Fiecare zi este o buclă temporară în care suntem prinși, un cerc vicios ai cărui prizonieri fiind, privim indiferenți cum viața se scurge prin fața noastră, cum existența se depărtează tot mai mult de un scop, rămânând în neputința și pasivitatea devenite obișnuință.
Astfel, de cele mai multe ori rutina zilnică și lucrurile neimportante care ne umbresc conștiința ne împiedcă să observăm bogăția care se ascunde în simplitatea locurilor ignorate de oameni, în care doar natura păstrează taina de peste secole a ceea ce a existat, fiind martora mereu tăcută a mii și mii de vieți și destine care au contribuit la clădirea unei istorii, a unei moșteniri, dovadă a existenței pe pământ.

O astfel de secvență, care spune povestea bazată pe săpăturile din 1939 efectuate în Sutton Hoo, Marea Britanie, este surprinsă în producția lui Simon Stone „Situl”, aceasta prezentând descoperirea unei comori de importanță culturală și spirituală.
Filmul o aduce în prim plan pe Edith Pretty, proprietara moșiei Sutton Hoo, din Suffolk, care, pasionată încă din tinerețe de istorie și arheologie decide să ceară ajutorul Muzeului Ipswich pentru a rezolva misterul creat în jurul movilelor aflate pe proprietatea ei. Astfel, prin intermediul muzeului, Basil Brown, arheolog autodidact, având cunoștințe inclusiv despre solurile și geologia din zonă, este angajat de Edith pentru a se ocupa de săpături. În plina amenințare a izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial și după refuzul de a lucra la un alt sit al unei vile romane, Brown începe inspectarea movilelor, intuind încă de la început că acestea ar fi anglo-saxone. La săpături asistă entuziasmat Robert, fiul lui Edith, care la rândul său este pasionat de arheologie și astronomie. Tot el este cel care arată o bucurie imensă în momentul în care sunt făcute primele descoperiri ale unor nituri de fier dintr-o navă, care indică posibilitatea existenței unui loc de înmormântare al unei persoane foarte importante. Astfel, vestea se răspândesște rapid și echipa de lucru se mărește.
Odată cu înaintarea războiului lucrurile se complică, existând și încercări de a atribui comoara unor diverse muzee, deși adevărata proprietară este Edith, care va decide să doneze tot Muzeului Britanic, cu cererea de a i se oferi lui Brown meritele pentru muncă, fără implicarea căruia descoperirea nu ar fi avut loc.
În rolul principal poate fi urmărit cunoscutul actor Ralph Fiennes ca Basil Brown, alături de Carey Mulligan ca Edith Pretty, dar și alții.

Filmul, bazat pe romanul omonim scris în 2007 de John Priston, a avut premiera pe 14 ianuarie 2021, acesta putând fi vizionat pe Netflix.
Comorile de importanță culturală și spirituală reprezintă dovezi ale existenței și activității umane, trebuie doar să acordăm atenție și interes pentru a le putea observa și analiza.
DELIA AVRAM