ANAMARIA & BIANCA: „El a vrut să cânt” – un interviu de excepție cu doamna Simona Costin

Am avut onoarea de a sta de vorbă cu una dintre cele mai frumoase interprete de muzică populară de la noi din Bihor, doamna Simona Costin, care a avut amabilitatea să ne răspundă la câteva întrebări.

Unde v-ați petrecut copilăria? În ce mod ați fost expusă la universul folcloric tradițional?

SIMONA COSTIN: Vacanțele le petreceam la Vărășeni, de unde sunt părinții mei. Prin mama am cunoscut atât folclorul cât și muzica, ea m-a îndrumat.

SIMONA COSTIN

De cât timp cântați?

SIMONA COSTIN: Am început să cânt de la vârsta de cincisprezece ani. Prima ieșire pe scenă a fost la Toamna Orădeană, la concursul Tinere Talente.

Care sunt cele mai importante premii pe care le dețineți?

SIMONA COSTIN: La Olimpiada națională de muzică, de la Constanța, unde am luat locul întâi, la concursul Tinere Talente, la „Mândru-i cântecu-n Bihor”, la „Io mi-s mândră-n sat”, care a fost o emisiune televizată la vremea respectivă la Antena 1, la „Lotus mândră floare” și multe altele.

Ne puteți povesti momentul în care ați rămas fără voce?

SIMONA COSTIN: La vârsta de cincisprezece ani, când mă gândeam să dau la liceul de muzică, mi-a dispărut brusc vocea, din senin. Nu există nicio explicație, eu zic că este ceva de la Dumnezeu. Timp de două săptămâni am rămas fără voce, iar părinții mei au mers la tot felul de doctori, care spuneau ca am ceva cu polipii și în cele din urmă mi s-a recomandat să mă și operez, ca să îmi scoată polipii – cică din cauza aia ar fi fost problema, faptul că nu mai puteam vorbi deloc, că eram mută.

Eram programată la operație, după cele două săptămâni, lunea, și atunci mi-a apărut vocea. Nu a mai fost necesară niciun fel de intervenție, pentru ca îmi apăruse vocea, dar cu un alt timbru vocal, adică cel pe care înainte nu îl aveam.

Oricum, mama zicea că dintre mine și frate-meu, cel mai bine cânta frate-meu, cu toate că și el era pe lângă, dar dintre noi doi el era mai OK. Dar după ce mi-a revenit vocea, mi-a apărut și un alt timbru vocal, pe care îl am și azi.

Profesorii din liceu se mirau pe vremea respectivă că aveam o voce; dacă nu mă vedeai, ziceai că sunt de vreo douăzeci și ceva de ani, adică aveam o voce prea matură pentru vremea respectivă.

Eu zic că este un dar divin, cam asta ar fi faza cu muțenia și cu cele doua săptămâni în care am fost mută, că nu puteam nici să o strig pe mama, nici măcar „A” nu puteam să zic. Este un dar de la Dumnezeu, El a vrut să cânt.

Care este condiția artistului folcloric de azi, în vreme de pandemie?

SIMONA COSTIN: Nu ne-am gândit niciodată că o să se întâmple vreodată lucrul acesta, dar se pare că asta a fost să fie, până la urmă noi ce să facem? Mai facem câte o melodie, pe viitor vreau să fac ceva live-uri cu ceva melodii de ale mele mai de demult, pe care nu le-am pus așa în valoare, și o să le fac live cu formația mea.

Încercăm să facem alte activități, adică dacă nu ne lasă să avem tangență cu oamenii, atuncea o să continuăm pe rețelele de socializare, pe YouTube, numai așa putem, altfel nu. Colinde, acuma că așteptam sărbătorile, deci pregătim tot felul de proiecte.

Și, într-adevăr, dacă nu era pandemia asta – cel puțin eu vorbesc în cazul meu – poate nu aveam atâta timp să mai facem și altceva, și alte melodii, pentru ca era prea aglomerat programul, mergeam la cântare, nici bine nu ajungeam acasă, ne pregăteam și iară mergeam, o luam din loc. Nu ne ajungea timpul prea mult să mai stăm să mai facem melodii sau să ne gândim la proiecte de viitor, dar acum probabil că și alții au mai mult timp pentru asta. Dar eu vorbesc strict de noi, că asta facem acuma și asta vrem să facem.

Ne pare din suflet rău că nu mai sunt evenimente, chiar aveam până la sfârșitul anului. Și așa cum a fost, a fost bine, cu toate că avem și noi de suferit, dar și mirii, și nu mai știm cum să organizăm și cum să îi mai mutăm.

Nu știu ce o sa fie, dar este și a fost un haos anul acesta, sperăm să fie bine pe viitor.

Cum vă explicați faptul că majoritatea tinerilor din ziua de azi preferă muzica străină în detrimentul muzicii populare?

SIMONA COSTIN: Nu pot să vă explic lucrul acesta, pentru că, unde cânt eu, chiar sunt uimită de tineretul care ascultă muzică populară, probabil că majoritatea, într-adevăr, ascultă muzica străină, dar unde mă duc eu și unde cânt, în Ziua Aradului, în Sibiu, și în Banat, foarte – foarte mulți tineri sunt care iubesc folclorul și la care l-i drag să petreacă și să joace pe muzica noastră. Probabil că majoritatea o fi ei ascultători de muzică străină, dar nu pot să spun lucrul acesta, pentru că în zonele în care mă duc eu găsesc tineri care sunt îndrăgostiți de muzica populară. Eu sunt mândră de faptul că o ducem mai departe, alături de folclor.

Eu zic că se va pierde, din păcate, dacă nu sunt oameni care să susțină lucrul ăsta, adică folclorul nostru.

Ne puteți transmite un mesaj pentru comunitatea Ghibu?

SIMONA COSTIN: Vă îmbrățișez cu tot dragul și vă mulțumesc că îmi ascultați cântecele și că mă îndrăgiți și sper ca niciodată să nu vă dezamăgesc.

Îi mulțumim Andradei Mateș care ne-a facilitat acest interviu cu talentata artistă, Simona Costin.

au consemnat ANAMARIA OMUȚ și BIANCA HADADI

BIANCA HADADI și ANAMARIA OMUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: