ANDREA PODARU: Ziua de care Einstein s-a temut

„Mă tem de ziua în care tehnologia va înlocui interacţiunile dintre oameni. Lumea va avea o generaţie de idioţi” – spunea genialul Albert Einstein.

Observ acest lucru pe zi ce trece! Devenim cu toții dependenți de tehnologie.

Culmea e că suntem conștienți de acest lucru și nu mai putem renunța la ea! Smartphone-urile, smart watch-urile, laptop-urile, tabletele, televizoarele inteligente au intrat in viața și mintea noastră și nu ne mai putem despărți de ele.

Să nici nu mai vorbim de semafoarele inteligente, de maşinile inteligente, care nu mai au nevoie de şofer, de frigiderele care sesizează ce alimente sunt pe terminate si le comandă singure de pe Internet, de cafetierele inteligente, care ne aşteaptă dimineaţa cu cafeaua făcută…

Unde vom ajunge in acest stil? De ce tehnologia ne este atât de importantă ? Probabil pentru că suntem înconjurați de ea la fiecare pas!

Folosim mereu tehnologia, care se află în toate lucrurile banale din viața noastră – de la telecomanda televizorului la cuptorul cu microunde și până la obiectele pe care le considerăm cu adevărat tehnologice: telefoanele mobile, laptop-urile, smart watch-urile etc. Toate au rolul de a ne face viaţa mai uşoară şi mai la îndemână, astfel ajunge tehnologia să ne controleze viaţa.

În felul acesta, nu ar trebui să ne mire faptul că devenim dependenți de tehnologie. Uşurinţa cu care îndeplinim sarcini, timpul câștigat, simplitatea, accesibilitatea, lejeritatea, toate acestea provoacă dependenţă, toate acestea fac din tehnologie un drog!

Nu tehnologia în sine dă dependenţă; nu microcipurile, plăcile video, ecranele LED sau procesoarele sunt cele care provoacă dependență! Inteligenţa dă dependenţă!

Astfel, suntem tot timpul ocupați și mereu cât mai departe de noi înșine și de propriile nevoi sufletești. Uităm că avem nevoie de timp pentru a visa, pentru a iubi si pentru a ne hrăni sufletul.

Nu avem timp unul pentru altul, pentru că dependența față de rețelele sociale, față de jocuri, verificările telefoanelor, like-urilor, comment-urilor ne fură timpul ce l-am putea petrece cu cei dragi. A devenit atât de obișnuită, încât ne trezim inconștient cu smartphone-ul în mână.

Rețelele de socializare au ca scop să aducă oamenii la un loc, însă ele reușesc să ne țină departe unii de alții. Ele nu ne îmbunătățesc abilitățile sociale, ci ne izolează.

După aceea ,ajungem să spunem că undeva, ceva, cineva ne-a furat timpul. Nu e ciudat?

De când telefoanele inteligente au acaparat milioane de oameni, relaţiile inter-umane au avut de suferit. Deşi stau în jurul aceleiaşi mese, prietenii preferă să-şi butoneze telefoanele, în loc să socializeze cu cei din jurul lor. Această generație a fost descrisă de Albert Einstein  „o generaţie de idioţi”!

Iar situaţia nu e deloc roz. Cadrele didactice se plâng de nivelul din ce în ce mai scăzut al elevilor, materiile studiate se tot reduc, baremele de evaluare au fost coborâte intenţionat, angajatorii se plâng de lipsa culturii generale…  Noua generație nici măcar nu știe să scrie corect în limba română!

Ce s-a întâmplat cu omul? S-a scufundat în virtual?

Oare ne mai putem îndrepta? Sau vom ajunge să ne depăşească în inteligenţă tehnologia?

ANDREA PODARU

Andrea Podaru

ANDREA PODARU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: