ANDREA PODARU: Scrisoare cu năbădai

O scrisoare către un profesor, de la o mamă din București, care s-a săturat să-și vadă copilul toată ziua stând la birou și făcând teme, a stârnit reacția a mii de părinți pe rețelele de socializare, săptămânile trecute.

Numărul like-urilor, comenariilor și a distribuirilor a ajuns la ordinul miilor în doar câteva ore, având toți aceeași parere.

Profesorul le-a dat elevilor temă să copieze lecția din manual. Violeta Nita, mama unui băiat din clasa a VIII-a, a transmis un mesaj catre domnul profesor, rugandu-l sa reconsidere modul in care preda.

Au ajuns parintii nostri sa ne opreasca sa ne facem temele! Pana si ei s-au plictisit vazandu-ne atat la birou, făcând teme si învățând.

Nu trebuie decat sa privesti in jur si vei vedea parinti insotindu-si copii la scoala, tristi, nelinistiti, plictisiti si cu cearcăne la ochi, si unii, si altii. Asa cum elevii sunt nelinistiti din cauza programei scolare , asa sunt si parintii, purtand in ei teama ca odraslele lor nu vor reusi sa performeze la scoala si ca vor esua.

Iar asta o stim si noi, elevii, că fără ajutorul sustinut zilnic al parintilor si al meditatorilor, nu vom reusi.

Programa scolara extrem de densă, numarul de ore si teme pentru acasa ne fura chiar si putinul timp ce l-am putea petrece cu familia. Parintii vin acasa de la lucru obositi dupa o zi de munca si devin profesori, meditatori pentru noi.

Chiar asa grav o fi? Cunoasterea pe care o acumulam la scoala ar trebui sa fie o bucurie, dar pentru noi devine un chin, pentru că totul devine toxic, fiind nevoiti sa invatam mecanic. Astfel ajungem sa uitam tot pe cand am iesit pe poarta școlii, pierzand startul inca din clasele mici, dar si sansa de a ne dezvolta setea de cunoastere.

Am consemnat și opinia unui părinte:

„Deși noi, părinții, tindem să sărim în apărarea copilului nostru oricând, la orice oră, de data aceasta nu o voi face și nu ii voi da dreptate doamnei respective.

Niciodată nu aș lua o asemenea decizie. Și nu pentru că nu aș muta munții din loc pentru copilul meu, ci pentru că un copil trebuie să știe că îndatoririle școlare trebuiesc duse la capăt, indiferent de ce fel sau câte sunt.

Încercarea de a-ți scuti copilul să depuna un minim efort, să copieze câteva pagini într-o săptămâna, învinovățind un profesor pentru programa școlară, stabilită de Ministerul Educației, mi se pare o greșeală inadmisibilă.

După astfel de greșeli, de ce mai avem așteptări ca profesorii să ne repare copilul care nu-și face temele, nu mai învață și nu mai știe încotro să o apuce?”

ANDREA PODARU

ANDREA PODARU

ANDREA PODARU

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: