ANDREEA BRONȚ: Patru ani de la Colectiv

Ne apropiem de perioada pe care o sărbătorim ca Halloween. Deși a trecut ceva vreme, pe 30 octombrie se împlinesc exact patru ani de la evenimentul despre care se spune că ar fi avut cele mai multe victime.

 

Începutul e cel mai ușor

Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri 30 octombrie 2015, în incinta unui club situat în Sectorul 4 din București, într-o fostă hală a fabricii Pionierul. Incendiul s-a declanșat în timpul unui concert gratuit al trupei Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării unui nou album, numit Mantras of War.

Trupa de metalcore Goodbye to Gravity a fost fondată în 2011 și îi avea în componență pe Andrei Găluț, vocea principala, Mihai Alexandru (chitară), Bogdan Lavinius Enache (tobe), Vlad Țelea (chitară) și Alex Pascu (bas).

La lansarea celui de-al doilea album al trupei, s-au adunat circa 400 de fani rock, pregatiti sa asculte muzica nestiind ca va fi ultima. La ora 21, concertul a inceput.

Dupa o ora si jumatate, primul apel a fost inregistrat la 112. Focul se extindea rapid, de la stâlpul de susținere la tavanul acoperit cu fâșii de lemn.

Distracția devine un coșmar, apar urlete și panică. Clubul se transformă într-o capcană mortală. Mulțimea se calcă în picioare, îndreptându-se spre singura ieșire disponibilă, o ușă mică pe unde sute de suflete n-au mai putut iesi.

 

Sfârșitul este cel mai tragic

In urma incendiului, fețe ingrozite urlau dupa ajutor. Desi românii s-au mobilizat si au incercat sa faca orice pentru a-i ajuta pe cei in situatii critice, fiind arsi in proportii foarte mari, in total 163 de oameni au fost raniti, iar 64 si-au pierdut viata.

Bianca Mateaș, o fana inraita a rock-ului, imi povesteste si azi cu spaima cand a trecut pe acolo, urmand ca si ea sa se alature spectatorilor.

In acea seara ne-a sunat si ne-a zis cum tineri sau oameni mai trecuti prin viata stateau in fata clubului, arsi, cerând ajutor. Ne-a povestit cum oameni erau aruncati pe asfalt si lăsați acolo pana cand cineva isi va aminti de ei si cum părinți disperați alergau in toate partile, pentru a afla ceva despre copii lor.

Din fericire, a intervenit o problema care a retinut-o din a merge exact de la inceput la acel concert . Acea problema pe care ea o vedea ca fiind cea mai rea pentru ca a aparut la timpul „nepotrivit”, acum isi dorește ca acea problemă sa fi aparut la toate persoanele prezente acolo.

 

Final fără măsuri luate

Bianca spune ca masurile luate sunt insuficiente, pentru ca au pierit foarte multi oameni. Ea a vazut tot filmul evenimentului, stand la intrare, asteptand ca prietenele ei sa iasa de la concert.

Dupa aproape patru ani, pe rețele de socializare apare un videoclip in care se observa cum membri ai echipelor de interventii nu fac nimic pentru a ajuta persoanele in cauza.

Se împlinesc patru ani de când sute de suflete s-au luptat pentru a trăi. Până în ziua de azi mă bucur pentru Bianca, a cărei întârziere a fost salvatoare.

ANDREEA BRONȚ

image001

ANDREEA BRONȚ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: