LAVINIA: Dragostea este un univers în sine

De obicei, dragostea apare atunci când te aștepți mai puțin, în cel mai neașteptat moment și te surprinde.

Atunci când te îndrăgostești, totul se schimbă, toate planurile iau o întorsătură. Iar în acel moment apare și cea mai grea întrebare: Ce voi face acum? Mă voi lăsa condusă de ceea ce simt fără să mă gândesc la planurile mele sau voi încerca să uit de sentimente întorcându-mă la lucrurile mai importante?

Cam în această situație se afla și Natasha, care până în urmă cu câteva ore nu credea că se poate îndrăgosti; o fată care nu credea în dragoste sau în soartă rămâne surprinsă atunci când îl întâlnește pe Daniel.

Natasha e o adolescentă cu o fire pragmatică. Nu crede în soartă, crede în fapte clare și demonstrabile. Aceasta este o zi neagră pentru ea, deoarece urmează să fie deportată în Jamaica peste douăsprezece ore.

Nici pentru Daniel, un visător incurabil, asta nu e o zi oarecare: are un interviu care îi va hotărî viitorul. O va lua pe calea care-i va mulțumi pe părinții lui sau se va dedica pasiunii sale poezia?

„Inimile nu se frâng.

E doar o altă vorbă a poeților.

Inimile nu sunt făcute

Din sticlă

Din os

Sau din orice alt material în stare

Să se spargă

Să se rupă

Sau să se sfărâme.

Inimile nu

Se fac cioburi.

Nu se desfac în bucăți.

Inimile nu se frâng.

Ele doar se opresc din bătut.

Un ceas vechi din alte vremuri, imposibil de reparat.”

(Și soarele e o stea, pag. 294)

Pentru niciunul dintre ei nu e tocmai momentul să li se aprindă călcâiele. Și totuși, Natasha și Daniel ajung să se îndrăgostească unul de altul în cele câteva ore pe care le petrec împreună, iar noi, la rândul nostru, nu putem decât să ne îndrăgostim iremediabil de ei.

Într-o zi, ultima pentru Natasha în SUA, cei doi se întâlnesc întâmplător pe stradă, iar o serie de evenimente îi aduce în situația de a face cunoștință și de a schimba câteva vorbe. Daniel se simte atras de Natasha și este sigur că o va face să se îndrăgostească de el, ceea ce și reușește, chiar dacă ea a fost sceptică privind posibilitatea de a se îndrăgosti la prima vedere. Petrec ore-n șir împreună, vorbesc, se contrazic, iar dragostea se înfiripă între două personaje, aparent antitetice, de culoare a pielii diferită și din țări diferite.

Nu doar culoarea îi deosebește pe cei doi, ci și modul de a privi lumea, tot ceea ce-i înconjoară. Natasha își ghidează existența după principii riguroase, realiste, pasiunea ei pentru știință fiind mai mult decât evidentă. Daniel este visător, pentru el viața este asemenea unei poezii ce nu încetează să uimească.

Drumurile lor s-au intersectat într-o zi importantă pentru amândoi. Natasha încearcă încă o dată să găsească o soluție pentru situația sa. Nu poate să se întoarcă în Jamaica, nu vrea asta, iar acum mai e și Daniel. Trebuie să participe la un interviu legat de admiterea sa la Yale, însă nu-și dorește, cu adevărat, să fie admis la prestigioasa universitate, să îndeplinească visurile părinților săi. Orele se scurg, relația lor înfruntă și bune, și rele…

Vor avea ei vreo șansă să rămână împreună? Există un viitor comun pentru Natasha și Daniel, o tânără de culoare și un tânăr asiatic? Dacă destinul i-a adus împreună, înseamnă că totul s-a întâmplă cu un scop… Care o fi acela?

Cartea Și soarele e o stea de Nicola Yoon a fost publicată în luna martie a anului 2017, are 332 de pagini, traducere: Iulia Aritescu, categoria Young Art, Beletristică 14+, Romance. În anul 2019, după această carte s-a realizat un film american. O puteți achiziționa de pe www.libris.ro

LAVINIA SABO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: