sau dacă ne desparte evoluția diferită de a celuilalt. Însă ceea ce știm cu siguranță este că testăm legăturile dintre noi, atunci când ne lovim de o greutate.
Fie că ne despărțim de un iubit sau o iubită, fie că nu ne mai înțelegem cu părinții sau nu ne mai regăsim în viețile noastre, apelăm de obicei la cel mai bun prieten, pe umărul căruia (ne) plângem. Și iată că, vrem sau nu, intrăm în rolul confidentului în care înțelept ar fi să ascultăm, lăsând interlocutorul să se descarce.
Pentru mine prietenia este cel mai frumos si cel mai petuit lucru de pe pământ… E plãcut sa ai pe cineva lângã tine, sã știi că poți conta pe acea persoană și să te ajute, știind că nu vrea nimic la schimb decât să te vadă fericit și cu zâmbetul pe fațã …
În viață, dacă nu ai prieteni, nu ai nimic.
Este necesar să ai un prieten mai bun? Sună foarte copilăresc. Într-adevăr, cei mai buni prieteni sunt greu de trecut. Oamenii care au unul sunt foarte norocoși, dar aceasta nu este o cerință esențială de a se bucura de prietenie și
de a fi fericit. Este posibil să avem mai mulți prieteni buni care sã ne satisfacã emoțional în loc de doar un
bun prieten.
Prietenii împărtășesc totul?
Fiecare are dreptul de a păstra in sine ceea ce considerà adecvat fărã sã se simtã vinovat. Chiar dacă un prieten împarte multe părți din viata ta cu tine, asta nu înseamnã cã trebuie sã faci acelasi lucru. Si asta nu distruge relatia de prietenie dintre cele doua.
O parte din aceste opinii le-am preluat de pe site-ul sainte-anastasie.org.
DENISA MATEȘAN