Contemporanii au nenorocit tatuajele

Şi eu doresc să îmi fac tatuaje, dar ascultaţi-mă: contemporanii au nenorocit tatuajele, şi nu mă refer la estetica lor. Mă refer la etosul tatuajelor în lumea contemporană.

20180405_133714

Artwork: Andrei Oros

Ele sunt lipsite de sens, chiar şi cele cu „Numele copiilor mei” sau „Versuri biblice generice”. Cauza acestor fatalităţi culturale şi sociale o reprezintă faptul că oamenii le acordă o semnificaţie pentru a le justifica, invers faţă de cum ar trebui să fie: tatuajul să reprezinte un element simbolic în viaţă, atât de bogat în semnificaţie şi profunzime, încât să fie destul de valoros pentru a te marca permanent cu el.

Tatuajele erau un simbol al statutului sau etosului. În istoria colectivă a omenirii, oamenii triburilor se cizelau şi se marcau unii pe alţii cu istoria strămoşilor lor, sau pentru că meritau tatuajele în urma unor fapte măreţe, astfel încât ei să le poarte pentru totdeauna, demonstrând deosebirea faţă de restul prin aceste reprezentări vizuale ale realizărilor lor şi a ilustrei lor obârşii.

Altfel, un „sfânt”, un şaman, un preot etc. este marcat cu tatuaje pentru a-şi arăta devotamentul şi statutul, ca exponenţi ai divinităţilor. Oare cultura modernă a tatuajelor se încadrează într-una dintre aceste două prestigioase categorii tradiţionale ale purtătorilor de tatuaje? Nu prea, şi se tinde către „nu”.

Modernitatea reduce tatuajele la slogane fără poantă şi ilustraţii hrăpăreţe. Nu sunt nimic altceva decât afirmaţii ale fasonului, alt anunţ frivol – „Uită-te la mine, sunt o fiinţă umană atât de unică” – care de fapt nu oferă niciun motiv serios pentru a fi considerat diferit. Este o mentalitate slabă, mocofană: masele risipitoare, determinate să participe în fiecare desfrânare lacomă şi lascivă, cred că este potrivit să se tatueze pur cosmetic, frivol, fără sens şi fără suflet pentru a satisface moda, lipsit complet de orice fel de adevăr mai profund al cizelării simbolice în carne.

Ştiţi oare cu ce castă socială clasică a tatuaţilor se aseamănă foarte mult masele tatuate moderne? Cu casta sclavilor, aceia care se tatuează ca semn al vasalităţii şi inferiorităţii, non-persoane. Tatuajele lor sunt frivolităţi fără semnificaţie, un simbol al subumanităţii, nu al eroismului, al măreţiei, al înţelepciunii sau a pietăţii. Ironic, ei acceptă această identitate, în loc să o respingă: „Semnul sclavului este un motiv de mândrie, nu un motiv oprobriu”.

Tatuajele adevărate îşi găsesc sfârşitul în era contemporană. Nu mai există frumuseţea etosului tatuajelor. Nici măcar nu mai reprezintă rebeliune sau irascibilitate, ca acum câteva generaţii. Sunt atât de comune şi acceptabile. Oricine care îşi face unul pentru declaraţia iconoclastă „persoana non-grata” se minte singur. Tatuajele moderne sunt încă o declaraţie a modei, puţin mai mult decât un accesoriu – „Uită-te la mine, nu sunt ca şi ceilalţi, exceptând faptul că sunt, pentru că urmez trendul” – folosit în încercări zdarnice de separare de la restul gloatei try-hard. Sunt însemnări fără însemnătate, forme fără fond, fatalităţi socio-culturale, cazualităţi duhnitoare ale ciumosului Imperiu al Nimicnicirii.

Acest trend loveşte societatea românească naţională şi locală, iar apogeul este zilnic, până se sfârşeşte lumea, sau până când vom dori să dăm jos aceste tatuaje şi realizăm că fie este foarte scump procesul, fie operaţia şi substanţele folosite ne dau ceva maladie exotică… sau se vor cizela alte tatuaje peste cele vechi. Un boem s-ar scârbi ştiind că ar muri cu un corp murdar: mai mult decât bacterii şi epidermă descuamată – tatuaje contemporane. Templul propriu, vandalizat cu graffiti ieftin, unde Manco Cápac a devenit Joker.

Nu asupriţi şi nu ruşinaţi pe nimeni. Aveţi grijă unii de alţii.

ANDREI OROS

Advertisements

One comment

  1. Olivia Tutankamonareasa

    Tatuajele mi se par oribile.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: