ALEX & GEORGE: Mari artiști ai muzicii populare

Spectacolul Primăvara Iubirii, organizat de Ansamblul Folcloric Nuntașii Bihorului și de Școala de Arte Francisc Hubic din Oradea, le-a oferit iubitorilor de tradiții populare un adevărat regal folcloric pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Oradea, duminică, 8 martie, începând cu ora 18:00, omagiind femeia și iubirea, precum și venirea primăverii.

Interpreții care au evoluat în cadrul spectacolului s-au bucurat de un public foarte primitor, care a răsplătit cu numeroase aplauze prestațiile acestora și chiar au fredonat, alături de ei, melodiile care ne însoțesc de-a lungul timpului.

Astfel, iubitorii genului s-au bucurat de cântecele interpretate de îndrăgiți interpreți bihoreni: Florica Bradu, Maria Haiduc, Antonela Ferche Buțiu, Florica Ruja, Mariana Militaru Blaj, Ciprian Mocan, Alexandru Carțiș, Teodora Șandru, Mihai Jula și de tinerii interpreți ai Grupului Vocal Nuntașii Bihorului – Juniori.

De asemenea, Grupul Vocal Lioara al Școlii de Arte Francisc Hubic din Oradea a prezentat un frumos moment de Lioară – obicei specific primăverii prin care fetele nemăritate își jurau prietenie, devenind „surate”.

Urmând intenția organizatorilor de a aduce în fața publicului bihorean tineri valoroși și talentați din diferite regiuni folclorice ale țării, spectacolul a reunit cântece și dansuri frumoase din zone diferite, dând programului o coloratură bogată și diversă. Astfel, invitații speciali ai spectacolului au fost Florin Boita (Banat), Alexandru Pop (Țara Zărandului), Ionuț Pumnea (Sibiu), Vlad Sărmaș (Bistrița) și Cătălina Rotaru (Bucovina), ultimii doi fiind câștigători ai emisiunii-concurs Vedeta Populară a Televiziunii Române.

pop01

Sursă foto: arhiva personală Alex David

Dansatorii veterani și tineri ai Ansamblului Folcloric Nuntașii Bihorului (președinte Dinu Avram) au purtat spectatorii pe diferite meleaguri ale comorilor coregrafice românești (Bihor, Năsăud și Bucovina), iar Ansamblul Folcloric Vetre Bihorene al Școlii de Arte Francisc Hubic din Oradea (coregraf Dumitru Cora) a prezentat un dans de Maramureș.

Înalta ținută a spectacolului a fost dată de acompaniamentul muzical al celor mai talentați muzicieni din această parte de țară, și nu numai, ai Orchestrei Rapsodia Bihoreană, dirijată cu multă dăruire și profesionalism de prof. Liviu Buțiu, care au dat dovadă de aceeași măiestrie artistică cu care ne-au obișnuit, iar sonorizarea a fost asigurată de echipa profesionistă TopSound.

Atmosfera creată de către spectatori, freamătul și bucuria transmise, numărul atât de frumos al acestora și căldura cu care interpreții, dansatorii și muzicienii au fost primiți ne demonstrează că opera artistică de valoare își găsește cei mai fini critici în oamenii care iubesc acest gen.

Dezideratul organizatorilor este de a oferi publicului spectacole de ținută, promovând folclorul de calitate și veridică valoare autentică, demonstrând că dăruirea continuă pe scena muzicii populare românești și dragostea pentru moștenirea de neprețuit a neamului, pot da naștere la momente frumoase de retrăire și suspans.

Alexandru Mihai Carțiș ne-a oferit o declarație după spectacol: „Casa de Cultură a Sindicatelor Oradea s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru iubitorii folclorului românesc, veniți să petreacă o seară de suflet alături de interpreți valoroși ai cântecului popular românesc și de dansatori de excepție, în acompaniamentul îndrăgitei orchestre Rapsodia Bihoreană”.

De asemenea, doamna Florica Ruja ne-a împărtășit impresia pe care i-a lăsat-o acest eveniment:

ruja01

FLORICA RUJA. Sursă foto: arhiva personală

 

„Ca în  fiecare an de ceva vreme încoace și anul acesta ne-am străduit să aducem în fața publicului un spectacol inedit, cu o temă nouă, aceea a iubirii, din iubire pentru cei dragi și închinat celei mai gingașe ființe – femeia. Eu zic că am reușit să realizăm un spectacol frumos și nu spun asta pentru că am fost unul din organizatori, ci pentru că am văzut reacția publicului, un public foarte cald, căruia îi mulțumim. Toti artiștii implicați – soliști, dansatori, orchestra – au dat dovadă de mult profesionalism și seriozitate, ceea ce a dus la reușita acestui frumos spectacol. Sperăm că și în anii viitori să putem duce mai departe această  tradiție, și anume aceea de a oferi publicului numai spectacole de inalta ținută ca și cel de acum.

Doresc  tuturor cititorilor o Primăvară a iubirii excelentă!”

ALEX DAVID, GEORGE LUPUȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: