DALIA ŢIGAN: Ghibu în lumea necuvântătoarelor

Adrian Gagiu, muzeograf şi absolvent al Facultăţii de Biologie din Bucureşti, lucrează la Secţia de Ştiinţe ale Naturii a Muzeului Ţării Crişurilor încă din 2002. Acesta a mai lucrat în trecut în laboratorul unei fabrici de bere şi chiar şi la Jurnal bihorean.

adrian gagiu si dalia tigan

Domnul Adrian Gagiu, alături de subsemnata. Fotografia a fostă făcută la Muzeul Țării Crișurilor, într-o anexă aproape de vivariu. Foto: ANDREEA MOZA

De altfel, domnul Gagiu nu este deloc un străin pentru noi, având o colaborare importantă cu Liceul Onisifor Ghibu, în cadrul proiectului cu privire la rezervaţia din Băile 1 Mai, ce are ca subiect principal nufărul termal. Adrian Gagiu a admis că este recunoscător pentru dedicarea de care am dat dovadă în această acţiune. El a mai dorit să sublinieze bucuria de a avea şansa să felicite încă o dată liceul nostru pentru implicarea în numeroasele proiecte.

Am avut deosebita onoare de a fi printre primii care au vizitat animăluţele aflate în Vivariul Muzeului Ţării Crişurilor, expoziţia nefiind încă deschisă pentru public. Domnul Gagiu m-a transpus cu totul într-o altă lume, cea a necuvântătoarelor, punându-mi la dispoziţie o mică istorioară despre vieţuitoarele mărunte, pe care le-a însoţit până să ajungă la muzeu.

La Muzeul Ţării Crişurilor putem găsi peste 40 de specii de păianjeni, insecte, peşti, amfibieni, reptile, păsări şi mamifere. S-a dorit să fie o ofertă cât mai diversă şi complementară cu cea a unei grădini zoologice. La prima vedere poate părea puţin bizar să găsim animale într-un muzeu, dar fiind într-o secţie de ştinţe ale naturii, elementul aparte se ridică la aşteptări. Scopul acestui vivariu este de-a da şansa oamenilor să interacţioneze cu animalele, să poată să le aducă mai aproape de om nu doar fizic, ci şi în concepţie, şi pentru a le permite celor dornici de cunoştinţe şi nu numai să le poată asimila mai uşor.

Un vivariu mai are, pe lângă rolul de informare – educare, şi cel de divertisment.

Când l-am întrebat dacă este adevărat că el se ocupă personal de îngrijirea animalelor, domnul Gagiu mi-a răspuns fără nicio ezitare că fără colegii lui nu ar putea face faţă. Spre exemplu, puii de peşte au nevoie de hrană regulat şi ca apa să le fie schimbată zilnic, deoarece atunci când sunt mici, sunt mult mai sensibili. Pentru menţinerea acestei secţii cu viaţă, este nevoie de profesionalism şi dedicare. Lucruri care, evident, nu lipsesc defel din acest loc.

O bună parte din viaţă şi-o petrece la muzeu, dar mai puţini ştiu că domnul Gagiu compune şi muzică clasică. Despre această parte vom afla mai multe într-un material viitor.

DALIA ŢIGAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: