Relația dintre profesor și elevi este foarte importantă, deoarece elevii își petrec majoritatea timpului la școală. Această relație ar trebui să se axeze în jurul sentimentelor de simpatie şi încredere reciprocă, dar uneori înseamnă antipatie și neîncredere.
Comunicarea reprezintă cea mai importanta modalitate de a crea o relație bună. Respectul și interesul pentru materii trebuie să fie prezente și din partea elevilor, nu doar a profesorilor.
Am luat legătura cu doamna Ionela Belbe, psihologul CN Onisifor Ghibu, care ne a răspuns cu drag la câteva întrebări.

Ce înseamnă conflict între generații, asa cum l-ar defini un psiholog?
Psih. BELBE: Conflictul între generații se întâmplă din cauza opozițiilor de idei și concepte determinate de ideile diferite, date de diferența de vârstă dintre elevi și profesori.
Care sunt cauzele acestui ecart?
Psih. BELBE: Acest ecart este determinat de poziția pe care se situează profesorii și elevii, dacă au un scop comun, acesta fiind de a ajuta elevul să se dezvolte în ritmul și în felul lui.
Alt motiv ar fi lipsa unor limite clare, pe care elevul nu le percepe; profesorul ar trebui să seteze niște limite clare, pe care elevii să le respecte în timpul orelor.
Care sunt principalele valori la care profesorii țin, dar sunt îmbrățișate mai greu de elevi? De cealaltă parte, care sunt valorile pe care adolescenții țin să și le apere?
Psih. BELBE: Principalele valori țin foarte mult de fiecare profesor în parte și ce consideră acesta că ar fi bine pentru a-și ține ora într un mod eficient.
Valorile la care țin elevii sunt să-și exprime opinia; mai ales acum, cu accesul la tehnologie, lecțiile ar trebui să fie mai atractive și să conțină cât mai multe informații utile.
Perioada de distanțare socială, de pandemie și restricții a influențat acest ecart ?
Psih. BELBE: Din punctul meu de vedere, a influențat, în sensul că elevii s-au obișnuit cu a nu participa la ore din cauza sistemului online, elevii s-au obișnuit să stea fără să facă ceva rezonabil; sistemul online a redus implicarea elevilor la ore.
Elevii vor ca profesorii să predea într-un mod interesant, comparativ cu vechiul mod de predare.
Ce poate să facă școala pentru a micșora prăpastia între generații?
Psih. BELBE: Profesorul ar trebui să cunoască și să înțeleagă caracteristicile de vârstă a elevilor, combinat cu înțelegerea tipologiei nativilor digitali și adaptarea metodelor de predare la aceste caracteristici.
Ce recomandări aveți pentru elevi?
Psih. BELBE: Le-aș recomanda elevilor să-și găsească propriile explicații pentru utilizarea materiei – cu alte cuvinte, deschiderea către cunoaștere. Aș merge pe ideea de a pune întrebări și de a-și pune întrebări. Și să facă ceea ce școala nu include, cum ar fi voluntariatul, pentru a crește gradul de activism și a-și hrăni mintea cu lucruri interesante.
Dintre elevii care vin la dumneavoastră pentru consultații psihologice, care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă?
Psih. BELBE: Cele mai frecvente probleme sunt orientarea școlară, dezvoltarea personală, ajutor pentru integrare, pentru suportul socio-afectiv, managementul învățării, emotivitate și stimă de sine.
Cum și când pot să vă găsească colegii noștri, dacă au probleme sufletești?
Psih. BELBE: Elevii mă pot contacta prin platforma Teams, în fiecare clasă există un canal de psiho-consiliere sau pot să vină direct la ușa cabinetului de la etajul al doilea și să își facă o programare.
Am vrut să aflăm și opinia unui cadru didactic, așa că am luat legătura cu domnul profesor Călin Perțe, care a fost încântat să ne ofere părerea sa.
„Sistemul de învățământ este într-o continuă reformă; de fapt, constant schimbăm ceva, dar schimbăm doar lucruri de suprafață, când ar trebui efectiv să pornim de la ce vrei de la elev, cum trebuie să fie profesorul, respectiv ce transmite profesorul elevului, iar atunci lucrurile ar fi clare.
Există dascăli care sunt prea drăguți cu ei și se alege praful, pentru că foarte puțini apreciază până la urmă un comportament de tipul acesta, asa că mulți profesori adoptă stilul de predare autoritar și îi interesează doar performanțele. Sigur că este o relație rece, relație bazata de fapt pe interesul performanțelor didactice.
Există cadre didactice care – dimpotrivă – încearcă să lucreze seducător, ca ora să fie plăcută, în special la materiile pe care ministerul transmite că nu sunt atât de importante și în consecință nu se găsesc între materiile de examen, iar atunci acolo trebuie să ai o oră care să fie seducătoare. Sigur că o relație ar trebui să fie bazată pe tot ce înseamnă valori, adică pe respect.
După mine, nu poti să lucrezi în învățământ dacă nu există vocație, dacă dascălul nu iubește elevii, nu îi sunt dragi; de acolo vine de fapt eșecul școlar, adică provocările reciproce – profesorul care scoate ce este mai rău din elev și elevul care scoate ce este mai rău din profesor.
Din perspectiva mea, nu poți să construiești o relatie decât dacă o clădești pe un mediu cald, un mediu în care elevul să se simtă în siguranță; sigur, trebuie pe de o parte să nu uiți care e rolul tău de dascăl, tu ești persoana matură, trebuie să fii un foarte bun manager la clasă, apropiat suficient de elev, dar în același timp să fie foarte clar: tu ești persoana matură, tu trebuie să ai grija de elevi, tu trebuie câteodată să-i direcționezi, să-i sprijini, să-i ajuți.”
au conasemnat GIULIA ȘANDOR și DENISA MANEA
