LARISA BĂRCUI: Poezia e o stare de suflet

„Cu pasiunea în poezie te naști și mai puțin devii, în contextul în care vocația și harul sunt determinante pentru evoluția și formarea unui poet”, ne-a declarat domnul Lucian Scurtu, un distins poet orădean, profesor de istorie.

2019-12-12-17-10-50

Subsemnata, alături de domnul LUCIAN SCURTU, un remarcabil poet și profesor de istorie orădean

„Prin urmare, poet nu devii, ci așa te naști. Totodată, harul cu care a fost înzestrat un poet trebuie cultivat prin lectură foarte multă, dar și prin meditație.”

Cu aceste cuvinte am ales să prefațăm acest portret și să vă prezentăm apoi mai multe despre acest cunoscut poet.

Dl Lucian Scurtu a început să scrie poezie destul de târziu, student fiind la Timișoara, la sfârșitul anilor ’70, unde funcționa un admirabil cenaclu studențesc, Cenaclul „Pavel Dan”.

Aici și-a facut ucenicia poetică, de la vârsta de 20 de ani, când a început să descopere universul mirific și diafan al poeziei. „Dar a scrie poezie înseamnă și a citi multă poezie, atât în limba română, cât și în limbi străine, căci numai așa te poți plia pe valorile poetice veritabile”, ne spune.

Până în prezent, a publicat șase cărți de poezie la editura Biblioteca Revistei Familia, cărți primite favorabil de critica literară și concretizate printr-o serie de cronici ale unor critici literari de o valoare inestimabilă, precum Gheorghe Grigurcu, Alexandru Cistelecan, Ana Blandiana, Ion Simuț, Ioan Moldovan și mulți alții.

Prin urmare, au venit si premiile literare: Marele Premiu George Coșbuc și al Uniunii Scriitorilor din România, Bistrița, 2001, Premiul M.G. Samarineanu, acordat la Zilele Revistei Familia Oradea, 2001, premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Arad, 2004, și încă un premiu al Filialei din Arad în 2012.

„Citesc multă poezie și cu siguranță câțiva poeți m-au marcat prin profunzimea și originalitatea lor, poeți care au scindat cu măiestrie adâncurile tulburi ale ființei umane, labirinturile ei nebuloase, poeți care m-au influențat într-o oarecare măsură.

Aș enumera dintre poeții români pe Nichita Stănescu, George Bacovia, Lucian Blaga, Radu Stanca. Iar dintre poeții străini m-au bulversat Serghei Esenin, Georg Trakl, József Attila și alții.”

Trăim într-o societate pragmatică, utilitaristă, în care de multe ori valorile sunt inversate și succesul este confundat cu valoarea. Tocmai de aceea din păcate  într-o  asemenea societate,  poezia, literatura în general, este ocultată, nu numai de tânăra generație, ci și de cei maturi sau aflați la senectute. Poezia a devenit o „lucrare ezoterică”, curtată doar de un număr restrâns de persoane, acelea fiind de o sensibilitate aparte și o fragilitate constantă.

Tânăra generație ia contact cu poezia doar în cadrul orelor de limbă și literatură  română, ei recurgând la biblioteci sau librării pentru achiziționarea de cărți, fie ele și de poezie.

Și totuși în câmpul literaturii române  s-au afirmat în ultimul timp și o serie de poeți tineri care relevă cu inteligență si talent cele patru mari teme ale poeziei, existente încă din vremea lui Homer: viața, moartea, natura, iubirea.

„Poezia mea este una metafizică, apropiată de  filozofie, care încearcă să răspundă interogărilor pe care eu mi le pun în momentele de austeritate existențială și cărora încerc să le dau un răspuns conform viziunilor mele, sensibilității mele, lecturilor mele, victoriilor și înfrângerilor mele. Poezia pe care eu o scriu are un rol terapeutic și îmi creează o libertate desăvârșită care îmi asigură un anumit confort existențial. Atunci când scriu, nu abordez o temă prestabilită, ci mă las pradă inspirației de moment, ca mai apoi să urmeze partea așa-zis tehnică a poemului, mai exact ordonarea obsesiilor, viziunilor, viselor mele”, ne mărturisește poetul.

Totodată, domnul Lucian Scurtu susține că poezia este o stare de suflet care ne transgresează într-o lume paralelă, o lume pe care doar cei aleși o intuiesc, o palpează, ca apoi să o aștearnă pe hârtie. Poezia ne face mai buni, mai romantici și prin poezie moartea pare un vis de care nu trebuie să ne temem. Filozoful grec Socrate, înainte de a fi obligat să se sinucidă, a scris poezie, ceea ce denotă faptul că poezia face bine în fața morții și te face să  privești încrezător viitorul.

În general, poezia este aceea care trebuie să curteze poetul, și nu poetul care caută cu orice preț mirajul poeziei, dar va fi un veleitar lipsit fiind de talent.

„Poemele mele nu vindecă, din contră, ele rănesc, violentează, ultragiază sensibilitatea cititorului, iritându-l nu de puține ori. Sunt scrise, rescrise, descrise cu degetul pe rană sau în viscerele rănii. În concluzie, poemele mele sunt chiar așa cum am fost odată, așa cum sunt sau cum aș dori să fiu”.

Domnul Lucian Scurtu este profesor de istorie la „Traian Vuia”, astfel de multe ori dezamăgește  interlocutorul care este convins că predă limba si literatura română. Dânsul este de părere că nu trebuie să predea această disciplină pentru a fi poet sau scriitor. Din cele mai vechi timpuri și până azi, poeții au avut diverse meserii, unele dintre cele mai ciudate, dar importantă este poezia sau opera care rămâne în urma lor.

„Sunt profesor de istorie și de foarte mulți ani îmi inițiez elevii în tainele acestei discipline atât de frumoase și de palpitante. Aș face o comparație între istorie și poezie: istoria prezintă lucrurile, faptele așa cum au fost, în timp ce poezia le prezintă așa cum ar trebui să fie”.

În sertarul său poetic are o carte de poezii în vers alb, intitulată provizoriu Forfota măruntaielor,  dar și o carte de sonete intitulată Fanarul  din odaie. Una dintre ele va apărea cu siguranță în prima decadă a anului viitor.

LARISA BĂRCUI

larisa barcui

LARISA BĂRCUI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: