PAULA & RALUCA: Alegeți cât mai conștient!

În decursul lunii noiembrie a anului trecut, Consiliul Elevilor din colegiul nostru a coordonat o activitate sub genericul Ghibu Talk”, prin care au fost aduși în fața noastră invitați din diferite domenii.

Printre aceștia se numără Cristian Ciobriș, de profesie avocat, care a fost de acord să ne răspundă la câteva întrbări.

Cristian Ciobris, SF-Facebook

CRISTIAN CIOBRIS. Sursă foto: Facebook

Ce te-a determinat să alegi această profesie? 

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Spre deosebire de alți colegi care știau de la vârsta de 3 ani ce vor „să se facă”, eu nu am știut nici după absolvirea liceului ce o să aleg. Sigur, îmi creionasem în minte anumite opțiuni și, practic, după ce am luat bac-ul, m-am gândit destul de bine și am ajuns la concluzia că vreau drept sau medicină. Iar cum de felul meu nu am multă răbdare, am ales dreptul (4 ani în loc de 6 ani la medicină).

Dacă stau acum să mă gândesc, nu știu în ce măsură această alegere a fost una conștientă sau a fost influențată foarte mult de cuvintele și ideile colegilor, familiei, profesorilor care mereu mi-au spus că am spirit de justițiabil, că vorbesc mult sau că vorbesc bine.

Ca o recomandare pentru voi, încercați să faceți această alegere cât mai conștient. Cum? Gândiți-vă care sunt acele activități pe care atunci când le faceți nici nu vă dați seama cum trece timpul, „uitați de voi”. Fiindcă acestea sunt activitățile care vă plac cu adevărat și care vă induc starea de flow.

 

La ce vârstă te-ai hotărât că aceasta este meseria care ți se potrivește și că dorești să o practici?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: În mod „definitiv”, prin anul 4 de facultate, la vârsta de 23 de ani.

 

Cine te-a încurajat și susținut în această alegere ?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Familia și, într-o anumită măsură, prietenii, colegii de facultate și profesorii.

 

Câți ani durează facultatea de drept?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Cursurile de licențiere durează 4 ani și sunt suficiente pentru practicarea oricărei profesii în domeniu (avocat, judecător, procuror, notar, executor judecătoresc, consilier juridic etc.). Cursurile de masterat durează între 1 și 2 ani, în funcție de specializarea aleasă, iar cursurile de doctorat țin 4 ani.

 

Cum consideri că este facultatea de drept din Oradea în comparație cu cea din Cluj sau din alte orașe?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Este o întrebare foarte bună și la care din păcate nu pot să ofer un răspuns precis. Singurele informații pe care le am au venit din discuțiile purtate și interacțiunile avute cu colegii care au ales Clujul, Timișoara sau eventual Bucureștiul. În general, aceștia au avut o experiență de calitate la facultățile respective și le recomandă.

Din punctul meu de vedere, cea mai sigură sursă de informare în acest sens o reprezintă statistica promovabilității la concursurile de admitere în profesiile juridice. Din câte rețin, facultățile de drept din Cluj, București sau Timișoara au o rată de promovabilitate la concursurile / examenele de admitere în profesiile juridice cel puțin dublă față de rata Facultății din Oradea.

Dincolo de statistici, deși în Baroul Bihor am colegi care au absolvit la Cluj sau la Timișoara, personal nu am sesizat vreo diferență palpabilă între aceștia și cei care am absolvit la Oradea.

Deci, dacă sunteți disciplinați cu învățatul și sunteți dispuși să faceți efortul necesar, aveți aceleași șanse ca oricare alt student de la orice facultate de drept din țară să promovați examenele și concursurile în profesie, chiar dacă sunteți absolvent de Oradea.

 

„Cea mai valoroasă lecție

pe care o puteți învăța

la vârsta asta este

să vă descurcați singuri”

 

Pe scurt, cred că dacă alegeți să urmați cursurile facultăților de drept din Cluj, Timișoara sau București, aveți șanse mai mari să reușiti admiterea într-una din profesiile juridice. Asta se datorează concurenței mai intense de acolo, care vă va motiva să învățați mai mult și mai bine, condițiilor obiective mai bune (în sensul că la Cluj, Timișoara sau București se organizează mult mai des conferințe de specialitate, aveți șansa să intrați în contact direct cu autorii cărților din care studiați etc.) și poate într-o anumită măsură și calității actului didactic.

Recomandarea mea este să urmați cursurile unei facultăți (indiferent de specializare) care se află în alt oraș decât acela în care ați locuit până la absolvirea liceului.

Spun asta deoarece, dincolo de calitatea actului didactic, cea mai valoroasă lecție pe care o puteți învăța la vârsta asta este să vă descurcați singuri, oricât de dificil o să fie la început. Eventual, o să dezvolt acest subiect următoarea dată când mă invitați să vorbesc.

 

Știm că examenul de barou trebuie dat de două ori. Cât timp ai petrecut / petreci învățând?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Examenul pentru admiterea în profesia de avocat se organizează cel puțin o dată pe an, de obicei la sfârșitul lunii august / începutul lunii septembrie. Promovarea examenului se poate realiza din prima încercare, moment de la care dobândiți calitatea de avocat stagiar. Stagiul durează 2 ani, iar la finalul stagiului se susține un examen pentru obținerea calității de avocat definitiv. Acestea sunt cele două examene „de barou”.

 

Care este cea mai complexă etapă a facultății de drept?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: În anul 3 încep să se complice lucrurile, fiindcă atunci se studiază cele mai dificile și complexe materii, cele cu care ai de-a face în cea mai mare parte a timpului și în practică.

 

Ai avut sau ai vreun model în viață după care te ghidezi?

Avocat CRISTIAN CIOBRIȘ: Sigur că am avut și am în continare modele după care mă ghidez – cred și sper că toată lumea are. Desigur că aceste modele s-au schimbat în decursul timpului, odată cu maturizarea și schimbarea intereselor mele. La acest moment, modelele mele variază de la figuri sportive ca și Lionel Messi sau Conor McGregor la psihologi precum Jordan Peterson, Carl Gustav Jung sau Pera Novacovici, la mari gânditori precum Socrate, Schopenhauer, Dale Carnegie, dar și actori, muzicieni, scriitori etc.

Pentru a afla și alte lucruri despre profesia de avocat, rămâneți cu ochii pe LOGO Paper, iar dacă aveți și alte întrebări legate de această profesie, nu ezitați să ni le scrieți.

au consemnat PAULA SZABO și RALUCA VERDEȘ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: