În urmă cu câteva zile, directorul Colegiului Național Onisifor Ghibu, prof. Iulius Timar, a fost invitat în emisiunea Analiza de redacție din cadrul postului TTV Oradea.
Domnul director a vorbit despre lucrurile care țin de calitatea unei școli. Din punctul dumnealui de vedere, calitatea unei școli este definită de trei factori: elevi, profesori și părinți. Dacă nu există un parteneriat între școală și părinte, copilul va avea cel mai mult de suferit; astfel, domnul director este mereu deschis să vorbescă atât cu elevii, cât și cu părinții acestora, pentru a menține o bună legătură între școală și elevi.
Dl Timar a devenit director al acestei unități de învățământ în iarna anului 2017, în urma unui concurs. Totodată, a mărturisit că, din cele trei posturi pe care le-a ocupat în decursul anilor, cel de director a atras și cele mai mari satisfacții.
Relația dintre director și cadrele didactice trebuie să fie un parteneriat, spune domnul director, iar din acest parteneriat vor apărea și rezultatele bune și foarte bune ale elevilor, rezultatele elevilor exprimând calitatea unei scoli.
Făcând un bilanț al ultimilor ani, calitatea școlii a crescut nu numai cu numele, devenind Colegiu Național, ci și cu rezultatele elevilor. Dacă în 2016 școala a fost pe locul 570 în topul școlilor naționale, anul acesta a fost pe 129.
Scoala noastră este implicată in multe proiecte Erasmus, acestea fiind binevenite atât pentru elevi, cât și pentru profesori. În următorii șapte ani vom beneficia de acreditare Erasmus, care va viza formarea a 20 de profesori în diferite subiecte contemporane.
Încă de la începutul pandemiei, dascălii care predau în această școală au reușit să creeze propria platformă a școlii pentru desfășurarea orelor online.
Primind întrebări legate și de concursul de director din acest an, dumnealui ne-a spus că, din punctul său de vedere, concursul a fost unul realist și corect, bazat pe abilități manageriale și psihologice. Dumnealui privește încrezător în generațiile care vin din urmă, acestea putând să schimbe în bine mentalitatea umană.
În momentul de față, școala noastră are un procent de peste 70% a profesorilor vaccinați, orele desfășurând-se cu prezenta fizica.
Deși numele școlii noastre s-a schimbat, este o schimbare nu doar de imagine, elevii fiind mulțumiți și mândri de faptul că studiază într-un colegiu. Din punctul de vedere al domnului director, nu este important atât numele școlii, dacă este sau nu colegiu, ci mai degrabă este importantă calitatea pe care școala o oferă elevilor săi.
În încheiere, domnul director ne-a mărturisit că dumnealui și-a dorit de mic copil să devină profesor de matematică și nu regretă nimic din acest vis.
ALEXANDRA AMBRO