DALIA CIOARA & ELISA STANCIU: Învață chitară cu Raul!

După cum v-am promis, revenim cu un interviu pe care ni l-a acordat domnul Raul Bochiș, instructorul de chitară.

raul01

RAUL BOCHIŞ

Am petrecut cu acesta o jumătate de oră pe terasa unei cofetării și ne-a povestit despre intențiile sale, programul pe care îl desfășoară în mai multe școli, care și liceul nostru.

L-am întrebat pentru început cât durează o lecție de chitară cu dumnealui. Am aflat că aceasta durează 60 de minute și se desfășoară o dată pe săptămână: „Pot fi oameni care își doresc să facă de două ori sau de trei ori pe săptămână”.

Există mai multe variante de plată a acestor ore. De pildă, în ideea că se adună un grup de copiii, prețul orei este de 30 de lei, iar pentru lecția de chitară în particular suma este de 60 de lei. Orele se pot desfășura fie la domiciliul profesorului, fie la domiciliul cursantului.

Raul Bochiș predă lecții de chitară pentru copii, dar și pentru adulți, unul dintre ei având vârsta de 65 de ani.

raul02

Foto: arhiva personală Raul Bochiş

La lecțiile sale sunt abordate diferite genuri muzicale: folk, cântece de munte, care se cântă de obicei în tabere, cu cortul, în excursii, dar și cântece preferate de elevi, din repertoriul contemporan: „Predau chitară acustică – i se mai spune și chitară rece. Putem să facem cursurile în sala de clasă sau putem să le facem pe o bancă în parc”.

Există o vârstă minimă de la care te poți apuca de lecții de chitară cu Raul Bochiș, aceasta fiind de 6 ani: „În ultimii ani am observat că vin tot mai mulți tineri de liceu, clasa a IX-a, a X-a, a XI-a, a XII-a. Le place să cânte în parc și se întâlnesc grupuri de fete, băieți sau colegi”.

raul03

Foto: arhiva personală Raul Bochiş

Pentru cursuri elevii trebuie să aibă la ei chitară și eventual un caiet şi un creion: „Cei care ajung să cânte mai bine au șansa să cânte în spectacole și pe scene la diverse consursuri sau festivaluri. Iarna mai organizăm trupe de colindători, iar vara tabere și excursii la munte, unde chitariștii pot demonstra ce au învățat”.

Cei care vor să se apuce de chitară cu Raul Bochiș îl pot contacta pe pagina sa de Facebook, „Tineri chitariști”.

DALIA CIOARA, ELISA STANCIU

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: