SARAH & PATRICIA: Ce înseamnă un prieten pentru tine?

Trecând de-a lungul anilor prin mai multe relații de prietenie și diferite încercări, ne putem da seama ce înseamnă o prietenie adevărată.

Prietenia este o relație afectivă  între oameni, care implică emoții, încredere, sentimente de simpatie, respect și acceptare. Prietenia presupune o atitudine de bunăvoință și suport care trebuie să vină din ambele părți, la nevoie. Relația de prietenie se bazează pe încrederea reciprocă. Opusul prieteniei este dușmănia.

După ce am citit mai multe articole ale unor psihologi, părerea Simonei Curelaru ne-a atras cel mai mult atenția. Aceasta lansează o întrebare și dă un răspuns: „Pot prieteniile copilăriei să dureze pentru totdeauna? O prietenie din copilărie poate dura pentru totdeauna în același mod în care orice relație poate. Dacă este posibil, este o idee bună să mențineți prietenii din copilărie chiar și până la vârsta adultă. Ei știu mai multe despre tine decât majoritatea oamenilor pe care îi vei întâlni vreodată în viața ta.”

Prieteniile pe care ni le formăm atunci când suntem copii au șanse destul de mari să țină o viață întreagă, dacă suntem acolo unul pentru celălalt atunci când ne lovim de diferite greutăți, dar în același timp ne și bucurăm împreună de reușitele fiecăruia.

Noi credem că acest lucru este foarte important în relația noastră și nu numai. Mereu ne susținem reciproc și avem încredere una în cealaltă, ne împărtășim problemele fără a ne simți judecate și ne bucurăm împreună, atunci când este cazul.

De asemenea, este esențial ca în fiecare prietenie să fie setate și niște limite. Având o prietenie de opt ani, ne-am dat seama cât de important este să faci acest lucru, deoarece relația evoluează în mod sănătos, fără a deveni toxică.

Un alt aspect important sunt grupurile de prieteni. Mai devreme sau mai tarziu, va fi inevitabil să nu faci parte dintr-unul, dar majoritatea – dacă nu chiar toate – sunt trecătoare. Acestea se despart deoarece la un moment dat se vor forma tabere, iar odată  cu taberele, vor apărea și certurile.

Noi am învățat acest lucru împreună; de fiecare dată când am intrat într-un grup, din păcate nu avea cel mai fericit final. Dar am și învățat că, atâta timp cât ne avem una pe cealaltă, vom trece mult mai ușor peste orice obstacol.

PATRICIA SIMIONAȘ, SARAH POP

PATRICIA SIMIONAȘ și SARAH POP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: