DIANA: Cum să studiezi mai inteligent

Adesea avem obiceiul de a evidenția cărțile cu markere. Culorile ar trebui să ne spună ceva diferit, dar nu avem idee ce ar trebui să însemne acele texte.

De mai bine de 100 de ani, psihologii au făcut cercetări asupra obiceiurilor de studiu care funcționează cel mai bine. Câteva sfaturi ajută aproape orice subiect. Testați-vă, în loc să recitiți doar materialul. Alte tactici funcționează cel mai bine pentru anumite tipuri de clase. Aceasta include lucruri precum folosirea graficelor sau amestecarea a ceea ce studiați.

Iată câteva sfaturi pentru a-ți modifica obiceiurile de studiu.

Spațiază-ți timpul!

Studiatul înainte cu o zi de un test este o idee bună. Dar cercetările arată că este o idee proastă să-ți înghesui toate studiile în acea zi.

Într-un experiment din 2009, studenții au studiat cuvintele de vocabular cu carduri flash. Unii studenți au studiat toate cuvintele în sesiuni distanțate pe parcursul a patru zile. Alții au studiat loturi mai mici de cuvinte în sesiuni înghesuite sau în masă, fiecare pe parcursul unei singure zile. Ambele grupuri au petrecut aceeași perioadă de timp în general. Dar testele au arătat că primul grup a învățat cuvintele mai bine

Un student pe nume Andrei compară memoria noastră cu apa dintr-o găleată care are o mică scurgere. Încercați să umpleți din nou găleata cât este încă plină și nu mai puteți adăuga multă apă. Acordați timp între sesiunile de studiu, iar o parte din material s-ar putea să vă picure din memorie. Dar apoi vei putea să-l reînveți și să înveți mai multe în următoarea ta sesiune de studiu. Și îți vei aminti mai bine data viitoare, notează el.

Un alt sfat: „Testează-te!”

Un studiu din 2010 susține unul dintre obiceiurile de studiu preferate ale lui Nebel, o studentă din anul II. Înainte de teste mari, mama ei a chestionat-o cu privire la material. „Acum știu că asta a fost o practică de recuperare”, spune ea. „Este una dintre cele mai bune moduri prin care poți studia.” Pe măsură ce Nebel a îmbătrânit, ea și-a pus întrebări. De exemplu, ea ar putea acoperi definițiile din caietul ei. Apoi a încercat să-și amintească ce înseamnă fiecare termen.

O astfel de practică de recuperare poate ajuta aproape pe toată lumea, a arătat Nebel și alții într-un studiu din august 2020 în Learning and Instruction. Această cercetare a inclus studenți cu o problemă de atenție cunoscută sub numele de ADHD. Aceasta înseamnă tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție. În general, recuperarea a ajutat la fel de bine studenții cu ADHD și cei fără tulburare.

DIANA SIMUȚ

DIANA SIMUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: