ELENA CIORBA & CARMEN ARDELEAN: Fabrica de roboţi! Plus VIDEO

Membrii clubului de robotică de la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu, cordonaţi de profesorul Lukács Sándor, alături de profesoarele Nicoleta Turean, Alina Luncan şi ing. Corina Mocan, au organizat marţi, 13 martie, un eveniment deosebit în sala festivă. Este vorba de o sesiune de comunicări ştiinţifice în domeniul IT şi de lansarea într-un cadru oficial a proiectului „Printăm viitorul”, beneficiar al unei finanţări oferite de Fundaţia Comunitară Oradea, prin Fondul Ştiinţescu.

dig

Foto: Carmen Ardelean

Evenimentul a inceput la ora 13:00 si s-a desfasurat în faţa unui public numerous, format cu cu precadere din elevi de la clasele de informatica ale liceului. Moderatorii, Miruna Sandor din clasa a XI-a A si Ionut Tripon din clasa a XI-a C, au prezentat pe rand grupurile cercului de robotica, fiecare dintre acestia lucrand la un proiect.

Grupa I e formata din Stefan Szabo si Birou Rares , cei doi lucrand la un tanc robotizat.

CITEŞTE ŞI: Invazia roboţilor începe la Ghibu!

Cei din grupa a II-a, Catalin Mociar si Dacian Lucuta, lucreaza la un maze-bot si la un line following robot. Catalin ne-a descris cum functioneaza acestia.

Grupa a III-a este mai numeroasa si asteapta in continuare membri: Furtos Stelian, George Pintea, Mihaela Rosca si Natanael Pop. Acestia perfectioneaza un proiect mai vechi, si anume un brat robotic.

Andrei Oros si Marius Cazan lucreaza impreuna la constructia unei drone.

Din descrierea proiectului pe care ne-a oferit-o domnul profesor Lukács Sándor,am aflat care sunt componentele necesare si cheltuielile estimate ale acestora. Aceste componente constau în filament, servomotoare, senzori, motoare, speed controller, sistem telecomandă, power distribution, acumulator, încărcător, sistem pilotaj, kit arduino, breadboard, senzori, stepper motor, dc motor, acumulatori, led, roți, punte H.

Un partener esențial în implementarea proiectelor de acest fel, din domeniul STEM, este doamna Corina Mocan, inginer de sistem al Liceului Onisifor Ghibu. În colaborare cu membrii catedrei de informatică, domnia-sa susține rețeaua de calculatore a școlii, furnizează informații și conținut web pentru platformele școlii, pagina principalîă, respectiv blog-ul Secției de Jurnalism, asigură mentenanța și intervențiile în sistem ori de câte ori situația o impune, 24 de ore din 24.

Domnul director al liceului, Iulius Timar, a incurajat in interventia sa elevii sa studieze cat de intens acest domeniu, deoarece viitorul îl reprezinta robotica.

sdr

Foto: Carmen Ardelean

In proiectul scris de colegii nostri se arată că ,,e important ca elevii să realizeze că pot avea succes în domeniul STEM. Prin realizarea proiectelor ei vor fi încurajaţi să experimenteze şi vor avea acea satisfacţie oferită de realizarea cu succes a unui proiect propriu. Materia studiată în şcoală nu le permite elevilor să-şi dezvolte competenţele în domeniul STEM. Realizarea proiectelor propuse va creşte gradul de motivaţie al elevilor şi va duce la creşterea încrederii în forţele proprii. În acest sens au nevoie de idei noi, de o metodologie inovativă.”

Intregul eveniment a fost transmis direct pe youtube pe canalul dedicat al elevilor sectiei de jurnalism al liceului, filmarea realizând-o Horea Bochis.

Înscrieti-vă în cercul de robotică al școlii! Invazia roboţilor a început la Ghibu!

ELENA CIORBA, CARMEN ARDELEAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: