LAVINIA: Viața e un dar

Te-ai gândit vreodată cum ar fi să trăiești izolat și să te întrebi în fiecare zi cum este afară? Cum se simte aerul, vântul, soarele? Cum e să îmbrățișezi oamenii? Cum ar fi să trăiești în fiecare zi la fel, toate zilele să fie trase la indigo, nimic nou, nimic palpitant?

Destul de greu și de trist să știi că toate lucrurile din afară își fac rău, să nu poți să trăiești o viața normală la fel ca toți ceilalți.

În această situație se află Maddy – ea doar visează zi de zi la lucruri simple care pentru noi, oamenii normali, sunt niște lucruri obișnuite sau chiar banale. Dacă stau să mă gândesc mai bine, îmi dau seama cât de norocoși suntem noi, oamenii normali, că avem parte de aceste lucruri în fiecare zi. Trebuie să apreciem mai mult toate aceste lucruri minunate și să ne bucurăm din plin de viață, pentru ca viața este un dar.

Boala lui Maddy, protagonista cărții, pe cât de rară, pe atât de faimoasă. Pe scurt, este alergică la lume. Nu are voie să iasă din casă, n-a mai ieșit de șaptesprezece ani. Singurii oameni pe care îi vede în carne și oase sunt mama ei și Clara, sora ei medicală care o îngrijește.

Dar apoi, într-o bună zi, vine la casa de alături o camionetă. Maddy se uită pe fereastră și îl vede pe el. E înalt, suplu, îmbrăcat tot în negru – tricou negru, blugi negri, teniși negri și un fes negru, care-i acoperă părul în întregime. O surprinde privindu-l și se uită fix la ea. Maddy îi răspunde la fel. Numele lui e Olly.

Poate că nu putem prezice viitorul, dar putem prezice câte ceva. De exemplu, Maddy e singură că se va îndrăgosti de Olly. Aproape sigur va fi un dezastru…

Să începem povestea lui Maddy.

Madeline s-a născut sănătoasă și avea o familie normală, cu mamă, tată și frate, până în ziua în care soarta a decis să îi ia de lângă ea pe tatăl și pe fratele său. Cei doi s-au stins într-un accident de mașină. Ea știe că suferă de o boala foarte rară, care nu îi permite să aibă o viață normală sau să își trăiască viața cu adevărat, ea trăiește împreună cu mama ei în casă, într-un spațiu limitat departe de natură, de exterior. Știe că nu poate ieși afară, că nu poate avea prieteni, nu se poate bucura de oameni, nu poate simți o îmbrățișare. Singurele lucruri de care se poate bucura sunt mama și asistenta ei, Internet-ul, orele online și cărțile. Citește extrem de mult.

Cu toate că are o viață limitată, petrecută într-un mediu „steril”, Maddy nu se plânge, este fericită cu puținele lucruri pe care le poate face. Chiar dacă boala ei o limitează, chiar dacă în fiecare zi face aceleași lucruri, ea trăiește liniștită și se mulțumește cu aceste lucruri. Nu se revoltă și nu caută răspunsuri, deoarece știe că nu există.

Tu ai putea trăi viața lui Madeline? Ai putea trăi limitat? Te-ai putea mulțumi doar cu atât? Te-ai bucura chiar dacă ai ști că boala din corpul tău nu te lasă să trăiești liber?Ai prefera să exiști pur și simplu pentru a rămâne în viață sau ai risca pentru a simți viața cu adevărat? Ai suporta gândul că nu ai voie să comunici cu oamenii, nu ai voie să îi atingi, să-i simți, să-i îmbrățișezi?

Boala lui Maddy o face să fie captivă izolată de lume, ea trăiește în lumea ei plină cu cărți, filme și jocuri împreună cu mama ei. Ea nu are voie să facă nimic din ceea ce noua ni se pare firesc sau poate chiar banal: să putem ieși, să simțim aerul, să vedem soarele, să mergem la școală sau să îmbrățișăm o persoană, pentru noi sunt lucruri obișnuite care fac parte din viața noastră, dar pentru Maddy acestea sunt niște lucruri la care ea doar visează.

Deși are dorințe ca orice adolescent, nu iese din rutina zilnică și nu iese din cuvântul mamei, care o supraveghează atent. Aceasta nu obișnuiește să privească pe geam nu e nimic interesant pentru ea, până într-o zi când lucrurile se schimbă, iar geamul cu vedere afară începe să devină interesant pentru ea. În casa vecină, se mută o nouă familie. O familie, patru persoane, noii ei vecini, dar atenția ei cade asupra băiatului care o surprinde privindu-l.

Între Maddy și Olly, băiatul familiei vecine se înfiripă o prietenie frumoasă. Acesta încearcă să o viziteze, dar el nu poate fi primit în casă. Chiar dacă vederea lor fizică nu este posibilă, cei doi încep să vorbească pe chat. Se caută, se bucură unul de celălalt, și se cunosc mai bine, conversația lor online continuă până când cei doi încalcă regula și se văd în secret. Lucrurile se schimbă atunci când cei doi încalcă cea de-a doua regula și se ating. Viața lui Maddy se schimbă complet. Pentru prima dată poate să atingă și să simtă un om nou, să îl îmbrățișeze și să îl sărute, chiar dacă acest lucru îi pune viața în pericol. Ea este conștientă de acest lucru.

„De asta se ating oamenii. Câteodată cuvintele pur și simplu nu sunt suficiente.” (pag. 111)

Maddy este conștientă de tot ceea ce face și de faptul că își riscă viața dar îi place la nebunie. Vrea să simtă că trăiește cu adevărat. Curiozitatea și toate sentimentele pe care le are pentru Olly o determină să ia o decizie radicală sau chiar nebunească. Ea are parte de experiența vieții ei. Uneori merită să riști.

„Dragostea îi face pe oameni să se comporte nebunește”. (pag. 303)

Toată această nebunie îi dă viața peste cap lui Maddy. Ea este pusă în fața unui adevăr dureros, un adevăr care i-a fost ascuns de către mama ei în toți acești ani. Maddy realizează ca a trăit zi de zi în minciuna, cu teama că ceva rău i se poate întâmpla.

O poveste de iubire aparent imposibilă devine posibilă. Pentru că iubirea învinge tot, absolut tot. Maddy riscă absolut tot, chiar propria viață. Doar când riști ai șansa să câștigi.

Din punctul meu de vedere, decizia lui Maddy de a risca a fost una extrem de bună. Doar așa âa reușit să afle adevărul, să simtă cu adevărat cum este să trăiești ca un om obișnuit. A reușit să se elibereze de viața izolată. De acum, este liberă să trăiască o nouă viață.

LAVINIA SABO

Absolut tot de Nicola Yoon a apărut în 2016 la editura Young Art și însumează 336 pagini; traducere: Roxana Coțovanu. În 2017 a apărut și un film pe baza acestei cărți. Cartea poate fi achiziționată de pe www.elefant.ro

LAVINIA SABO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: