MATEI & GIULIA: Ploaia din decembrie

În acest început de iarnă a apărut ploaia în loc de zăpadă, un fenomen des întâlnit de câțiva ani în țara noastră.

Iernile autentice pline de zăpadă și copii care se dau cu săniile au devenit o amintire. Pana nu de mult, iernile aveau atât de multă zăpadă încât oamenii făceau tunele pentru a putea iesi din casa. Viscolul troienea zăpada iar deplasarea era destul de dificila. Populația era obișnuită cu condițiile dure ale vremii. Copiii se dădeau cu săniile și nu erau îmbrăcați foarte gros, ei aveau o imunitate ridicata, deoarece organismul lor era obișnuit cu temperaturile reduse.

Sursă foto: arhiva logopaper

Unul dintre factorii care au cauzat schimbarea iernii este încălzirea globala, aceasta este cauzata de eliberarea în exces a dioxidului de carbon în atmosfera. Dioxidul de carbon excesiv este rezultat din arderea combustibililor fosili si gazele eliminate de autovehicule.

Creșterea acestuia poate duce și la anumite boli precum insuficienta respiratorie acuta și cancer pulmonar. În metropolele suprapopulate din Asia se produce fenomenul numit smog. Fumul fabricilor și gazele de esapament formează un fel de ceata care, în contact cu ploaia devine acida, distrugând plantele și pereții cladirilor.

Defrișarea constituie și ea o cauza pentru creșterea dioxidului de carbon. În atmosfera deoarece copacii absorb o mare parte din acest gaz. Calotele glaciare se topesc favorizând creșterea nivelului apei. Oceanele si marile se încălzesc și devin mai acide, multe plante și viețuitoare pierzandu-și viata. Cei mai afectați sunt coralii care se calcifiază. Dacă nu se vor lua masuri, unele orașe de pe coasta vor dispărea înghițite de ape.

Trebuie sa avem grija de planeta noastră utilizând sursele de energie verde, educand copiii în spirit ecologic, repopuland suprafețele defrisate. Dacă omenirea nu va lua masuri, efectele vor fi extrem de grave.

MATEI CHIRTOP, GIULIA ȘANDOR

MATEI CHIRTOP. Foto: Giulia Șandor

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: