ALEXIA: Vis devenit realitate

Ștefania Alecu, elevă a Colegiului Național Onisifor Ghibu, va participa în acest an la etapa națională a Olimpiadei de limba latină.

Când și cum ți-ai descoperit această pasiune pentru limba latină?

ȘTEFANIA: Această pasiune nu a apărut spontan, de pe o zi pe alta, ci a fost mai mult un proces în care au fost incluși foarte mulți factori, de la gramatica limbii și cât de „ușoară” mi se părea și până la atmosfera din cadrul pregătirilor pentru olimpiadă. Cu cât făceam mai multe traduceri, cu atât mă îndrăgosteam mai mult de această limbă. Așadar, nu pot spune că un moment anume a declanșat această pasiune, ci a fost o perioadă de când am început cu pregătirile, în clasa a VIII-a și până la olimpiada județeană din acel an.

ȘTEFANIA ALECU

Care este momentul realizării că vrei să îți extinzi cunoștințele în ceea ce privește limba latina?

ȘTEFANIA: La început, când doamna profesoară ne-a întrebat dacă este vreun doritor în clasă pentru olimpiadă, m-am oferit din curiozitate; răspunsul este asemănător cu cel de mai sus: cu cât făceam mai multe traduceri și cu cât lucram mai mult pentru olimpiadă, cu atât îmi doream să lucrez și mai mult, dar totodată să îmi extind cunoștințele în ceea ce privește această limbă.

Ce te ține motivată?

ȘTEFANIA: Motivația interioară este susținută de faptul că doresc să îmi demonstrez că, prin muncă și prin perseverență, pot să ating o performanță remarcabilă. Cu alte cuvinte, îmi doresc și încerc din răsputeri să ajung cât mai bună la ceea ce fac în momentul de față. Motivația exterioară este susținută de către doamna profesoară care mă îndrumă. Fără dumneaei, nu aș fi putut să obțin niciun rezultat în această sferă, încurajându-mă constant și ajutându-mă să trec peste momentele în care am dubii în ceea ce privește cunoștințele mele.

Prof. LAURA LAZÂR

Cât de important este sprijinul profesoarei tale, pentru a nu te da bătută?

ȘTEFANIA: Cum am spus și mai sus, doamna profesoară a jucat unul dintre cele mai importante – dacă nu chiar cel mai important – roluri în acest sens. Sprijinul oferit, din punctul meu de vedere, este unul nemărginit. Dumneaei a avut mereu răbdare cu mine și a fost mereu înțelegătoare. Mai mult decât atâta, este un om cu coloană vertebrală, un om pe care te poți baza în orice condiții și o persoană cu un caracter de apreciat.

Ai mai participat la alte concursuri de limba latină?

ȘTEFANIA: Am mai participat în trecut doar la olimpiade județene, în clasa a VIII-a, 2020, și în clasa a X-a, 2022. După ambele am fost calificată la etapa națională, dar, din nefericire, în 2020 s-a anulat etapa națională din cauza pandemiei. Să sperăm că nu se va mai întâmpla la fel nici acum, nici în viitor.

Cât de mult trebuie să te pregătești pentru un concurs sau olimpiadă? Ai un program anume?

ȘTEFANIA: Pregătirea mea constă în 4-5 ore pe săptămână de latină alături de doamna profesoară, atunci când programul ne permite acest lucru, și în câteva ore separat de teme, acasă, ce constă în subiecte de olimpiadă, fie de etapă județeană, fie de cea națională. Depinde de la persoană la persoană cât timp necesită pentru a se deprinde cu gramatica acestei limbi pentru a-i fi din ce în ce mai ușor la traduceri, deoarece în clasa a X-a se cer numai elemente de gramatică, fie prin analiza morfologico-sintactică a cuvintelor dintr-un fragment, fie prin traducerea unui text. Personal, am nevoie de una sau două ore pentru fiecare traducere. Toate acestea se întâmplă în decursul a câteva luni înainte de prima etapă a olimpiadei sau a concursului.

Te-ai simțit vreodată copleșită de pregătire? Au existat momente în care ai vrut să renunți?

ȘTEFANIA: Au existat doua mari momente în care m-am gândit de două ori dacă să mai continui cu pregătirile pentru olimpiadă, nu din cauza faptului că mi-aș fi pierdut pasiunea – lucru care nu s-a întâmplat niciodată – ci din cauza faptului că eram copleșită, stresată de toate lucrurile din jurul meu, momente în care nu mai aveam timp pentru mine. Eram implicată în mult prea multe proiecte și, până nu am învățat să îmi gestionez mai bine timpul, nu făceam niciun progres. Primul moment a fost chiar înainte de etapa județeană din 2020, iar al doilea a fost la începutul clasei a X-a, când m-a lovit realitatea. Trebuia să reiau materia din clasa a VIII-a, făcând un an de pauză, și să parcurg materia din ultimii doi ani în doar câteva luni. Cum am precizat și mai sus, cu ajutorul doamnei profesoare am reușit să trec peste aceste obstacole.

Ce ai simțit când ai aflat de calificarea ta în etapa națională a olimpiadei de latina?

ȘTEFANIA: În clasa a VIII-a nu-mi venea să cred că am fost calificată în urmatoarea etapă. A fost pur și simplu un șoc pentru mine. În clasa a X-a, pe de altă parte, m-am simțit oarecum răzbunată. Cum nu am putut participa în 2020 la olimpiada națională din cauza pandemiei, anul acesta pot să arăt tot ce am învățat de la cei mai buni. Anul acesta îmi propun să o fac mândră pe doamna profesoară de limba latină, care își sacrifică ore din timpul ei liber doar pentru a face pregătiri împreuna cu mine.

Când va avea loc aceasta?

ȘTEFANIA: Etapa națională va avea loc în perioada 18-21 aprilie, la Targu Jiu, dar am în plan și un concurs denumit Ovidianum, unde etapa județeană va avea loc în perioada 1-15 aprilie.

a consemnat ALEXIA POP

ALEXIA POP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: