GEORGE: Fii activ în pandemie!

Activitatea fizica include toate formele de recreere activa, participarea la activitati sportive, ciclismul, mersul pe jos, precum si activitatile pe care le faceti la locul de munca si in jurul casei si gradinii. Dar nu trebuie sa fie neaparat exercitii fizice sau sport – jocul, dansul, gradinaritul si chiar curatenia casei si efectuarea de cumparaturi grele fac parte din activitatea fizica.

In timpul pandemiei COVID-19, cand multi dintre noi suntem foarte restransi in miscarile noastre, este si mai important pentru persoanele de toate varstele si abilitatile sa fie cat mai active. Chiar si o scurta pauza la locul de munca, facand 3 – 5 minute de miscare fizica, cum ar fi mersul sau intinderi (stretching), va ajuta la usurarea incordarii musculare, ameliorarea tensiunii mentale si imbunatatirea circulatiei sangelui si a activitatii musculare. Activitatea fizica regulata poate fi, de asemenea, un mod de a ramane in contact cu familia si prietenii.

Activitatea fizica regulata imbunatateste, de asemenea, sanatatea mintala si poate reduce riscul de depresie, tulburari cognitive si intarzie debutul dementei.

A fi activ in timpul pandemiei COVID-19 este dificil pentru noi toti. Deoarece oportunitatile de a fi activ fizic par a fi mai restranse, este si mai important sa planificati in fiecare zi modalitatile de a fi activ si de a reduce timpul petrecut stand pe perioade lungi.

Daca nu sunteti activ in mod regulat, incepeti lent si cu activitati de intensitate scazuta, cum ar fi mersul pe jos si exercitii cu impact fizic redus. Incepeti cu perioade mai scurte, cum ar fi 5 – 10 minute si mariti treptat pana la 30 de minute sau mai mult pe parcursul a cateva saptamani. Daca nu sunteti obisnuit cu exercitii fizice, este mai bine si mai sigur sa fiti activi pentru perioade scurte si dese decat sa incercati sa fiti activi pentru perioade lungi.

Alegeti activitatea fizica potrivita astfel incat sa reduceti riscul de ranire si sa va bucurati de activitate. Alegeti intensitatea potrivita in functie de starea dumneavoastra de sanatate si nivelul de pregatire fizica. Ar trebui sa fiti capabil sa respirati fara efort deosebit si sa tineti o conversatie in timp ce desfasurati activitati fizice cu intensitate usoara si moderata.

Incercati si reduceti perioadele lungi de timp petrecute in pozitia sezand, indiferent daca lucrati, studiati, vizionati televizorul, cititi sau utilizati social-media sau jucati jocuri electronice. Reduceti sederea pe perioade lungi, facand pauze scurte de 3 – 5 minute la fiecare 20 – 30 de minute. Pur si simplu ridicati-va si intindeti-va sau chiar mai bine, faceti o plimbare prin casa, in sus si in jos pe scari sau in gradina. Doar prin simpla miscare si intindere va puteti imbunatati sanatatea si starea de bine.

Configurati o rutina pentru a fi activ in fiecare zi, planificand o activitate fizica, fie de unul singur, prin alaturarea unei clase online, fie prin stabilirea unui interval de timp pentru a fi activ online cu prietenii sau colegii. Stabilirea unui timp specific pentru a fi activ va asigura ca va veti desfasura activitatea fizica zilnica. Puneti ora in jurnal pentru a va ajuta sa va amintiti. Fiti consecvent, deoarece acest lucru va va ajuta sa construiti o rutina si va va ajuta sa va adaptati la noile moduri de a lucra, de a studia si de viata de familie in conditiile restrictiilor COVID-19.

Fiti activ cu familia si prietenii, conectarea cu ceilalti va poate ajuta pe dumneavoastra si familia din casa si din alta parte sa petreceti timp impreuna.

Planificarea timpului pentru a fi activ cu copiii dumneavoastra cu jocuri active acasa poate fi o modalitate in care intreaga familie se poate relaxa, sa fie impreuna si sa fie activa si sanatoasa in timp ce sta acasa.

Stabiliti-va impreuna cu familia anumite obiective, alegand un anumit tip de activitate, ora din zi si / sau numarul de minute pe care le veti face in fiecare zi; fiecare membru al familiei sa isi aleaga propriul obiectiv (realist, insa) ca motivatie. Inregistrati-va progresul pe un grafic saptamanal de activitate si, daca credeti ca ar ajuta, hotarati un mod de a rasplati indeplinirea obiectivului.

GEORGE MEZE

GEORGE MEZE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: