Vocea Europei adusă în Oradea 

Revenim, conform promisiunii, cu un reportaj de la întâlnirea organizată de Fundația Comunitară Oradea (FCO), miercuri, 8 decembrie, la Comuniteca.

Gazda întâlnirii a fost doamna Claudia Abrudan, director executiv al FCO, iar scopul acesteia a fost o informarea jurnaliștilor și stabilirea parteneriatelor privind activitatea Centrului EUROPE DIRECT Oradea.

Prin programul EUROPE DIRECT Oradea, FCO dorește să aducă în comunitatea orădeană informații legate de Uniunea Europeană, pentru a se familiariza cetățenii României cu valorile și politicile europene.

GALINA MANOLE. Foto: Alexandra Cuc

Europa pe înțelesul tuturor

Galina Manole, coordonatoarea programului, a prezentat activitățile Centrului pentru 2021 și prioritățile pentru 2022, cât și activitățile planificate pentru primul trimestru.

O parte din politicile Uniunii Europene se leagă de probleme ale educației și  tineretului, ceea ce interesează în mod direct cititorul tânăr al LOGO Paper, care va trăi în această Europă integrată. 

Ca urmare a eliminării controalelor la frontieră între ţările UE, oamenii pot călători liber pe aproape întregul continent. De asemenea, le este mult mai ușor să trăiască și să muncească într-o altă țară din Europa. Toți cetățenii UE au dreptul și libertatea de a alege țara UE în care doresc să lucreze, să studieze sau să se pensioneze. Fiecare stat membru al UE trebuie să acorde cetățenilor Uniunii exact acelaşi tratament pe care îl acordă propriilor cetățeni în ceea ce privește ocuparea locurilor de muncă, securitatea socială și impozitele.

Am aflat că la scara Europei există un număr de 424 de centre de informare a cetățenilor cu privire la Uniunea Europeană. În România acestea sunt 24, unul dintre acestea fiind la Oradea. 

Între obiectivele viitorului imediat ale organizației se află: combaterea știrilor false, consultări cu privire la viitorul Europei și al României în context european, dezvoltarea cetățeniei active prin dezbateri și activități de informare.

Foto: Andreea Bot

Dintr-o broșură pe care am primit-o la această întâlnire, amintim câteva domenii de interes pentru toți cetățenii români, care vor trebui să se obișnuiască cu standardele europene: siguranța alimentară, agricultura și dezvoltarea rurală, ajutor umanitar și protecție civilă, educație și formare, ocuparea forței de muncă și afacerile sociale.

Punctual, Galina Manole prezentat ce obiective își propun prin activitățile planificate pentru decembrie – martie 2022: informarea și implicarea cetățenilor, combaterea știrilor false, informarea locală pe subiecte sensibile, promovarea valorilor europene în școli și ateliere de informare cu tinerii și profesorii, inclusiv prezentarea instrumentului SELFIE pentru digitalizarea școlilor din Bihor.

Prin activitățile EUROPE DIRECT Oradea, FCO dorește să aducă Uniunea Europeană mai aproape de cetățeni, desfășurând activități concrete cu și pentru bihoreni.

Foto: Alexandra Cuc

Viitorul este al tinerilor

EUROPE DIRECT țină să ajungă în toate școlile din județ și așteaptă din partea elevilor sugestii de activități și solicitări de informații. Momentan promovează Euro Quiz-ul, inițiat la nivel european. Vă vom ține la  curent cu desfășurarea acestuia.

„Oradea este o poveste de succes la scara întregii țări privind accesarea fondurilor europene, ne-am dori să fim cunoscuți și pentru implicarea activă a cetățenilor în comunitate, în țară și la nivel european”, a subliniat Galina Manole, referitor la motivația de a fi și la Oradea un centru de informare EUROPE DIRECT.

Mulțumim organizatorilor pentru invitație. LOGO Paper se va strădui să promoveze informații de interes pentru tineri, respectând promisiunea de a vă ține la curent cu proiectele și activitățile ce se vor derula în cadrul EUROPE DIRECT Oradea.

Din dorința de a planifica și de a organiza activități cât mai aproape de nevoile comunității, Fundația Comunitară Oradea îi invită pe bihoreni să completeze formularul consultativ – EUROPA mai aproape de cetățeni – EU sunt UE! până la data de 31 ianuarie 2022.

În urma consultării bihorenilor privind programul EUROPE DIRECT Oradea, vor fi analizate nevoile indicate și va fi actualizat calendarul de activități pentru 2022.

Link către formular: https://forms.gle/2mzVykUgVmALv8398

Toți cetățenii care doresc să se documenteze pe subiectele legate de integrare Europeană, sunt bineveniți la centrul EUROPE DIRECT Oradea pentru a primi informațiile cerute. Centrul e deschis zilnic între ora 9:00 și 17:00, în zilele lucrătoare. 

Mai multe informații sunt disponibile pe site și pagina de Facebook a Centrului EUROPE DIRECT Oradea: https://www.facebook.com/Europe-Direct-Oradea-107103604822923

Pentru alte informații, contact Galina Manole: tel. 0729 256 185, galinamanole@gmail.com, europedirectoradea@fundatiacomunitaraoradea.ro

Subsemnatele, alături de Galina Manole

ALEXANDRA CUC, ANDREEA BOT, ARIANA BUBOIU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: