GEORGIANA: Unde se ascunde adevărul

Sacrificiul din miezul iernii este un roman de ficțiune, mister și suspans, scris de autorul și jurnalistul suedez Mons Kallentoft.

Cartea a fost publicată inițial în anul 2007. Aceasta face parte dintr-o serie de mai multe romane polițiste, cu personajul Malin Fors în rol principal, un detectiv inspector de poliție din Linkoping, Suedia. Acesta este primul volum din serie.

Din seria Malin Fors mai fac parte următoarele romane: Vară fatală, Toamna, Savage Spring, The Fifth Season, Water Angels, Wind Souls, Earth Storm, Fire Hunters, Devil’s Scent, The Executioner’s Kiss și A Heaven’s Cry

Romanul Sacrificiul din miezul iernii este destul de dur ca scriere și acțiune.

Foto: Georgiana Berinde

Imaginile vizuale pe care ți le evocă sunt violente, iar cuvintele prin care sunt descrise scenele sunt destul de șocante. Nimic nu e blând și calm în această carte. Poate doar partea în care spiritul victimei poartă un monolog cu sine și încearcă să ia legătura cu detectiva printr-un fel de telepatie.

Personajul investigator, care se regăsește și dă titlul tuturor cărților din serie, Malin Fors, aude voci interioare care o poartă ușor ușor către o mai bună înțelegere a cazului. Metoda prin care lucrează polițista este definită de următoarele rânduri: „O investigație constă dintr-o masă de voci, genul pe care le auzi și genul pe care nu le auzi. Trebuie să asculți de vocile fără sunet, Malin. Acolo este ascuns adevărul.”

Într-o dimineață devreme, din cea mai geroasă iarnă din Suedia, detectiva Malin Fors este chemată de colegii ei de la poliție pentru a vedea ceea ce pare a fi cel mai crunt mod de operare a unei crime din istoria criminalității suedeze. Femeia trebuie să se despartă de fiica ei adolescentă și să plece din căldurosul ei apartament, pentru a-și face meseria.

Ce va descoperi la locul faptei o va năuci peste măsură: cadavrul nud al unui bărbat obez a fost găsit spânzurat de un copac într-o zonă pustie, înghețată, din afara orașului Linkoping.

De la prima vedere a trupului aproape congelat, Malin se confruntă cu o serie de întrebări fără răspuns.

Care este identitatea celui ucis (fiindcă este destul de clar că a fost ucis și că nu s-a sinucis)? Cum a ajuns în acel copac? Ce semnifică acele răni ciudate de pe trupul său?  De ce a fost ucis și de ce în această manieră? Oare are vreo legătură cu vreun ritual practicat în această perioadă a anului de vreun cult bizar?

Malin și echipa sa – care, de altfel, nu prea o agreează – trebuie să investigheze amănunțit cazul și să afle adevărul. Să descopere criminalul.

Dar comunitatea pe care o interoghează în acest sens parcă este unită special pentru a păstra secretele ce pot duce la identificarea ucigașului și a motivului său.

Sacrificiul din miezul iernii de Mons Kallentoft este diferit față de alte romane de genul citite de mine.  Îmi place că această carte nu este doar o ficțiune polițistă obișnuită.

Faptul că împrumută elemente supranaturale, precum vocile care sunt aproape în permanență în capul lui Malin, face din această carte una deosebită, cu elemente pregnante de mistery.

GEORGIANA BERINDE

GEORGIANA BERINDE

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: