Toamna se numără olimpicii!

În data de 26 septembrie 2018, am luat un interviu doamnei profesoare Sándor Lilla-Adél, care este responsabilul Comisiei de Olimpiade şi Concursuri Școlare la nivelul liceului nostru, tema discuției reprezentându-l elevii olimpici ai școlii.

fotografia de contact

Prof. Sándor Lilla-Adél, alături de subsemnatul, Alex Lascu

REPORTER: Câţi olimpici a avut Liceul Ghibu anul trecut şcolar?

Prof. SANDOR LILLA-ADÉL: În anul școlar 2017-2018, un număr de 110 elevi au obţinut un premiu, respectiv locul 1, 2, 3 sau menţiune, la faza judeţeană a olimpiadelor şcolare, numărul celor care au participat la aceste olimpiade fiind evident mult mai mare. Majoritatea acestor elevi olimpici sunt elevi de gimnaziu sau de liceu, dar există și elevi din clasa a IV-a, care au deja olimpiade.

În total 19 elevi au participat la faza naţională a olimpiadelor şcolare, unii obţinând premii, alţii doar partcipare: Religie, Limba și Literatura Română, Limba Engleză, Limba Franceză, Limba Latină, Logică, Informatică, Fizică, ”Tinerii Dezbat”, ”Științele Pământului”. Acești elevi apar pe panoul de onoare din fața Sălii Festive, care a fost recent reorganizat.

Trebuie să menţionez că, alături de elevii participanți la olimpiade, avem numeroase participări și premii la diferitele Concursuri Naţionale aflate în calendarul Ministerului Educației Naționale, obținându-se rezultate deosebite la faza națională a acestor concursuri.

 

 

REPORTER: Dumneavoastră sunteți profesorul cu cei mai mulţi elevi olimpici naţionali. Cine au fost elevii coordonaţi de dumneavoastră? La ce olimpiade au participat?

Prof. SANDOR LILLA-ADÉL: Într-adevăr, anul trecut școlar am coordonat 7 elevi de liceu care au participat la faza naţională, toți aceștia obținând premiul 1 la faza județeană: Vaida Oana (clasa XI A), care la Olimpiada de Logică, argumentare și comunicare a obţinut menţiune la faza națională; elevii Dărăban Narcisa (absolventă), Tripon Ionuţ (clasa XII C)şi Şandor Miruna (clasa XII A) au participat la faza naţională a Olimpiadei de Argumentare, Dezbatere şi Gândire Critică „Tinerii dezbat”, doi dintre ei obţinând premii, respectiv Narcisa premiul 3, iar Ionuţ, menţiune; de asemenea, împreună cu profesorul Bogdan Cosmin, am îndrumat elevii Bejinaru Raul (clasa XII A), Oros Andrei (clasa XII D) şi Pojega George (clasa XII A), care au obţinut locul 1 la faza naţională a Concursului Interdisciplinar „Cultură şi civilizaţie în România”.

 

 

REPORTER: Cum vă explicaţi reușita elevilor dumneavoastră? Aveţi o anumită reţetă a succesului?

Prof. SANDOR LILLA-ADÉL: În primul rând, foarte multă muncă şi, în general, la aceste olimpiade contează efortul depus pe termen lung, în sensul că, la Dezbateri de exemplu, evoluezi în timp, în ani, având la activ foarte multe antrenamente, meciuri și competiţii. În ceea ce privește disciplina Logică, e munca începută din clasa a 9-a, având ulterior posibilitatea de a participa la olimpiadă de mai multe ori, în clasele a 10-a, a 11-a și a 12-a.

 

 

REPORTER: Din punctul dumneavoastră de vedere, care este profilul psihologic al unui olimpic?

Prof. SANDOR LILLA-ADÉL: Cred că este vorba despre ambiţie, tenacitate, voinţă şi, poate cel mai important lucru, motivaţie. Dacă nu eşti motivat în respectivul domeniu, dacă nu vezi un impact pe termen lung al muncii tale, nu cred că poţi obţine un succes.

 

 

REPORTER: Ce are de câştigat un elev care se pregăteşte şi participă la olimpiadă, pe lângă diploma pe care o primeşte?

Prof. SANDOR LILLA-ADÉL: Diploma este foarte importantă, deoarece un premiu obținut la olimpiadele naționale poate garanta elevului admiterea la anumite facultăți. Alături de această diplomă, elevul are de câştigat foarte multă experienţă, atât în domeniul școlar, cât şi în cel social. Orice olimpiadă națională înseamnă un program riguros și o anumită disciplină în muncă, dar înseamnă și relaţionare cu oameni noi, căci în timpul olimpiadei cunoşti elevi din toată ţara, cu care participi la numeroase activități și programe. Elevii olimpici sunt obişnuiţi cu deplasările, cu oboseala, şi totuşi fac faţă în aceste condiţii unui concurs care este foarte serios, la nivel naţional.

 

 

REPORTER: Care este impactul atâtor reuşite asupra şcolii? Există beneficii pentru școală de pe urma succesului olimpicilor naţionali?

Prof. SANDOR LILLA-ADÉL: Evident, şcoala noastră are numai de câştigat de pe urma acestor elevi olimpici, în primul rând recunoaştere și prestigiu la nivelul comunității locale. Începând cu septembrie 2017 ne mândrim și cu un premiu internaţional, eleva Papai Sebastina obținând locul 2 la Olimpiada Internaţională de Lectură. Astfel liceul nostru a trecut în rândul şcolilor bihorene cu olimpici internaţionali.

IMG_20181004_085151

Foto: Alex Lascu

Doamna profesoară le urează mult succes pe mai departe olimpicilor noştri. Eu, la rândul meu, doresc să felicit pe toţi cei care excelează în fiecare an la olimpiade şi concursuri, care ţin în continuare flacăra ghibistă aprinsă.

Urmăriţi în continuare LOGO PAPER!

ALEX LASCU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: