ALISIA: Nu e doar un oraş al artei şi al romantismului

Cu toţii visăm să ajungem în Paris măcar o dată în viaţă. Chiar dacă nu am ajuns încă în minunatul oraş al dragostei, prin intermediul cărţii Parisul e întotdeauna o idee bună, scrisă de Nicolas Barreau, am vizitat marile atracţii ale acestuia. Ca o îndrăgostită de odisee ce sunt, fie ele şi doar literare, această carte m-a făcut să visez cu ochii deschişi la romanticul oraş al luminilor de pe Sena, atât de frumos descris în carte, încât m-am simţit aievea acolo, plimbându-mă pe străduţele cochete, admirând micuţele cafenele şi poftind la un croissant.

Parisul e întotdeauna o idee bună e o carte care m-a încântat, începând de la coperta superbă, titlul şi fermecătoarea poveste din paginile ei.  Din această minunată capodoperă aflăm povestea lui Rosalie Laurent, proprietara unei papetării în Paris, pe Rue Dragon, unde confecţionează şi vinde cărţi poştale şi felicitări. Cărţile poştale şi felicitările personalizate sunt pictate de ea, având un deosebit talent în acest sens. Într-o zi, Max Marchais, un cunoscut autor de cărţi pentru copii, trece pragul papetăriei şi răstoarnă standurile de cărţi poştale.  Încântat de talentul ei, autorul îi propune să ilustreze cartea pe care o avea în curs de apariţie, Tigrul Albastru. După această colaborare, cartea Tigrul Albastru a fost expusă în vitrina papetăriei. Dar, într-o zi, proaspăt venit din New York, Robert Sherman intră în papetărie şi răsfoieşte cartea. Acesta afirmă că e plagiată şi că povestea îi aparţine mamei lui, care i-o spunea în fiecare seară înainte de culcare. Care era misterul acestei cărţi pentru copii? Să fie Max Marchais un plagiator? Cei doi tineri fac front comun şi investighează un secret care îi va lega pentru totdeauna. Nu vă spun mai mult, vă invit să descoperiţi misterul citind cartea.

Iubirea nu e doar o legendă

În primele pagini ale cărţii mă întrebam cum să încep să savurez farmecul şi emoţiile acestei capitale.  După primele capitole,  Parisul mi-a rămas întipărit în minte ca fiind un oraş luminos şi cald, învelit în romantism cu un strop de mister şi magie, înzestrat cu mici miracole şi bucurii mărunte din viaţa de zi cu zi. Descrierile şi atmosfera pariziană sunt atât de bine redate, încât efectiv, citind această carte, plimbându-ne alături de Rosalie pe străzile fascinantului oraş, am simţit că am făcut o excursie la Paris. Din inima oraşului aflăm că iubirea nu e doar o legendă, iar micile cafenele pot ascunde mai multe secrete decât ar bănui cineva. Rosalie a afirmat în carte de nenumărate ori că această capitală nu e doar un oraş, al artei şi al romantismului, este emoţie pură datorită poveştilor care s-au scris acolo şi, lecturând aceste lucruri, m-am simţit cel mai bogat om de pe pământ.  Din călătoria pe Rue Dragon am admirat cel mai mult cerul senin, albastru ca floarea de nu-mă-uita şi soarele jovial care zâmbea printre norii cenuşi.

Orice vis spulberat va prinde viaţă cândva

Iarna aceasta am fost şi eu printre tinerii care au avut norocul să îşi imagineze prin prisma cărţii minunatul Turn Eiffel. Rosalie îşi punea câte o dorinţă secretă în fiecare an de ziua ei, pe 12 decembrie, şi o arunca din vârful Turnului Eiffel cu speranţa că va deveni realitate. Pentru Rosalie, Turnul Eiffel era un loc sacru, unde se refugia şi spera ca visele să devină realitate. Datorită faptului că aceasta îşi îndeplineşte toate visurile, ne confirmă bănuiala că Turnul Eiffel şi Parisul, de altfel, sunt două locuri magice în care orice vis spulberat va prinde viaţă cândva. Eram foarte entuziasmată deoarece cartea m-a purtat în localul Jules Verne  despre care nu am mai auzit. Restaurantul Jules Verne era descris în carte ca un restaurant de lux în care toți locuitorii sau turiștii Franței își doreau să meargă.

Ce ne atrage atât de mult la acest oraș? Poate fi mâncarea preparată, arta sau muzica, dar în special moda. În carte, ne plimbăm prin Saint-Germain la magazinul Sequoia în căutarea unui genți și pe Rue du Vieux-Colombier la buticul Scarpa. Imaginea modei pariziene mă transpune într-o lume de basm unde domină doar moda și bunul gust. Cu înaintarea în poveste descopeream mai multe despre Vesinet, un orășel fermecător la 20 de kilometri distanță de Paris. Acesta, pe vremuri, era o zonă împădurită în care mergea regele la vânătoare. Conacele vechi, pajiștile verzi, parcurile, lacurile liniștite ofereau o priveliște încântătoare, iar dacă te plimbai printre copacii înalți, te învăluia fără voie o stare de liniște.

Adeseori cartea m-a purtat în papetăria lui Rosalie, un loc cochet unde clienții puteau să își personalizeze felicitările. Tânăra inventa câte un desen special pentru fiecare ocazie, strecura un pic din magia culorilor în fiecare urare și își dorea cu ardoare să poată plăti chiria stabilită de un proprietar oportunist.

În această papetărie vindea cărti poștale și felicitări personalizate. Imaginea papetăriei a trezit în mine sentimente de emoție deoarece de acolo a pornit totul. Rosalie nu s-a îndoit o secundă că visul ei ca papetăria să devină cât mai căutată nu se va îndeplini. Aceasta a muncit pentru tot ceea a realizat și nu a primit nimic gata.  De aceea, Rosalie e dovadă că dacă ne dorim ceva cu adevărat să luptăm pentru visul nostru.                            

Scânteia nu întârzie să apară

Având în vedere că toți francezii adoră croissantul, pe acesta îl întâlnim și în opera noastră ca tabiet. Rosalie știa să se bucure de un croissant savuros, de diminețile însorite și de micile bucurii ale vieții. Poveștile de dragoste sunt specifice Franței, dar romanţa noastră nu a început ca oricare alta. Cei doi nu doar că nu au fost săgetați de Cupidon, ci s-au certat fulgerător la primul contact. Între cei doi scânteia nu întârzie să apară, iar iubirea, contrariată la început, triumfă în neînțelegeri. Nu aș vrea să vă dezvălui prea multe, deoarece trebuie să citiți cartea.

Călătoria a fost una plăcută și personajele au fost încântătoare! Veridice, pline de lumini și umbre, ușor de plăcut și de iubit. Vă recomand această carte, mai ales în momentele în care căutați ceva ușor, care să vă binedispună și să vă relaxeze. Citind cartea, veți afla care este secretul poveștii tigrului albastru, dar și o lectură pe care o veți citi cu zâmbetul pe buze și care vă  va  lăsa cu o stare de bine la  final.  Stilul cărții este unul aerisit cursiv cu fine inserții de umor, fără un conflict obositor, iar amănuntele și detaliile oferite dau un plus de savoare lecturii. Suspans, emoție, iubire, cercetare, acceptare și căutare ‒ acestea sunt trăirile care se desprind și se lipesc de sufletul cititorului. ,, Parisul e întotdeauna o idee bună” este o poveste romantică al cărei farmec te incită să savurezi în tihnă micile bucurii ale vieţii.

Această carte este tipărită de editura paralela 45 şi a fost tradusă în limba germană de către Monica Grigore. Se găseşte în orice librărie Humanitas din ţară la preţul de 40 de lei.

ALISIA UNGUR

ALISIA UNGUR

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: