ANTONIO: The Shining – Un déjà vu al ororii 

Vrei să vizionezi un film ideal pentru această perioadă, odată cu apropierea Halloween-ului, și nu știi ce? Am o opțiune care s-ar putea potrivi cu interesele tale legate de industria  cinematografiei!

The Shining este  un film horror psihologic din 1980, produs și regizat de Stanley Kubrick, care a scris și scenariul, în colaborare cu Diane Johnson. Rolurile principale sunt interpretate de  Jack Nicholson (Jack Torrance), Shelley Duvall (Wendy Torrance) și Danny Lloyd (Danny Torrance).

Filmul urmărește povestea unui scriitor care pleacă alături de soția și fiul său în creierul munților, unde e angajat  pe timpul iernii să fie supraveghetorul unui hotel complet pustiu. Locul se dovedește a fi unul al întâmplărilor necurate, unul bântuit, unde a avut loc o crimă neașteptată din partea unui om sănătos mintal, care a recurs la lucruri greu de crezut.

Totodată, hotelul este construit  pe locul unui cimitir indian, un aspect-cheie care poate explica cele întâmplate, astfel  mânia sufletelor celor morții să intre în corpul oamenilor nevinovați, ajungând să controleze fizicul.

Directorul Stuart Ullman (Barry Nelson) îl avertizează pe Jack Torrance că un îngrijitor anterior se îmbolnăvise de claustrofobie  și a urmat să își ucidă familia cu un topor și apoi s-a sinucis. Scopul familiei Torrance părea să fie unul ușor, să ai grijă de hotel și să te simți ca și cum ai fi acasă, dar când locul și faptele întâmplate par neobișnuite, misiunea se complică.

Danny, fiul celor doi, se evidențiază încă de la început, fiind un copil aparte, care avea un prieten imaginar pe nume Tony, iar totodată acesta se dovedește a fi un mediu, având o premoniție îngrozitoare cu privire la hotel. Familia ajunge la hotel în ziua închiderii, iar angajații îi prezintă locația. Bucătarul afro-american Dick Hallorann (Scatman Crothers) îl suprinde pe Danny prin telepatie, oferindu-i înghețată. Hallorann putea comunica prin telepatie doar cu bunica sa, astfel că rămâne uimit de conexiunea cu Danny.

Bucătarul este conștient de lucrurile terifiante  întâmplate la hotel și îl sfătuiește pe Danny să aibă grijă și să stea departe de camera 237. Lucrurile încep să degenereze, Jack nu reușește să își termine articolul, devenind din ce în ce mai paranoic, fiind acaparat de forțele răului și fiind îndrumat la a face lucruri oribile. Wendy se îngrijorează față de sănătate lui mintală, căutând mai multe răspunsuri la unele întrebări, dar în zadar, cum ar fi: poziționarea hotelului într-o astfel de zonă, lipsa semnalului, mașina de scris, unde Jack  scrisese la nesfârșit pe pagini întregi textul all work and no play makes Jack a dull boy și însemnătatea labirintului.

Danny continuă să cutreiere pe holurile hotelului, pe a lui bicicletă, unde i se arată de mai multe ori gemenele răposate, iar curiozitatea față de camera 237 este din ce in ce mai mare, nereușind să reziste tentației se avântă la a intra în acea cameră, devenind marcat de cele văzute. 

Teorii importante din film 

The holocaust reprezintă un reper pentru răul modern într-un mod care reflectă nu numai lupta personală și artistică a lui Kubrick cu subiectul, ci și metoda lui obișnuită de a duce lumea la expresie artistică. 

Fake Moon Landing In 1968, Kubrick regizeaza 2001: Odiseea Spatiala. Filmul  avangardist, revoluționar din toate punctele de vedere, trezește suspiciuni și conspirații, căci abia un an târziu are loc prima aselenizare din istoria omenirii. Multe voci vehiculau ca, de fapt, moon landing-ul din ’69 este fake și că a fost regizat de Kubrick. Ca un oarecare răspuns parodic la adresa zvonurilor, Kubrick inserează o scena în film în care Danny poartă un pulover cu inscriptia „Apollo 11”, deci o aluzie directă. 

The Minotaur’s Maze este un simbol deosebit de bun pentru coborârea în nebunie a lui Jack Torrance. Este o cale întortocheată către o nebunie absolută. 

Native American Genocide Jack și alter-ego-ul său, Grady, reprezintă autorii atrocităților. Unele picturi pe nisip Navajo prezintă un set de figuri gemene care simbolizează cerul Tatălui și Mama Pământ, care pot fi, de asemenea, legate de conceptul de geamăn din The Shining

Curiozități 

Pentru a-l irita şi a intra în personaj, lui Jack Nickolson i-au fost servite timp de două săptămâni doar sandviciuri cu brânză, mâncare pe care nu o suporta. 

Celebra replică „ Heeere’s Johnny!” nu era scrisă în scenariu, ci a fost improvizația lui Jack Nickolson.     

Filmările scenei cu distrugerea ușii au durat trei zile, timp în care s-au distrus nu mai puțin de 60 uși. 

Pentru a-l proteja pe Danny Lloyd, cel care l-a interpretat pe băiețelul familiei, nu i-a fost spus că joacă într-un film horror, ci într-o dramă. 

În final, ecranizarea după romanul  lui Stephen King exprimă ideea că, îndărătul oricărei familii normale, există tensiuni refulate, care nu așteaptă decât să explodeze într-un moment nepotrivit.

The Shining, după părerea mea ,este unul dintre cele mai bune filme horror făcute vreodată, care te ține în suspans și agonie, numai bun de vizionat pentru această perioadă. 

ANTONIO SIMON  

ANTONIO SIMON

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: