Învaţă un an într-un liceu american!

Ambasada Statelor Unite în România, alături de Consiliile Americane pentru Educație Internațională (American Councils for International Education) și de Ministerul Educației Naționale, invită liceenii interesați, cu cetățenie română, să participe la programul Future Leaders Exchange Program (FLEX), ediția 2019-2020.

Ce este programul FLEX?

Programul FLEX a fost creat de Congresul Statelor Unite în 1992. Acest program de burse este finanțat în totalitate de către Guvernul Statelor Unite și administrat de Biroul Educațional și Cultural (ECA) din cadrul Departamentului de Stat, cu finanțare de la Congresul SUA.

În cei 25 de ani de existență programula oferit burse pentru peste 24.000 de liceeni din Europa, Eurasia și Asia Centrală. Programul presupune un an întreg de schimb de experiență pentru tinerii liceeni, în Statele Unite ale Americii. Obiectivul programului este să promoveze înțelegerea reciprocă între cetățenii Statelor Unite și țările din regiune, pentru ca liceenii să învețe mai multe despre SUA și să le prezinte americanilor țările lor de origine.

Fiecare bursier va locui timp de un an de zile ca membru al unei familii americane și va studia într-un liceu american. Familiile gazdă sunt selectate de către program, bursierii neputând interveni asupra acestei selecții, neputând alege familia gazdă sau orașul în care vor locui.

Ce costuri acoperă bursa?

Bursa FLEX acoperă următoarele:

 • Călătoria dus-întors în Statele Unite ale Americii (inclusiv călătoria de acasă la aeroport)
 • Alocație de 125$/lună pentru a-i ajuta pe studenți să participe în activități sociale și să își achiziționeze anumite bunuri personale
 • Plasarea, timp de aproximativ 10 luni, în cadrul unei familii gazdă din SUA, selectată și monitorizată atent, care le va oferi cele 3 mese pe zi
 • Înscrierea într-un liceu american
 • Activități de orientare și consiliere inclusiv pregătire ante-program și post-program
 • Activități ce se derulează în comunitățile locale din Statele Unite
 • Asigurare medicală, mai puțin asigurare pentru condiții de boală pre-existente și pentru probleme dentare
 • Taxa pentru obținerea vizei SUA

Ce costuri NU sunt asigurate?

Bursa FLEX NU acoperă următoarele costuri:

 • Costurile aferente obținerii unui pașaport
 • Cheltuielile lunare neacoperite de alocația modică
 • Costurile pentru bagaje extra cantității permise de agenția de transport
 • Apelurile telefonice inițiate din SUA către casă inclusiv utilizarea internetului și a e-mailului

Cine este eligibil pentru acest program?

Competiția  pentru bursele FLEX este bazată pe criterii meritorii și deschisă fără niciun cost celor ce îndeplinesc condițiile de eligibilitate. Aplicanții eligibili:

 1. trebuie să fie născuți în intervalul 15 Iulie 2001-15 Iulie 2004 și să fie elevi în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a la momentul trimiterii aplicației. Aceste două condiții sunt cumulative și nu se pot face absolut deloc derogări
 2. au o situație academică bună sau excelentă (nu există o medie minima obligatorie cerută de program)
 3. au studiat anterior limba engleză și demonstrează abilități de folosire a limbii  engleze la momentul aplicației
 4. îndeplinesc criteriile privind obținerea vizei SUA  ce pot fi verificate online
 5. sunt cetățeni români și pot obține un pașaport în țara de origine. Aplicanții pot deține și o altă cetățenie, dar cea română este obligatorie.
 6. nu au stat în SUA pentru 3 sau mai multe luni în ultimii 5 ani
 7. nu au emigrat deja în SUA și nu plănuiesc să emigreze

Cum și când să aplici?

Candidații interesați de program și care îndeplinesc condițiile de selecție sunt invitați să completeze o aplicație online preliminară, în intervalul 1 septembrie – 16 octombrie  2018 la adresa https://ais.americancouncils.org/flex. După trimiterea aplicației vor  primi un e-mail de confirmare și un cod al aplicației. În lipsa acestui e-mail, de confirmare, aplicația nu va figura ca înregistrată.

Cine selectează bursierii?

România s-a alăturat programului FLEX în septembrie 2015, când a beneficiat de 25 de  burse pentru liceenii români. Numărul de  burse pentru  2019-2020 este 35. Selecția liceenilor se face integral de către o comisie de selecție din SUA, formată din profesioniști din varii domenii. Nicio selecție nu se face în România.

Ce se întâmplă cu anul academic urmat în SUA?

Programul FLEX este un program recunoscut de Ministerul Educației Naționale și  Cercetării Științifice. Anul de liceu urmat în SUA va fi recunoscut la întoarcerea în  România. Conform reglementărilor în vigoare, disponibile și pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, elevilor li se va recunoaște anul de liceu urmat în SUA, echivalarea făcându-se în bloc și nu materie per materie. Elevul trebuie să obțină notă de trecere în SUA pentru a fi considerat că a absolvit anul de liceu și în România.

Elevii nu vor repeta anul de liceu după întoarcerea în țară, dacă urmăresc această procedură legală și au toate documentele necesare.

Ce urmează după aplicația online?

 1. 1 septembrie-16 octombrie 2018: completarea și trimiterea aplicației online
 2. octombrie – decembrie 2018: evaluarea aplicațiilor de către o comisie din SUA
 3. decembrie 2018 – februarie 2019: runda 2 de selecție (semi finala), derulată în 5 centre naționale (București, Constanța, Cluj Napoca, Iași și Timișoara). Constă în  redactarea unor eseuri, un test de limba engleză, un interviu de grup și un  interviu individual. La finalul acestei etape fiecare semifinalist va primi o aplicație tipizată pe care va trebui să o completeze personal.
 4. februarie – aprilie 2019: evaluarea semifinaliștilor
 5. aprilie – mai 2019: anunțarea rezultatelor finale: numele bursierilor și a celor de pe lista de rezervă.

Informațiile despre plasament (familie, comunitate, școală sosesc în perioada mai – august, cu minim 5 zile înainte deplasării în SUA)

 1. mai – iulie 2019: pregătire în scopul deplasării în SUA (formalități, obținerea vizei și derularea unui program de orientare specializat)
 2. iunie – iulie 2019: participarea bursierilor la un program intensiv de pregătire (toate costurile asigurate)
 3. iulie – august 2019: deplasarea bursierilor în SUA
 4. august 2019 – mai/iunie 2020: derularea programului FLEX în SUA pentru bursieri
 5. mai/iunie 2020: întoarcerea bursierilor în România

Pentru testările FLEX nu există niciun fel de taxe de participare, testare sau de orice alt tip. De asemenea, nu există taxe în cazul întreruperii voluntare a programului din varii motive ce țin de bursier.

Testul de limba engleză FLEX nu poate fi echivalat prin niciun alt certificat de  limbă și nu se solicită ca aplicantul să dețină un certificat de limba engleză.

Familiile bursierilor români nu trebuie să găzduiască în loc un alt copil, pe perioada bursei FLEX.

Familiile gazdă din SUA sunt atent selectate de către organizații de plasament  specializate, fiind verificate din varii puncte de vedere. Acestea pot avea copii  sau nu, pot locui în comunități mari, medii sau mici și pot fi de diverse vârste.

Un bursier nu poate alege sau propune familia la care să  locuiască.

Bursa este adresată în egală măsură și liceenilor cu dizabilități, cât și celor  provenind din diverse minorități, programul nefăcând niciun fel de  discriminare în acest sens.

Candidaturile se depun doar online, în perioada 1 septembrie – 16 octombrie (ora 23:59) 2018. Aplicația este disponibilă aici: https://ais.americancouncils.org/flex

Mai multe informații:

E-mail: flexromania@americancouncils.eu

Web: www.americancouncils.ro & www.discoverflex.org

Facebook:  facebook.com/FLEX-Romania

Instagram: flexprogram

Twitter: @flexprogram

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: