ALEX & DARIUS: Ciprian Mocan își lansează primul CD

Unul dintre tinerii soliști ai Bihorului, Ciprian Mocan, a avut amabilitatea să ne vorbească despre parcursul carierei sale de-a lungul timpului.

Pasiunea pentru cântecul popular o are chiar din anii copilăriei când a început să cânte la serbările școlare: „Prima dată când am apărut pe o scenă a fost la vârsta de 16 ani, având primul concert la Cercul Militar din Oradea fiind membru al Ansamblului Florile Bihorului al Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, sub îndrumarea profesorilor Adrian Gligor, Aleodor Tersan, doamna coregraf Florica Negrău și a doamnei directoare Florica Tripe Vidican. Prima mea apariție TV a fost la postul local de televiziune TVS Oradea, filmând prima mea emisiune la Bratca, Bihor, intitulată Moștenitorii Bihorului, sub îndrumarea prof. Marcu Leț al Școlii Populare de Arte Francisc Hubic din Oradea, fiind membru al Grupului Vocal Lioara al Școlii Populare de Arte. Emisiunea a fost realizată de Florin Ardelean și Virginia Richi”.

Subsemnatul, alături de Ciprian Mocan. Sursă foto: arhiva personală Alex David

A urmat cursurile Școlii Populare de Arte Francisc Hubic din Oradea la clasa regretatului  prof. Marcu Leț,secția canto popular. Principalul său sprijin a fost bineînțeles familia care l-a sprijinit financiar și moral: „Dar am avut mare sprijin și  din partea prof. Marcu Leț, care m-a îndrumat spre cântecul popular autentic, și al doamnelor Maria Haiduc și regretatei Florica Duma”.

Momentan este membru al Ansamblului Folcloric Nuntașii Bihorului al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, fiind solist vocal. Pe parcursul carierei sale artistice a mai colaborat și mai colaborează când este solicitat. Este colaborator al ansamblurilor folclorice Stelele Bihorului, Dumbrava, Ausana, Vergelu, Ansamblu Profesionist Crișana și membru fondator al grupului vocal bărbătesc Feciorii Bihorului.

L-am întrebat pe Ciprian dacă a participat la concursuri la începuturile carierei și nu numai: „Am participat la mai multe concursuri și festivaluri unde am obținut premii, precum premiul trei la festivalul interjudețean Mândru-i cântecu-n Bihor, premiul doi la Gala tinerelor talente, festival organizat de Vatra Românească în cadrul Toamnei Orădene, premiul întâi la festivalul de cântece și dansuri populare organizat în județul Arad, premiul întâi la Festivalul de datini și obiceiuri de Crăciun, premiul întâi la festivalul Varietăți bihorene, iar lista poate continua.”

Din păcate, a avut foarte puține evenimente de când a început pandemia, și acelea într-un cadru foarte restrâns. Domnia-sa  crede că „acel public care iubește cu adevărat cântecul popular și tradițiile populare așteaptă cu nerăbdare să revină în sălile de spectacol. Chiar dacă trăim niște vremuri mai grele, cântecul a fost alinare pentru sufletul omului.”

Ciprian are și planuri de viitor: „Important este să treacă această pandemie. Lansarea primului meu compact-disc, organizarea unui spectacol în care aș dori să-mi serbez primii 20 de ani de activitate artistică alături de colegi dragi de cântec. Și de asemenea noi înregistrări audio și filmări TV”.

Ciprian Mocan a dorit să transmită un mesaj tinerilor care doresc să urmeze acest drum, cât și publicului: „În primul rând, să nu se abată de la cântecul popular autentic și să păstreze cu sfințenie tradițiile noastre populare românești, iar costumul popular să fie unul autentic.

De asemenea, îl așteptam cu mare drag la evenimente pe publicul iubitor de folclor, deoarece suntem datori să nu ne uităm rădăcinile, tradițiile și obiceiurile noastre românești, pentru că ele reprezintă identitatea noastră ca neam și trebuie păstrate cu sfințenie, indiferent de vremurile care vor veni, până la sfârșitul zilelor noastre.”

ALEX DAVID, DARIUS NICOLAE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: