DALIA & NATALIA: 200 de bătăi pe minut. Plus VIDEO

Campion la ciclism, Raul Sînza a absolvit Liceul de Arte, iar la doar 20 de ani acesta are o idee despre viață și mai multe țeluri pe care vrea să le atingă cu orice preț.

raul01

Raul Sînza

Sunt sigură că sunteți curioși să aflați povestea campionului orădean, care a pornit pe acest drum poate dintr-o pură întâmplare sau poate totul a fost scris. Oricare ar fi fost dintre cele două, Raul se află pe un drum plin de succese.

Am avut onoarea de a-i lua un interviu tânărului campion, în care acesta ne-a vorbit despre începutul pasiunii pentru ciclism, cât de departe vrea să meargă urmând acest drum, dar și despre alte pasiuni pe care acesta le practică.

 

Care a fost începutul acestei pasiuni?

Raul: Începutul a fost în 2013, când am văzut că se organizează local un concurs; deși era vremea foarte rea, m-am hotărât să merg. Am văzut dinainte pe Facebook medaliile pregătite pentru participanți, chestiile de genul, și mi-am spus: „Bă! Sigur o să îmi dea și mie ceva dacă o să mă duc până acolo”. Și am și câștigat pentru categoria mea de vârstă de pe atunci.

Acesta a fost primul concurs pe care l-am câștigat, dar practic eu am început competițiile în 2015, acesta a fost primul an, și m-am pregătit foarte mult încă din 2014, asta însemnând că atunci când am intrat în 2015 la concursuri eram deja antrenat, pregătit ca să câștig.

În primul  an aveam deja 17 concursuri câștigate.

 

Ce te-a motivat să ajungi până aici?

Raul: Fiecare concurs te motivează; când te urci pe podium, vezi ce fain e și îți vine să te antrenezi mai mult, să te concentrezi la maxim ca să ajungi cât mai sus. Și în concursuri, chiardacă vin pe locul doi – trei, lucrul acesta mă face să mă antrenez și să devin mai serios cu pregătirea, motivându-mă să devin mai bun.

raul02

Surs[ foto: arhiva personală Raul Sînza

Înainte de competiții, concursuri, ai emoții? Cum te descurci cu ele? Cum faci să te liniștești și să te concentrezi asupra cursei?

Raul: Nu, nu am emoții. Nu am avut niciodată – adică aveam în primii ani, la început, sau pățesc să am la primele două concursuri din an. Atât. După, nu mai am nicio treabă. Sunt foarte calm și chiar foarte relaxat. La start, am o poziție chiar foarte plictisitoare, toți stau în picioare, eu stau mult prea relaxat, așteptând să înceapă distracția odată.

 

De când te-ai apucat serios de ciclism, ai avut parte de momente în care ai vrut să renunți și să spui că nu mai poți?

Raul: Da, am avut multe momente, în special în momentele din cadrul curselor, în care zic asta. Pentru că în cursă pulsul și efortul ajung la un număr foarte ridicat, bătăile ajungând până la 200 pe minut, iar atunci creierul nu se oxigenează bine. În momentele acestea, îți trec tot felul de chestii prin cap, că „nu mai pot”,  „mă opresc”, chestii de genul. Dar mă gândesc că sunt în față, sunt aici printre primii și mulți sunt în spatele meu care și-ar dorisă fie în locul meu, gând ce mă face să-mi revin și să continui în forță.

 

Care a fost reacția părinților tai când ai câștigat primul concurs?

Raul: Vorbim aici despre concursul pe care l-am câștigat in 2013, era ploaie, tot de noroi, dar eram foarte fericit că am câștigat medalia aia, au fost bucuroși pentru mine și m-au felicitat.

Și acum, în prezent, sunt mândri de mine, atât părinții, cât și bunicii, care se mândresc cu mine. Atunci când merg la piață sau oriunde în public, le tot zic oamenilor de mine și le povestesc despre nepotul lor campion sau invers, oamenii le spun lor:  „Ai văzut că iar a câștigat Raul?”

 

Cu ce se te ocupi, pe lângă ciclism?

Raul: Am o viață foarte activă, îmi place să mă gandesc foarte mult la viitor, îmi place să petrec timp cu prieteni, îmi place să discut cu oameni, îmi place să călătoresc. Îmi place să învăț, dar doar unde știu că m-ar ajuta pe viitor. Petrec timp printre antreprenori care conduc afaceri cu cifre de afaceri de milioane de euro care au pornit de la 0, îmi place să  văd, să aud, să aflu tot mai mult, să învăț tot ce ai făcut și ce fac în continuare. Pe cealaltă parte mai sunt și zile când mă așez lângă un om al străzii și încep să discut cu el, cum a ajuns în stradă, dacă a avut un job vreodată, sau dacă are familie.

 

Cine este Raul? Adevăratul Raul?

Raul: Păi, aici e un pic mai complicat. Cum am spus, încerc sa am o viața foarte activă. Depinde de zi, în unele weekend-uri sunt în competiție, în timpul săptămânii pot fi oriunde, chiar și la piață sau la magazin să fac cumpărături. Încerc să nu stau degeaba, deși e foarte fain să stai. De exemplu, mi se întâmpla deseori în timp ce cursa își are punctul culminant, iar eu dau maximul din mine, să îmi zic: „Hai! Încă un pic și după aia ajungem în mașină, conducem până la hotel, iar după aia stai și nu mai faci nimic!” Abia așteptam momentul acela.

În videoclipul de mai jos, Raul are un mesaj pentru cititori.

Cei mai mulți km pe care Raul i-a făcut într-o singură zi au fost în turul Portugaliei, în cadrul unei etape, 250 km. Se merge la o viteză în medie de 40 km pe oră, cam vreo 5 ore și ceva.

Aceste curse sunt foarte obositoare, atât psihic cât și fizic, lăsându-te fără energie și putere în corp, dar aceste „pierderi” sunt compensate cu serviciile oferite, cum ar fi mesajul, mâncarea, practic, tot ce-ți poftește inima. Dar sunt și periculoase, fiind adesea predispus la accidente care sunt inevitabile. Raul Sînza a avut câteva accidente minore alături de unul puțin mai grav, o ruptură de claviculă, lăsăndu-i ca amintire o placă de titan cu şase șuruburi.

Pe lângă ciclism, Raul este pasionat de arte plastice (asta când se plictiseste foarte tare, spune el, având niște lucrări uimitoare).

raul03

Artwork: Raul Sînza

Raul mai este pasionat și de arme, și tactici militare, având chiar și o colecție frumoasă de arme și echipament tactic. Dar totul legal, deține permis de membru vânător dar și de port și folosire arme și muniție.

Tânărul campion este pasionat și de cărți, acesta citind cărți de educație financiară, dezvoltare personală și altele.

L-am întrebat ce ne-ar recomanda din cărțile citite de el: Secretul minții de milionar, Puterea extraordinară a subconștientului,  Cum poate mintea să vindece corpul, De la idee la bani.

În final, vrem să-i mulțumim lui Raul Sînza pentru fereastra găsită în programul său  și pentru interviul acordat.

au consemnat DALIA ŢIGAN, KRISTALI NATALIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: