La intensitate maximă

Copilăria este cea mai frumoasă şi îndrăgită etapă a vieţii, pe care cu siguranţă nu o vom putea uita niciodată. Pentru mine copilăria reprezintă acel moment în care am trăit totul la maximă intensitate.

Aş fi vrut ca această etapă a vieţii să nu se încheie niciodată, deoarece în perioada copilăriei nu aveam griji, responsabilităţi, probleme, nu ştiam ce înseamnă suferinţa în adevăratul sens al cuvântului. Aş vrea să fiu din nou acelcopil care se juca în fiecare zi cu prietenii săi sau se uita la desene, care se bucura din orice mic lucru, chiar dacă Internetul şi telefonul nu făceau parte din viaţal ui.

alexandra03

Mi-am petrecut acea perioadă minunată în Damiş, un sătuc răsfirat, cu o stradă principală din care se desprind alte uliţe, înconjurat de păşuni şi păduriverzi. Nimic nu se putea compara cu aerul curat respirat în fiecare zi şi cu frumuseţile zonei care îmi bucurauochii.

alexandra01

La ţară, fiecare anotimp are frumuseţea şi importanţa lui, însă mie mi-a rămas întipărit peisajul mirific oferit de iarnă, un anotimp al sărbătorilor, când toţi oamenii devin mai buni şi mai darnici.

Iarna, în satul Damiş străduţele înguste sunt acoperite de zăpadă, iar copacii desfrunziţi completează imaginea amorţită a satului.

Am avut norocul să aud tot felul de povestioare despre satul Damiş, din perioada bunicilor şi a străbunicilor, chiar şi din perioada războiului, dar şi să cunosc multe obiceiuri şi tradiţii specifice zonei. Îmi făcea plăcere de fiecare dată să ascult acele poveşti, pe care mi le spuneau bunica şi vecinele ei.

În al doilea război mondial, trupul satului a fost împărţit în două, graniţa trasată arbitrar răpind aproape jumătate din suprafaţa sa. Stǎpânitorii vremelnici au comis o serie de atrocităţi atât împotriva locuitorilor satului, care au culminat cu uciderea a 11 localnici, cu vârste cuprinse între 3 şi 80 de ani, cât şi a instituţiilor acestuia. Însă luptele eroice purtate de soldaţii români, cărora li s-au alăturat o serie de localnici, au readus satul, în întregime, în graniţele fireşti ale patriei-mamă.

alexandra02

Pentru mine, satul înseamnă locul edenic în care am păşit pentru prima dată, înseamnă rădăcinile mele, pe care nu le voi uita niciodată, indiferent unde mă vor purta valurile acestei lumi atât de grăbite şi agitate.

Întotdeauna îmi voi aduce aminte cu drag de aceste meleaguri, de oamenii pe care i-am cunoscut, de tot ceea ce m-a înconjurat şi m-a format ca persoană.

Foto: arhiva personală Alexandra Ştiop

ALEXANDRA ŞTIOP

alexandra stiop

ALEXANDRA ŞTIOP

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: