În cadență naturală

Citiți în continuare partea a doua a materialului Face-lift pentru o rezervație naturală, un  reportaj despre starea la zi a ecosistemului pârâului Pețea și perspectivele sale.

Potrivit asociaţiei Aqua Crisius, melcul Melanopsis e considerat specie extinctă, nefiind posibilă conservarea lui nici în captivitate, Roșioara lui Racoviță mai există doar în acvarii, iar nufărul termal este singura specie care se încăpățânează să supraviețuiască, dar nu în rezervația naturală, ci la kilometri în afara ei.

Foto: Ciprian Anta

Conservarea ex situ se realizează pentru pește în diverse locații atât din țară (Oradea, Galați), cât și din străinătate (Gödöllő, Ungaria), iar nufărul termal are parte de grija echipei coordonate de profesorul Cristian Blidar de la Universitatea din Oradea.

Dacă e să vorbim de şansele de remediere a situaţiei, singura şansă ar fi reglementarea consumului de apă geotermală, astfel încât aria protejată să beneficieze de apă termală la un nivel și debit constant pe tot parcursul anului, nu doar câteva luni cum (încă) se întâmplă în ultima perioadă.

„Conform opiniilor exprimate de specialişti ar putea exista două cauze, independente sau concurente. Supraexploatarea zăcământului termal, era teza dnei Anna Marossy. Mutarea izvoarelor sau secarea lor parţială, ca urmare a perioadei de secetă, este teoria agreată de autorităţi”, susţine ecologistul Florin Budea. Din punctul dumnealui de vedere, ,,este evident pentru orice persoană cu bun simţ că, de decenii, resursa termală din zona Băile Felix – 1 Mai este exploatată în mod intensiv, abuziv chiar.”

Întrebat fiind cum explică faptul că odată instaurată starea de urgență, nivelul apei din lac a început să crească, acesta a declarat că factorul care a dus la creşterea debitului de apă din lac este sistarea activității pensiunilor din zonă şi numeroasele precipitaţii de la începutul sezonului estival: „Forţate de împrejurări, pensiunile, care, în majoritatea cazurilor, exploatează apa termală în mod abuziv şi fraudulos, şi-au sistat activitatea. În plus, începutul acestei veri a fost destul de bogat în precipitaţii.”

Foto: Ciprian Anta

Din punctul dumnealui de vedere, prefecţii, primarii şi şefii de instituţii sunt persoanele care ar trebui trase la răspundere pentru că s-a ajuns în această situaţie: ,,Sunt decenii de incompetenţă, dezinteres, corupţie, fenomene care au generat situaţia sfâşietor de tristă în care ne aflăm acum.’’

Domnul Florin Budea ne-a declarat faptul că la un moment dat chiar s-a gândit să realizeze pe cheltuiala dânsului un obelisc de piatră neagră, pe care să graveze, cu litere aurii, numele tuturor celor responsabili. Scopul construirii obeliscului este de a arăta întregii lumi cine sunt vinovaţi de dispariţia unui habitat şi a unor specii unice în lume.

Şansele de remediere pe care domnul Budea le vede ar exista, în cazul în care instituţiile şi-ar face datoria. Dar „la Felix şi la 1 Mai locuiesc o mulţime de oameni influenţi, politicieni, şefi de instituţii… Şi, vorba românului, «o mână spală pe alta», cu apă caldă.”

CRISTIAN LAZA. Sursă foto: http://www.crisana.ro

Potrivit domnului primar Cristian Laza, viitorul turismului în comuna Sînmartin este unul promiţător: „După ce vom finaliza lucrările de reabilitare în Băile Felix şi 1 Mai, eu cred că Sânmartinul va deveni principalul punct turistic din România. Vom fi de departe comuna cu cei mai mulţi turişti din România, pentru că la noi nu este doar pe sezonalitate, vin turişti în toată perioada anului.”

MARIA PAȘCALĂU

MARIA PAŞCALĂU

Maria Paşcalău este absolventă a Liceului Teoretic Onifor Ghibu Oradea, promoția 2019, secţia filologie – engleză, clasa prof. Sándor Lilla Adél, în prezent studentă în anul II la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universităţii din Oradea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: