ANTONIA & ANDREA BEATRIX: Ajutor în dezvoltare

Începem un serial cu materiale legate de Uniunea Europeană. După cum știți, în Oradea a fost deschis recent un centru de informare și documentare pe această temă, care să pregătească cetățenii municipiului și județului nostru, astfel încât aceștia să fie cetățeni europeni în adevăratul sens al cuvântului.

Materialul din primul nostru episod prezintă politicile europene cu privire la tineret.

În opinia noastră, pentru societatea europeană, dar și pentru viața democratică, includerea socială a tinerilor este esențială, deoarece prin intermediul politicilor și programelor sale pentru tineret, Uniunea Europeană, dorește să se asigure că tinerii pot participa la toate sectoarele societății și să aibă mai multe oportunități cu privire la educație și piața muncii.

Foto: Antonia Bodiu

Ce face Uniunea Europeană pentru tineret?

Pentru a beneficia de experiență în alte țări, dar și pentru a juca un rol mai activ în societate, Uniunea Europeană desfășoară mai multe programe și inițiative.

Erasmus+ este unul dintre programele din Uniunea Europeană care susține educația, formarea tinerilor și sportul. Din punctul nostru de vedere, această inițiativă este una foarte folositoare tinerilor din ziua de azi din Europa, deoarece, oferă șansa de a acumula experiențe în străinătate, ca de exemplu: studiile, uceniciile, predarea și formarea.

Corpul European de solidaritate vizează să le ofere tinerilor posibilitatea de a-și exprima solidaritatea. Aceasta este, de asemenea, o inițiativă bună a Uniunii Europene, deoarece, tinerii pot lua parte la activități din propria țară, dar și din țări străine, care aduc beneficii comunităților.

Foto: Antonia Bodiu

Aceste informații au fost preluate dintr-o broșură pe care ne-a oferit-o doamna Galina Manole, la întâlnirea cu presa din 8 decembrie 2021.

Sistemul român ar trebui să ajute studenții să se dezvolte mai mult. Nu în ultimul rând, am întrebat o fată care a urmat atât școala gimnazială, cât și liceul în Italia, prin ce crede că un tânăr din România este mai dezavantajat / avantajat, față de un altul dintr-o țară occidentală.

Ea este de părere că un student român este mai dezavantajat față de un altul din țările occidentale, din cauza interesului scăzut pe care sistemul educațional românesc îl pune pe sport sau pe activitățile extrașcolare.

E de părere că sistemul educațional românesc încearcă foarte mult să le impună elevilor să învețe mai mult teoretic, în loc de practic, fiind oarecum forțați să opteze pentru o învățare teoretică, neavând suficiente alternative.

De asemenea e de părere că sistemului ar trebui să îi pese de starea de bine a elevilor. ,,Mi se pare că în alte țări, chiar și în Italia, unde am crescut, se pune mai mult preț pe ceea ce le place elevilor sau studenților să facă în afara orelor de curs. Sistemul român ar trebui să ajute studenții să se dezvolte mai mult.

Pe de altă parte, un avantaj pe care îl au studenții români este acela că au voință mare și luptă mai mult dacă își doresc ceva, în ciuda circumstanțelor.”

Îi mulțumim atât Alinei, pentru faptul că ne-a împărtășit opinia ei în legătură cu tinerii din România și din afara acesteia, cât și doamnei Galina Manole, pentru invitație și pentru broșura oferită!

ANTONIA BODIU, ANDREA BEATRIX PODARU

ANDREA BEATRIX PODARU și ANTONIA BODIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: