ELENA CIORBA & CARMEN ARDELEAN: Invazia roboţilor începe la Ghibu! Plus VIDEO

Stelian Furtos, colegul nostru de la Secţia Matematică – Informatică, clasa doamnei Nicoleta Turean, a X-a C, a realizat un braţ robotic, care gândeşte şi efectuează paşii la jocul de şah.

stelian-furtos

STELIAN FURTOS. Foto: Elena Ciorba

Stelian a fost înainte elev la Colegiul National Emanuil Gojdu, dar s-a gandit sa se transfere in liceul nostru deoarece nu ii placea comunitatea de acolo, ne marturiseste el.

Acesta ne dezvaluie ca fratele sau avea un proiect de realizat, dar a trebuit sa mearga in Cluj, aşa că l-a rugat pe el sa il asambleze si sa il programeze. El s-a folosit de serviciile platformei Arduino – un proiect open-source, care poate fi folosit in scopuri educative, ne spune el.

Stelian, care are 15 ani, ne spune ca a urmat trei etape in realizarea proiectului, acestea fiind printarea, construirea si programarea. El a folosit ca materiale o imprimanta 3D, pe care o detine fratele sau, placa Arduino, calculatorul cu care a proiectat si niste servomotoare.

Stelian subliniaza faptul ca un astfel de robot costa in jur de 15-20 euro.

Pe viitor, Stelian isi doreste sa realizeze un robot mult mai mare şi mai complex, dar in prezent organizeaza cu colegii sai o activitate in care sa reproiecteze această primă creaţie, cu scopul de a-i învăţa pe doritorii clasei, dar si pe alti elevi, cum se realizeaza un robot, făcând mai populară printre copii ideea programării.

Stelian ne marturiseste că, pe zi, cel puţin una sau două ore din timpul pe care-l are îl rezervă proiectelor personale. În acest proiect a fost susţinut doar de fratele său.

Dacă ar fi profesor – ni se confesează Stelian – şi-ar sfătui elevii să înveţe singuri şi să facă ce vor.

Pregătirea în domeniul IT se bucură la Liceul Onisifor Ghibu de activitatea unui grup de mentori entuziaști. Este vorba de profesorii membri ai Catedrei de Informatică, prof. Nicoleta Turean. prof. Alina L prof. Lukács Sándor, alături de dna informatician Corina Mocan. În colaborare, cei patru  specialiști au organizat la Liceul Onisifor Ghibu Oradea o masă rotundă intitulată “Invazia roboților”, pe tema importanței competențelor digitale în contextul noilor meserii ale sec. 21, pe fondul implementării tot mai accelerate a inteligenței artificiale pe piața muncii. 

Prezentare video şi fotografii: Stelian Furtos

ELENA CIORBA, CARMEN ARDELEAN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: