BOGDAN: Halloween Special 3/3 – The Blair Witch Project (1999) 

Iată-ne ajunși, în prag de Halloween, la ultima noastră oprire în universul filmelor horror. 

Am pornit la drum cu „poate cel mai vizual și cinematic film făcut vreodată”, așa cum afirma regretatul Peter Bogdanovich, ne-am strecurat dincolo de zidurile austere ale faimoasei clădiri rezidențiale Dakota și, deloc întâmplător, ne încheiem scurta călătorie în pădurea aflată sub imperiul unor forțe oculte din Maryland. 

Și chiar aveam chef de-un grătar în inima codrului… 

Despre ce e vorba 

La douăzeci și unu octombrie o mie nouă sute nouăzeci și patru, trei studenți la regie pornesc în pădurea din Maryland cu intenția de a realiza un pseudo-documentar despre o legendă locală care datează încă din secolul al optsprezecelea și care o are în primplan pe o anume vrăjitoare Blair, prezență demonică care bântuie meleagurile din Burkittsville și care, la un ciclu estimativ de ani, provoacă numeroase dispariții misterioase în rândul locuitorilor. 

Treaba murdară pare că persistă, semn că vrăjitoarea nu se gândește încă la pensionare, așa că bucurie mare pe capul celor trei tovarăși! Subiectul e unul cel puțin fascinant, potențial jurnalistic există din belșug și, s-o spunem pe aia dreaptă, cu ocazia asta mai găsesc și ei o scuză bună pentru a o șterge de-acasă timp de câteva zile. 

Cum organizarea lor decurge excelent (la modul „Ia camera-n spate și îndeasă cât mai multe beri în rucsac c-avem treabă de făcut”), Heather, Josh și Mike se urcă în mașină și pornesc la drumul care, în scurt timp, are să le decidă destinul. 

Fenomen de box-office  

Datorită montajului ludic, dar concis, filmul (înregistrarea recuperată, pardon) dispune de dinamism și, până la momentul aventurării în pădure, există puține momente în care acțiunea să zăbovească doar asupra unui singur loc. Primele zece minute – de altfel și cele mai bogate în informații – ne poartă de-a lungul a mai multor zone din acest sătuc aparent idilic și ne încarcă bagajul de călătorie cu mărturii care mai de care mai cutremurătoare, de la copii răpiți și uciși și până la alte istorisiri menite să-ți gâdile intestinele. 

Prima zi de filmări se desfășoară conform planului și, prin urmare, celor trei nu le rămâne decât să-și ia tălpășița spre pădure și să spere la niște cadre cât mai reușite. 

Mai o hartă pierdută, mai niște zgomote ciudate venite din depărtare și iată-i pe eroii noștri bătând ceamburul ca niște oi care s-au pierdut de țarc. 

Pentru tustrei urmează cinci zile cumplite, desprinse din paginile dantești cele mai groaznice, căci forțele malefice încep să-și facă de cap și nopțile se transformă în coșmaruri interminabile. 

Filmul excelează prin apanajul său unic de a induce teama și se apropie de un realism aproape documentaristic. 

Altminteri, audiența vremii nu ar fi crezut – pentru o perioadă atât de îndelungată – că se uită la ceva real. 

Asemănător Copilului lui Rosemary, pe baza căruia am discutat în urmă cu puține zile, The Blair Witch Project se distinge de celelalte filme horror prin capacitatea sa de a insinua teroarea doar prin prisma unor stimuli auditivi și a sentimentelor puternice transmise într-o manieră convingătoare. 

Din nou, nu vezi sânge care se varsă în valuri, nu vezi vrăjitoarea, nu vezi nimic explicit. 

Însă, cu toate astea, filmul reușește să te sperie de moarte. 

The Blair Witch Project te azvârle în pădurea din Maryland și te obligă să rămâi acolo. Aproape că te transpune în mijlocul personajelor. Căci, fie că vrei, fie că nu, vei fi silit să străbați (timp de mai bine de o oră) păienjenișul plin de îmbârligături  al codrului. Te vei înghesui în cort alături de cei trei. Vei auzi șoaptele diavolești dimprejurul copacilor. Vei fi purtat pe niște poteci din ce în ce mai periculoase pentru integritatea fizică și psihică a personajelor. Vei scoate la iveală fapte halucinante, adânc îngropate. 

Filmul îngrozește în special datorită incapacității spectatorului de a reacționa la imboldurile oferite. E cea mai apropiată experiență de paralizia în somn pe care ai putea s-o ai. 

Realizat sub forma unui documentar și fiind tras în întregime la persoana întâi, The Blair Witch Project aduce un plus de autenticitate și ajută la creionarea unei tensiuni care trece dincolo de ecranul privitorului. 

Regresul celor trei studenți la regie nu este unul brusc, iar alunecarea lor în nebunie este acutizată cu fiecare noapte a ororii, cu fiecare experiență traumatică. Dialogul e veridic, doza de mister este suficientă (însă inserată cu o oarecare zgârcenie), iar actoria este, în marea majoritatea a cazurilor, cât se poate de credibilă. 

Povestea în sine nu e neapărat una bună, modul de filmare nu este extraordinar, dar The Blair Witch Project este un produs cinematografic revoluționar din punct de vedere al conceptului și al comunicării. 

În cadrul festivalului de film independent de la Sundance, li se spune oamenilor că au fost găsite niște casete video în pădure și că proprietarii acestora nu au mai fost văzuți niciodată. 

Cu ajutorul unor site-uri web false și ale unor așa-zise anchete întreprinse în jurul celor trei dispăruți, zvonul ăsta persistă timp de câteva luni bune. Spectatorii sunt convinși că se uită la ceva real. 

Putem spune că The Blair Witch Project e poate cel mai mare fake news din istoria cinematografiei! 

Ideea proiectului exista încă din o mie nouă sute nouăzeci și patru, iar scenariul se baza, aproape în întregime, pe linii de dialog improvizate, cursive, și, mai presus de toate, naturale. Filmările au început patru ani mai târziu și s-au întins de-a lungul a opt zile. 

Însă toată goana asta nebună a meritat. 

Produs cu suma ridicolă de trei zeci de mii de dolari (jumătate din cât primește coaforul unei vedete pentru o zi de filmare), The Blair Witch Project devine rapid un fenomen de box-office mondial, încasează peste două sute de milioane de dolari și dă naștere unui nou subgen al filmului horror – found footage. 

Poate ești un admirator al francizei Paranormal Activity. În cazul ăsta, trebuie să te uiți neapărat la The Blair Witch Project

E ca și cum te-ai declara fan înrăit al filmelor cu zombi, dar încă n-ai auzit de Night of the Living Dead, „părintele” acestora. De-a dreptul revoltător! 

The Blair Witch Project este, foarte pe scurt spus, filmul unde nebunia și demența, accentuate de lucrurile paranormale, se întâlnesc și formează o horă îndrăcită, menită să prindă spectatorul în mijlocul ei și să-l traumatizeze. 

Mă doare s-o spun pentru ultima oară, dar… 

Cinefilule, ia seama: o să mori de spaimă! 

BOGDAN SLAB

Sursă fotografii The Blair Witch Project: Frame Rated

BOGDAN SLAB

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: