PAULA: Absolut tot, dar nimic

Nicola Yoon este o autoare americană faimoasă, cunoscută prin romanele prestigioase Absolut tot și Și soarele este o stea, ambele opere primind în scurt timp titlul de bestseller.

Romanul Absolut tot, apărut în anul 2016 și având 286 de pagini, ne aduce în vizor  povestea unei tinere adolescente pe nume Madaline, care suferă de o boală rară incurabilă, diagnostic care nu îi permite să facă contact cu lumea din exterior; însă apariția noului vecin Oliver, un tânăr atractiv, are să schimbe stilul de viață trăit de Maddy până acum.

O poveste plină de secrete, căci nu doar o boală te duce la nevoia de a te arăta altfel decât ești – puternic și deloc vulnerabi, secrete, minciuni, tragedii, ce  lasă urme nevindecate și rezultate dureroase.

Foto: Paula Mărcuș

Boala lui Maddy o face să fie captivă  într-o bulă, colorată doar de cărți, filme și jocuri. Adolescentă de 17 ani trăiește o viață banală, monotonă, neieșită din tipare, care are o supraveghere atentă. Venirea în casa vecină a unei familii alcătuită din părinți și doi adolescenți, printre care un băiat „înalt, deșirat, îmbrăcat tot in negru”, atrage atenția fetei. Între cei doi se înfiripă o prietenie frumoasă, el fiind legătura ei cu exteriorul, noutatea și bucuria. După ce vorbesc frecvent pe chat și după câteva întâlniri secrete, Madeline constată că este îndrăgostită pentru prima dată de cineva, acela fiind chiar Oli.

Curiozitatea și tot ceea ce simte pentru prietenul ei Oliver o împinge să ia o decizie radicală, care o pune în pericol, făcând o să  ascundă adevărul. Deși își riscă sănătatea, cei doi indragostiti  reușesc să aibă parte de o experiență de neuitat în Hawaii.

Toată nebunia aceasta o pune față în față cu un adevăr dureros. Din cauza unei probleme medicale intampinate in vacanta petrecuta cu Oliver, Maddy, realizează că a trăit în minciună toată viața.  Propria-i mama este cea care a supus-o pe tânără la o viață monotonă și cu frica de a nu se îmbolnăvi din cauza sănătății mintale a acesteia, probleme apărute după ce  și-a pierdut, într-un tragic accident, soțul și fiul cel mare.

Autoarea ne-a plasat un final deschis, predestinat catre noi orizonturi pentru cititori, acesta semnificand libertatea, dar mai ales o nouă șansă la viață pentru Maddy.

Acest roman este unul ușor de citit, din care se pot trage concluzii interesante și care contine momente amuzante în acelasi timp. Recomand cu căldură lectura Nicolei Yoon, care cu siguranta, nu vă va dezamagi. Achiziționarea cărții se poate face din Carturesti si multe alte librării, însă se găsește și  online, pe site-uri precum Elefant sau Libris.

PAULA MĂRCUȘ

PAULA MĂRCUȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: