ANDREEA: Poezie în vreme de molimă

De curând s-a desfășurat un concurs de creație pentru tinerii între 15-20 ani, cu tema Sărbătoare în pandemie, organizat de Kiwanis.

La acest concurs a participat și o colegă de-a noastră din clasa a X-a A, Diana Neag, care și-a adjudecat o mențiune. Performanța este remarcabilă, dat fiind faptul că întrecerea a avut participanți din toată țara. 

Diana ne-a declarat următoarele: „Am aflat acest concurs prin intermediul doamnei dirigintă, prof. Sándor Lilla, care m-a încurajat să particip. Motivația mea pentru a participa a venit din plăcerea de a participa la activități extracuriculare, în special cele legate de secțiunea poezie, proza si arta. Am participat la secțiunea de poezie, la categoria de vârstă 15-20 ani.”

DIANA NEAG

Premiile au constat în bani pentru achiziționarea unor cărți, pentru premiile întâi, al doilea și al treilea. Diana a luat mențiune, pentru care este încântată, concursul fiind la nivel național și având în vedere vârsta sa. 

Cât de importantă este lectura în viața Dianei?

„Pentru mine literatura joacă un rol foarte important, deoarece, fiind pe profil uman, mi-am dorit și îmi doresc în continuare să acumulez cât mai multe cunoștințe. Îmi place să citesc și să deprind lucruri noi în domeniul pe care am ales să îl urmez. Mă delectez mereu când am ocazia de a mă implica în tot felul de activități, precum concursuri, olimpiade și altele, pentru o formare cât mai bună a culturii mele generale”.

Traversăm cu toții această perioadă dificilă, încercând să ne salvăm trupul și sufletul. Diana are și ea strategiile ei de supraviețuire și ne invită să nu lăsăm niciodată bucuria să moară în noi: „Sărbătorile pe timp de pandemie sunt dificile pentru noi toți. Neavând permisiunea de a petrece timpul cu cei dragi, la fel ca în anii precedenți, renunțând la unele tradiții și obiceiuri, să încercăm pe cât posibil să nu lăsam pandemia să ne ia toată bucuria unei sărbători. Starea noastră de bine trebuie întreținută cât mai mult și cât mai bine, pentru a nu simți în totalitate golul lăsat în urma virusului. Prin urmare, micile bucurii să le păstrăm vii întipărite în suflet, în speranța de a ne atinge din nou idealurile de sărbători.”

Vă redăm în continuare lucrarea care i-a adus Dianei mențiune:

Un dor

Un dor nebun

Cutremură pământul,

Iar prin sufletul gol

Adie vântul.

Și în tainica noapte,

Cei dragi au plecat departe…

Am uitat să ne bucurăm

De cei care au învins…

Dacă nu vom fi pierdut?

Cu toții libertatea

În această luptă cutremurătoare.

Acum am rămas cu un dor…

Un dor de realitate

De libertate…

De viața de odinioară,

De cei dragi, apropiați

Pentru care am da orice

Să le mai vorbim o dată.

Încă un dor a mai rămas,

De natură

Și de conjunctură

De lumea ce nu mai umblă pe stradă.

De un Crăciun alături de cei dragi,

De bradul împodobit în familie,

De ziua în care puteam să respirăm fără măști.

Și totuși,

Nu înțeleg povestea

Ce am făcut să merităm această soartă ?

A mai rămas un dor

Ce pune capăt ororilor

De dragul sărbătorilor,

Trezindu-ne dintr-un coșmar,

Nenoroc, destin și calvar

Un ultim dor ar mai rămâne,

De noi cei cu speranță în mâne.

Invitată să își prezinte în câteva cuvinte lucrarea, Diana ne-a spus următoarele: „Creația prezentată de mine la acest concurs arată o stare generală prin care au trecut mulți oameni în această perioadă. M-am inspirat din viața mea personală, nefiind aproape de cei dragi de sărbători și nereușind să păstrăm aceeași atmosferă de sărbătoare ca în fiecare an. Creația mea are legătura și cu trăirile din perioada de pandemie, în care ne cuprinde dorul de normalitatea cu care am fost obișnuiți până acum. Pentru a-mi finaliza cu succes lucrarea, am avut îndrumarea domnului profesor Alexandru Popoviciu, căruia îi mulțumesc mult pentru sprijinul acordat.”

ANDREEA POP

ANDREEA POP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: