ANDREEA & ALEX: Primul an la Medicină pe timp de pandemie

Am avut ocazia de a vorbi cu Cristina Baba, o studentă în anul întâi la Medicină în Oradea, așa că am fost curioși de cum se desfășoară orele pe timp de pandemie și i-am adresat mai mult întrebări, iar ea a fost încântată să ne răspundă.

Prima întrebare a fost dacă a știut dintotdeauna că vrea să urmeze Facultatea de Medicină și ce a determinat-o să aplice pentru acesta. Cristina ne-a mărturisit că încă din copilărie a avut acest vis, datorită tatălui său care este doctor și cu care petrecea timpul adresându-i tot felul de întrebări, care mai tarziu a făcut-o să conștientizeze că acesta este si drumul ei în viață.

CRISTINA BABA

O altă întrebare pe care i-am adresat-o Cristinei a fost despre cum îi s-a schimbat percepția după ce a intrat la facultate și cât de greu este față de liceu: „Fiecare perioadă are greutățile ei; când eram la liceu mi se părea că este mult de învățat, la fel și pentru admitere, asta până să ajung la facultate și să îmi dau seama că volumul de materie pe care l-am avut la admitere acum îl am doar la o materie pentru prima sesiune, poate chiar mai mult.”

Din cauza pandemiei, totul este diferit, de aceea am fost curioși cum se desfășoară orele la Medicină pe timp de pandemie. Am rugat-o pe Cristina să ne povestească puțin: „Având în vedere situația actuală, cursurile nu se desfășoară conform așteptărilor mele, toate orele decurg online, ceea ce nu prea ne avantajează pe noi, studenții la Medicină. Nu putem face nimic practic, lucru ce ne îngreunează puțin munca. Profesorii sunt înțelegători în majoritatea cazurilor, problema este ca având cursuri și de câte trei ore, concentrarea noastră se pierde destul de repede stând în fața ecranului așa mult timp.

Singurul lucru pe care mi-l doresc este să revină totul la normal, să facem cursurile fizic, să mergem la practică, la morgă, la laboratoare, să-mi cunosc colegii și profesorii și să nu fim generația de doctori care au făcut medicina online.”

Dacă ar fi să stea de vorba acum cu un elev aflat in clasa a IX-a la liceu, ce anume l-ar sfătui referitor la următorii patru ani de studiu, anticipând facultatea pe care vrea să o urmeze? Pe ce să se concentreze? La ce să acorde atenție maximă? Care să-i fie prioritățile?

„Voi spune ce și cum am făcut eu, fiecare persoană este diferită și se organizează diferit. În primii doi ani de liceu, am profitat de acea perioadă, am încercat să ma distrez cât mai mult și sa cunosc cât mai multe persoane, fiind într-o școală nouă, cu persoane noi. Din clasa a XI-a am început serios meditațiile, mai ales pentru admitere, sunt de parere că un an nu ajunge și m-am bucurat că am luat aceasta decizie și nu am simțit presiune in clasa a XII-a.

Eu, personal, m-am axat pe pregătirea pentru admitere și nu am alocat foarte mult timp pentru bacalaureat. Totuși, i-aș sfătui sa se pregătească din timp, să nu fie stresați pe ultima sută de metri, mai ales dacă media contează mai departe. În cazul meu nu a fost nevoie, de aceea m-am axat pe admitere.”

La sfârșit, nu ne-am putut stăpâni curiozitatea și am rugat-o să ne povestească in câteva rânduri cum este o zi din viața unei studente la medicină.

„Programul la facultate este diferit față de cel de la liceu, acum avem ore pe parcursul întregii zile, deci cam toată ziua sunt la ore, iar în pauzele mai lungi încerc să ajung și la sală sau să învăț.”

Îi mulțumim Cristinei că și-a făcut timp să ne răspundă la întrebări și îi dormim succes în tot ceea ce și-a propus.

ANDREEA BUZAȘ, ALEX CONTRAȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: